Τις θέσεις, που ήδη έχει ανακοινώσει και διαβιβάσει προς τον Υπουργό Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» και ειδικότερα για τα τμήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στους καθηγητές του ΤΕΙ και τους σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας, που τον επισκέφτηκαν με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ευριπίδη Γλαβά και τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Ιωάννη Παπαλέξη.
«Το χρειαζόμαστε το τμήμα. Το απαιτούμε, δεν το συζητάμε, είναι τμήμα της δικής μας πολιτιστικής ανάπτυξης», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ανέφερε ότι το αρχικό σχέδιο «Αθηνά» σέβονταν τον τόπο και είχε κάνει δεκτές ορισμένες από τις παρεμβάσεις και προτάσεις που είχαν γίνει. Το δεύτερο, ωστόσο συνέχισε, είναι «κατόπιν παραγγελίας» και δεν βοηθά την ανάπτυξη κάθε περιοχής.
Μετά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, στον οποίο εξέθεσε προφορικά όσα γραπτώς έχει θέσει για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Ο Υπουργός υποσχέθηκε να διατηρηθεί το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ως έχει, χωρίς να δεσμευτεί για τα υπόλοιπα αιτήματα.
Οι δηλώσεις: «Οι κανόνες, που πρέπει να εφαρμόσει το Υπουργείο για το νέο Ακαδημαϊκό χάρτη, πρέπει να είναι κανόνες ανάπτυξης. Δυστυχώς και αυτή την ώρα κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να φύγουν οι σκέψεις του «κατόπιν ενεργειών μου», που οδήγησαν την Ελλάδα, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Είναι η ώρα να ξαναγίνει η Ελλάδα μια παραγωγική χώρα, και όχι χώρα της κατανάλωσης. Εμείς κάνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΤΕΙ ο Περιφερειάρχης.
Σε άλλο σημείο, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο αίτημα να διατηρηθούν ως έχουν τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής και Ιχθυοκομίας, που αφορούν και συνδέονται με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. «Είμαστε η περιοχή που έχει συνδέσει το παρόν και το μέλλον της με τη ζωοτεχνία. Δεν μπορεί να καταργείται το τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Έχουμε ξεκινήσει πολλές συζητήσεις με το τμήμα, έχουμε σοβαρές προτάσεις στο πρόγραμμα “Νέα Γνώση”, κι όμως κάποιοι καρεκλοκένταυροι κεντρικά είδαν ότι αυτό μπορεί να γίνει ένα με το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Τα χρειαζόμαστε και τα δύο, είναι εργαλεία ανάπτυξης της Ηπείρου» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας Ηγουμενίτσας είπε τα εξής: Κάναμε τόση φασαρία για τη μονάδα ασφαλτικών που επιδιώκει να κατασκευαστεί στην περιοχή των ιχθυοκαλλιεργειών που φέρνουν τεράστια έσοδα στην πατρίδα μας, για να καταργηθεί, την ίδια ώρα, ένα τμήμα που θέλει να δώσει στελέχη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
«Ως προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης – επεσήμανα τα εξής πράγματα σε έγγραφό μου προς τον Υπουργό Παιδείας: Ο ιδρυτής του Ε.Μ.Π., ο αοίδιμος ευεργέτης Νικόλαος Στουρνάρης έλεγε ότι αν θέλετε να γίνει ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα ξεκινήσετε να κάνετε το Πολυτεχνείο, αναφέροντας μέσα στη διαθήκη για το πώς θα γίνει το Πολυτεχνείο. Τουλάχιστον σεβαστείτε αυτούς που έδωσαν στην Αθήνα το Πολυτεχνείο. Τώρα εμείς ζητάμε να ιδρυθεί επιτέλους Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Επίσης, στη διαθήκη του ο Γ. Αβέρωφ αναφέρει πως θα γίνει Σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Ούτε αυτό δεν έχουν διαβάσει. Εμείς απαιτούμε, δεν επαιτούμε. Είμαστε Ηπειρώτες, είμαστε ολιγαρκείς. Αλλά τίμια και παστρικά τους λέμε «μακριά» από όλες αυτές τις ειδικότητες, που είναι ελάχιστες, είτε στο ΤΕΙ είτε στο Πανεπιστήμιο, για το γίγνεσθαι της νέας εποχής για την Ήπειρο».