Χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο συνεχίζουν τη λειτουργία τους οι “αγροτικές αγορές” παρά τις εξαγγελίες και τα σχετικά δημοσιεύματα:
Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι προωθούν νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των “αγροτικών αγορών” και παρά τα αλεπάλληλα δημοσιεύματα από τις αρχές του χρόνου (του τύπου “ξεκινούν οι αγορές αγροτών”, “έρχονται τα farmer’s market” και άλλα παρόμοια) απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα.
Πριν από ένα περίπου μήνα είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία παρουσίαζαν ένα υποτιθέμενο “σχέδιο νόμου” του ΥΠΑΑΤ με συγκεκριμένους κανόνες για τη λειτουργία των αγροτικών αγορών. Το αστείο με την υπόθεση αυτή είναι ότι τέτοιο σχέδιο νόμου ποτέ δεν υπήρξε από το ΥΠΑΑΤ, και το “σχέδιο” που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν στην πραγματικότητα η πρόταση που είχε κάνει προς το Υπουργείο η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.
Μετά το Πάσχα κυκλοφόρησε σε πολλούς ιστότοπους η είδηση ότι το θέμα των “farmer’s market” θα περιληφθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο “Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις”. Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων βλέπει ότι στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου υπάρχει ένα ολόκληρο άρθρο, το άρθρο 42, με τίτλο “Θέματα λαϊκών αγορών” το οποίο όμως ρυθμίζει θέματα των ήδη λειτουργούντων λαϊκών αγορώνκαι καμία σχέση δεν έχει με τις αγορές αγροτών. Μόνο στην τελευταία παράγραφο γίνεται αναφορά σε αγορές παραγωγών ως εξής: “Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, εκτός των επισήμων και τοπικών αργιών. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και τις Κυριακές αποκλειστικά με τη συμμετοχή παραγωγών, σε χώρους που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων”.
Καμία αναφορά σε κανόνες λειτουργίας όπως: Αριθμός και είδος παραγωγών που δικαιούται να συμμετέχουν, ποιός θα είναι ο φορέας λειτουργίας, ποιός θα χορηγεί τις άδειες και με ποιά κριτήρια, ποια ελεγκτικά όργανα θα κάνουν τους σχετικούς ελέγχους κλπ.
Τελικά, για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της Βουλής για να το διαπιστώσει), ολόκληρο το σχετικό άρθρο αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι λόγοι απόσυρσης έχουν να κάνουν με την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ ή του Υπουργείου Ανάπτυξης (υπάρχει συναρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα) να βάλει σε πιο σωστές βάσεις το όλο θέμα, και να θεσμοθετήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας για τις αγροτικές αγορές, ως αυτόνομο θεσμό και όχι ως “κολαούζο” των ήδη υφιστάμενων λαϊκών αγορών.
Κατά τα άλλα η αγροτική αγορά της Πρέβεζας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της “πειραματικά αν όχι πειρατικά” όπως εύστοχα επεσήμανε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, στην πρόσφατη ημερίδα της Άρτας, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.