Με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας, η Αγνή Σμπόνια, εκπαιδευτικός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Πολιτευτής Πρέβεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«« Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Στη χώρα μας, η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένη, διότι έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί καταπίεσης των γυναικών.
Όμως, αν γυρίσουμε 156 χρόνια πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εκεί όπου γεννήθηκε το γυναικείο κίνημα, θα βλέπαμε γυναίκες εργάτριες που απεργούσαν για καλύτερες συνθήκες και λιγότερες ώρες εργασίας.
Ένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας μόλις είχε ξεκινήσει και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.
Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη σ’αυτό. Καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μετά από πρόταση της Σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν το 1910.
Αυτό το παγκόσμιο κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα, φυσικά. Η θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία αναβαθμίστηκε και το 1952 όπου απέκτησε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Βέβαια, ενώπιον του νόμου η γυναίκα έγινε ίση με τον άντρα το 1975. Ενώ ο νομοθέτης χρειάστηκε άλλα 9 χρόνια για να ορίσει ότι για τον βιασμό ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη. Και ακόμη 2 για να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις.
Την ισοτιμία όμως μεταξύ των δύο φύλων δεν θα την φέρουν οι νόμοι αλλά οι άνθρωποι!
Xωρίς να θέλω να μειώσω τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί, η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά και παρόλο που η γυναίκα συμμετέχει αρκετά στην κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την πολιτική, απουσιάζει ωστόσο από τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η ισότητα δεν ισχύει στην πράξη, λόγω των προκαταλήψεων, των οικονομικών συμφερόντων αλλά και της παθητικής στάσης των ιδίων των γυναικών.
Το θέμα της ισότητας δεν πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας.
Στη σημερινή κοινωνία δυστυχώς, διακρίνουμε και ηλικιακό ρατσισμό.Όσες γυναίκες είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από αυτή την… ιδανική ηλικία, δεν μπορούν να απολαύσουν κοινωνικά και επαγγελματικά οφέλη. Λόγω της νεότητας, οι άλλοι μας θεωρούν ανώριμες. Αλλά και όταν ωριμάσουμε μας χαρακτηρίζουν βολεμένες και συντηρητικές.
Οι άντρες κρίνονται πρωτίστως, και συχνά αποκλειστικά, για την επαγγελματική και κοινωνική επιτυχία τους ενώ οι γυναίκες, δυστυχώς, για την εμφάνισή τους. Γεγονός είναι, ότι στη Πατριαρχική κουλτούρα μας οι άντρες κρίνουν και οι γυναίκες κρίνονται. Σε όλες τις πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες τα διαφορετικά συμφέροντα των δυο φύλων καθώς και οι διαφορετικές συνθήκες ζωής ανδρών και γυναικών.
Ταυτόχρονα, σήμερα, οι γυναίκες πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άντρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, χάθηκαν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνταν γυναίκες, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης της κατάστασης μελλοντικά.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες η ανεργία των γυναικών στον τομέα του εμπορίου καταγράφεται ιδιαιτέρως υψηλή, καθώς και στις ανεπτυγμένες χώρες ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνται στη βιομηχανία μειώθηκε στο μισό.
Βέβαια, η συρρίκνωση της γυναικείας απασχόλησης στη Βιομηχανία και οι απολύσεις είναι μια από τις ορατές αιτίες της γυναικείας ανεργίας. Οι δυσκολίες ένταξης και επανένταξης των γυναικών στην απασχόληση αποτελούν τη λιγότερο ορατή αλλά ταυτόχρονα τη σημαντικότερη αιτία γυναικείας ανεργίας στη χώρα μας, που δεν πλήττει μόνο τις νέες γυναίκες αλλά και τις γυναίκες στις κεντρικές παραγωγικές ηλικίες.
Έτσι, ενώ η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών,της Εθνικής Οικονομίας αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής ανεξαρτησίας της γυναίκας, σίγουρα δεν ειναι μια εύκολη υπόθεση. Αφού η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, καθώς και η ύπαρξη χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια.
Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη.
Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, την τιμούν!
Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών.
Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα.
Σημαίνει, απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών. »»