Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 συζήτηση σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης και τη νέα προτεινόμενη δομή του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» – ΝΠΙΔ του ΥΠΑΑΤ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο στην εγκατάλειψη της ξακουστής Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων όσο και στην υποβάθμιση του Ινστιτούτου Γάλακτος και την κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά με τη διαφαινόμενη μεταφορά των προβάτων της ορεινής φυλής Ηπείρου «Μπούτσικο» εκτός Ηπείρου.
Σε μια εποχή όπου διακηρύσσεται ότι η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, με έκπληξη διαπιστώνεται η σταθερή επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιχειρεί λανθασμένα μια χωροταξική υπερσυγκέντρωση των δομών έρευνας και εκπαίδευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με παράλληλη πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση των υφιστάμενων περιφερειακών δομών (πλην της Κρήτης!!), γεγονός που προκαλεί όλον τον κόσμο του πρωτογενή τομέα.
Για την Ήπειρο, όπου η κτηνοτροφία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την περιοχή, η κατάργηση ή υποβάθμιση των υποδομών για αμφισβητήσιμους δημοσιονομικούς λόγους αναιρεί στην πράξη κάθε δυνατότητα υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας & εκπαίδευσης καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια υποστήριξης των κτηνοτρόφων της περιοχής με πρόβατα αναπαραγωγής υψηλής γενετικής αξίας άριστα προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες.
Πρόκειται για τα πρόβατα των φυλών Κατσικά και Μπούτσικο που μαζί με την Καλλαρύτικη αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την κτηνοτροφία της Ηπείρου την οποία η νεώτερη επιστημονική γενιά οφείλει όχι απλά να διαφυλάξει αλλά να την αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κτηνοτροφίας. Οι φυλές αυτές προβάτων, εκτός του ότι κινδυνεύουν από εξαφάνιση, μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. το κρέας από την Καλλαρύτικη φυλή είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη), ενώ δεν πρέπει να λησμονείται η συμβολή της ποιότητας του γάλακτος των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων στη διατήρηση του ΠΟΠ για την ελληνική φέτα.
Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων, οι Σύλλογοι Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Ηπείρου & Νήσων καθώς επίσης και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους και να αποστείλουν κοινή επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην οποία ρητά αναφέρεται ότι επιθυμούμε τη διατήρηση της υποδομής έρευνας & εκπαίδευσης (Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κατσικά, Ινστιτούτο Γάλακτος & Γαλακτοκομική Σχολή) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Ιωάννινα κάτω από μια ενιαία διοικητική δομή ώστε να είναι ευέλικτη και ρεαλιστική η υποστήριξη λειτουργίας της σε οριζόντια βάση καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ τους εφικτή, βιώσιμη και πολύτιμη για την παραγωγή πιστοποιημένων βελτιωμένων ζώων αναπαραγωγής καθώς και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ντόπια κτηνοτροφία.
Αντί λοιπόν της υποβάθμισης είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί έμπρακτα ο ρόλος των των περιφερειακών δομών έρευνας και εκπαίδευσης υποβαθμίζοντας παράλληλα τον αντίστοιχο των αστικών κέντρων. Διότι εξ’ αποστάσεως έρευνα και εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα από την Αθήνα, απλά δεν γίνεται…