Τη στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες ελίτ της Ευρώπης διαλύουν κυριολεκτικά την οικονομία της Κύπρου, τη στιγμή που καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα περί «εταίρων», «συμμάχων» και «εγγυητών» των δημοκρατικών θεσμών σε όλες – χωρίς εξαίρεση – τις χώρες της ευρωζώνης, αυτή ακριβώς τη στιγμή διάλεξε το υπουργείο Παιδείας για να «ολοκληρώσει» το σχέδιο «Αθηνά» και να προχωρήσει στο αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα.
Δηλώνουμε τη θέση μας καθαρά: Δεν πρόκειται για σχέδιο εξορθολογισμού της Ανώτατης Παιδείας, δεν πρόκειται – μόνο – για μιαν απόπειρα εξοικονόμησης πόρων στη λογική του μνημονίου. Πρόκειται για σχέδιο απορρύθμισης, με αντικειμενικό στόχο να εξυπηρετηθούν πολυποίκιλα πελατειακά συμφέροντα, μέσω της απαξίωσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της παράδοσής τους στα χέρια ιδιωτών που άρχισε με την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου.
Εξ αυτού και ο φαινομενικός «παραλογισμός»: Σε αυτό το σχέδιο που υποτίθεται ότι «βάζει τάξη» στα ακαδημαϊκά πράγματα δεν υπάρχει ούτε μια συνθήκη, ούτε ένα μέτρο, που να βελτιώνει τη λειτουργία των ΤΕΙ και των ΑΕΙ ή να μεριμνά για την ποιοτική τους αναβάθμιση. Εμείς έτσι το βλέπουμε. Γιατί αν είναι αλλιώς, ας μας πουν οι εταίροι της κυβέρνησης: Ποιά είναι συγκεκριμένα η στρατηγική ακαδημαϊκής και παραγωγικής ανάπτυξης στην οποία στηρίζεται το σχέδιο «Αθηνά»; Πού ακριβώς βρίσκεται η σύνδεση των προτεινόμενων αλλαγών με την έρευνα και την εκπαιδευτική διαδικασία; Πώς εξασφαλίζονται οι ολοκληρωμένες σπουδές των φοιτητών και τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων;
Το σχέδιο που εισηγείται ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έλαβε υπόψη καμμιά από τις επεξεργασίες που έχουν γίνει για την ποιοτική αναβάθμιση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ. Κι αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα οδυνηρό για την κοινωνία των Ιωαννίνων και όλη τη Ήπειρο που είχαν ελπίσει ότι πάγια αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας θα βρούν ίσως κάποια ανταπόκριση. Ο τόπος αυτός έχει παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες. Και περιέβαλε μέχρι τώρα τα ιδρύματα που φιλοξενεί με σεβασμό και ενδιαφέρον. Το λιγότερο που έχει λοιπόν να πει ο ΣΥΡΙΖΑ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ότι η κοινωνία θα πρέπει να ακουστεί, γιατί αυτό είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμά της.
Δεν υποστηρίζουμε άκριτα κάθε πρόταση και ιδέα που έχει προκύψει σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων Σχολών (όπως π.χ. η Πολυτεχνική) ή τη συνεργασία και τη σύμπραξη άλλων. Άλλο όμως το αυθεντικό όραμα των δασκάλων, που λαμβάνουν υπόψη τις υλικοτεχνικές υποδομές, τα ακαδημαϊκά δεδομένα, την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές ανάγκες, και άλλο πράγμα, τελείως διαφορετικό, οι πρόχειρες «μεγάλες ιδέες» που μπορεί να αποβούν καταστροφικές μεσο/μακροπρόθεσμα. Οι γονείς και οι νέοι δεν θέλουν «ένα Πολυτεχνείο, κι ας είναι δεύτερο», αλλά ένα «πρότυπο σχολείο» που να φωτίζει και να διδάσκει Επιστήμη και Ήθος. Μακριά και πέρα από τα σχέδια των τοπικών παραγόντων, των διαπλεκόμενων και των εργολάβων.
Έχουμε στραμμένο τον νου μας στο μέλλον και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν βιαζόμαστε. Από τη θέση μας και με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, χωρίς να δίνουμε απολύτως καμμιά σημασία στις «προθεσμίες» και τα χρονικά «τελεσίγραφα» του Υπουργείου, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τεθούν οι βάσεις ενός πραγματικού διαλόγου και να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές προτεραιότητες σε σχέση με την αναδιάρθρωση των ακαδημαικών ιδρυμάτων στην Ήπειρο. Ναι στο Πολυτεχνείο, ναι στη Σχολή Επιστημών Ζωής, ναι στις συμπράξεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ναι στις νέες δομές, αλλά όλα αυτά στα πλαίσια ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης και με το μάτι στραμμένο στην κοινωνία. Επιλέγουμε το δρόμο της διαβούλευσης, της μελέτης και της προώθησης ώριμων προτάσεων που έχουν καθαρούς και ευδιάκριτους στόχους. Όπως θα άρμοζε άλλωστε στην ορθολογική παράδοση και την ανιδιοτέλεια που διακρίνει διαχρονικά την Αριστερά.
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων