Οδηγίες της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας για το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων και ανοιχτή εκδήλωση στη Γλυκή στις 24 Απριλίου:
Η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο, με οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της καταστρεπτικής για τα πλατάνια ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους (Ceratocystis platani).
Σημειώνουμε ότι ήδη κρούσματα της ασθένειας παρουσιάστηκαν στον Αχέροντα, και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στη Γλυκή στις 24 Απριλίου, στην οποία θα μιλήσει ένας από τους πλέον ειδικούς για την ασθένεια, ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση θα διαβάσετε στο τέλος του άρθρου:
ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση και παροχή οδηγιών για τον περιορισμό και την εξάλειψη του παθογόνου καραντίνας Ceratocystis fimbriata f.sp. platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου»
ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθμ. 127127/397/30-1-2013 Διαταγή του ΥΠΕΚΑ.
Σε εκτέλεση της ανωτέρω σχετικής Διαταγής του ΥΠΕΚΑ, σας ενημερώνουμε ότι ο μύκητας Ceratocystis platani που προκαλεί το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, είναι ένα παθογόνο καραντίνας του οποίου η αντιμετώπιση και η εξάλειψη αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας σύμφωνα με το Π.Δ. 365/2002.
Η ασθένεια αυτή που είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς μπορεί να νεκρώσει πλατάνια οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας, έχει ήδη επεκταθεί σε 4 Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Πελοποννήσου: Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας, ενώ το 2010 διαπιστώθηκε και στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στις περιοχές αυτές διαπιστώθηκαν εκτεταμένες προσβολές από το μύκητα σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος ποταμών και χειμάρρων.
Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, είναι με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων, που είχαν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβολές. Στη διάδοσή του έχουν συμβάλλει πληθώρα έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, τόσο αναπτυξιακών όσο και έργων συντήρησης. Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων χώματος ή προσβεβλημένου ξύλου από τα μηχανήματα μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια σε νέες περιοχές.
Ειδικότερα π.χ., η διασπορά του παθογόνου με πριόνια, γίνεται με μεταφορά του μύκητα με την μορφή μολυσμένου πριονιδιού ή σπορίων όταν κόβονται προσβεβλημένα δένδρα. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν νέες εστίες προσβολής, που είχαν ξεκινήσει από δένδρα, στα οποία είχαν κοπεί κλάδοι με εργαλεία που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα.
Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας και σε άλλες περιοχές πρέπει να ληφθούν προληπτικά φυτοπροστατευτικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της ασθένειας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεστούν έργα σε περιοχές που φύονται άτομα πλατάνου θα πρέπει όλα τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται να πλένονται σχολαστικά, για την απομάκρυνση του χώματος και των φυτικών υπολειμμάτων σε αυτά και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με εγκεκριμένες απολυμαντικές ουσίες ή μυκητοκτόνα, όπως σκευάσματα που περιέχουν ως ενεργό συστατικό τεταρτογενή άλατα του αμμωνίου, αλλά και για την απολύμανση όλων των υπολοίπων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν. Όλα τα εργαλεία υλοτομίας (τσεκούρια, πριόνια, λάμες αλυσοπρίονων κ.λ.π.) πριν από τη χρήση τους πρέπει να απολυμανθούν με εμβάπτιση για αρκετά λεπτά σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 1%(20% χλωρίνης) ή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης (πράσινο οινόπνευμα) 50%.
Παρακαλούνται όσοι εμπλέκονται με οιοδήποτε τρόπο σε οποιουδήποτε είδους επεμβάσεις που αφορούν άτομα πλατάνου να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας ώστε να υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση και να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ,
Β. ΔΑΛΑΡΟΣ
Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα θα παραμείνει στη Γλυκή Θεσπρωτίας από τις 22-4 έως και 25-4-2013 με στόχο να πραγματοποιήσει τις πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπιση της νεκρωτικής ασθένειας του πλατάνου Ceratocystis platani αλλά και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σε μια ανοικτή εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη, 24-4-2013 στη Γλυκή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας κ. Τάσος Γάτσιος και ο γραμματέας κ. Κώστας Αρετάκης έχουν επισκεφθεί ήδη τα στενά του Αχέροντα για να δουν την έκταση της προσβολής και έχουν έρθει σε επαφή με κατοίκους της περιοχής αλλά και με τους Δήμους Σουλίου και Πάργας.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας του κλιμακίου των ειδικών επιστημόνων και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τις δημοτικές αρχές, τις δασικές υπηρεσίες, το φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιδίως με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής θα συνδράμει ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η ασθένεια του πλατάνου.
Τονίζεται ότι αν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, με την ενημέρωση και την επαγρύπνηση όλων να είναι ιδιαίτερα σημαντική, η ασθένεια μπορεί να εκριζωθεί στα αρχικά της στάδια αλλιώς εξελίσσεται σε μια οικολογική καταστροφή για όλα τα πλατάνια της περιοχής που προσβάλλει. Η ενημέρωση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου και της χώρας μας θα συνεχιστεί.