Ερώτηση για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση ΚΕ.ΘΕ.Α.-Ο.ΚΑ.ΝΑ. κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ,μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς. Μετά τους ήδη 1.500.000 ανέργους και την πραξικοπηματική εντολή κλεισίματος της Ε.Ρ.Τ. με στόχο τις απολύσεις 2.656 εργαζομένων, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει τέλος στην αποψίλωση των δημοσίων δομών και στην παραγωγή ανεργίας.
Σχεδιάζεται, τώρα, η κατάθεση νομικού πλαισίου που αφορά τις καταργήσεις 17 φορέων και τις συγχωνεύσεις 53 οργανισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στο ΚΕ.ΘΕ.Α., με στόχο να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες απολύσεις. Ο σχεδιασμός των συγχωνεύσεων/καταργήσεων των παραπάνω δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, έρχεται ως αποτέλεσμα της ακραίας υποχρηματοδότησης αυτών των φορέων που χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» απαξίωσης και υπονόμευσης του έργου τους, έτσι ώστε οι απολύσεις και η ενοποίηση/κατάργηση τους να παρουσιαστούν ως αναγκαία λύση.
Για ακόμα μια φορά, ο νεοφιλελεύθερος λόγος της κυβέρνησης με όρους «καθαρότητας» και «εξυγίανσης» θα χρησιμοποιήσει, κυρίως την περίπτωση της κακοδιαχείρισης και του ελλειμματικού προϋπολογισμού του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για να δικαιολογήσει τις απολύσεις και τη συγχώνευσή του με το ΚΕ.ΘΕ.Α. Όμως, η συσσώρευση χρεών δεν είναι πέρα και έξω από τις διορισμένες διοικήσεις του φορέα -μη εξαιρουμένης της σημερινής- αλλά αποτέλεσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της τελευταίας 20ετίας. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων δεν γίνεται με απολύσεις εργαζομένων και υποβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας στους εξαρτημένους, αλλά με την απόδοση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών σε αυτούς που τα δημιούργησαν.
Σήμερα που οι ανάγκες για παροχή πολύπλευρων υπηρεσιών στο χώρο των εξαρτημένων ατόμων αυξάνονται ραγδαία, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., υποστηρίζει ότι στο ευαίσθητο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων οι φορείς (ΚΕ.ΘΕ.Α., Ο.ΚΑ.ΝΑ.) πρέπει να υποστηριχθούν χωρίς να συρρικνωθούν οι υπηρεσίες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι.