Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγ/τητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής, αναφορικά με το σχεδιαζόμενο έργο της εκτροπής των νερών των πηγών του ποταμού Αώου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινωνία και το οικοσύστημα. Αναλυτικά η ερώτηση:
«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγ/τητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: “Εκτροπή νερών Αώου”:
Κύριοι Υπουργοί,
Επανέρχομαι σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το φυσικό περιβάλλον του Νομού Ιωαννίνων, μετά την από 08/10/2012 αναφορά μου, το οποίο έχει να κάνει με την σχεδιαζόμενη εκτροπή των νερών του πόταμου Αώου (Αρκουδόραμα της Βάλια Κάλντα).
Το επιχείρημα για το έργο είναι ότι από τα νερά του Αώου, σύμφωνα με μετρήσεις, κάθε χρόνο καταλήγουν στην Αδριατική Θάλασσα περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ με την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 4%-6% των υδάτων που χάνονται κάθε χρόνο (δηλαδή περίπου 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού) θα χρησιμοποιούνται για ύδρευση και ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, η κατασκευάστρια εταιρία τονίζει πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην περιοχή.
Αυτό βέβαια είναι ψέμα. Υπάρχουν επιπτώσεις και μάλιστα σοβαρές και για το φυσικό περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία.
Επισημαίνω για μια ακόμα φορά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Κόνιτσας και του Ζαγορίου, οι οποίες με ψηφίσματα των Δημοτικών τους Συμβουλίων τάχθηκαν κατά του έργου. Ειδικά στην περιοχή της Κόνιτσας , κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα νερά του Αώου λιγοστεύουν και η περαιτέρω μείωση, αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της περιοχής που δοκιμάζεται εξαιτίας της κρίσης.
Φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος), επισημαίνουν ότι η κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη του δρόμου προβλέπεται να γίνει στη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 80% του νερού προέρχεται από τον πυρήνα του εθνικού πάρκου, ενώ καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στο οικοσύστημα η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά του νερού κατά μήκος 50 χιλιομέτρων!
Στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνονται 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «Φύση 2000» (Natura 2000). Από αυτές οι έξι ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο, ενώ οι υπόλοιπες πέντε κατά ένα μέρος τους. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνεται μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Στο Εθνικό Πάρκο απαντώνται 1.800 είδη χλωρίδας, περί τα 60 είδη θηλαστικών, 166 είδη πουλιών, 30 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών.
Η Βάλια Κάλντα, το απόλυτα παρθένο οικοσύστημα της χώρας, είναι αδύνατον να πειραχτεί και προτείνω το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να πάρουν πίσω το «πράσινο φως» για την έναρξη κατασκευής του αναχρονιστικού και απορριφθέντος, το 2009, έργου της μεταφοράς 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας.
Ίσως για μερικούς, προέχει η εξυπηρέτηση τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων και θεμάτων «γοήτρου» αφού, αν και το σχέδιο είχε απορριφθεί από το ΥΠΕΚΑ, το Νοέμβριο του 2009, τα σχέδια για την κατασκευή του επανήλθαν από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Είναι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου συμβατός με την Οδηγία των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ);
2) Λαμβάνεται υπόψη η καθολική αντίθεση κοινωνίας και φορέων;
3) Προβλέπεται να γίνει κατασκευή νέου ταμιευτήρα στο Γρεβενίτι;
Ο Ερωτών βουλευτής,
Μιχάλης Κασσής »»