Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου:
«« Αφυδατωμένο και αποδυναμωμένο το σχέδιο Π.Δ. για την Παμβώτιδα:
Θέλω να απαντήσω σε όσους δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την ανησυχία τους για τους «ανθρώπους» και να πω ότι για μας η συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους δεν περιορίζεται στη δική μας γενιά αλλά συμπεριλαμβάνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και να θυμίσω ότι χατίρια σε «ανθρώπους» έκανε ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης ο κ. Ψωμιάδης και σήμερα η Κορώνεια έχει καταντήσει μια λίμνη νεκρή. Αν δεν επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, η Παμβώτιδα θα καταρρεύσει πολύ πιο σύντομα από όσο σήμερα φανταζόμαστε.
Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι το τοπικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό το στόχο του να αφυδατώσει το σχέδιο Π.Δ. και να πετσοκόψει το καθεστώς προστασίας, προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η επέκταση του ισχύοντος μοντέλου και σε άλλες περιοχές: η άντληση δηλαδή οικοπεδικής (και στη συνέχεια και πολιτικής) υπεραξίας από τις παραλίμνιες εκτάσεις.
Έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν συζητούσαμε για πρώτη φορά για το Π.Δ.. Έχουμε ξεχάσει τις μεγάλες πλημμύρες στο λεκανοπέδιο, για τις οποίες δεν έφταιγαν οι καιρικές συνθήκες αλλά οι ανθρώπινες επεμβάσεις. Η οικονομική κρίση έχει προχωρήσει και οι απλοί άνθρωποι πιάνονται από τα ξεροκόμματα ελπίδας, που τους πετάει το σύστημα, χωρίς να βλέπουν ότι, ακόμη και αν αυξηθεί πρόσκαιρα η αξία των ιδιοκτησιών τους, σε λίγο θα αναγκαστούν να τις πουλήσουν και ότι τα μεγάλα συμφέροντα είναι αυτά που θα βγουν τελικά κερδισμένα. Και από την υποβάθμιση της Παμβώτιδας χαμένοι θα βγούμε όλοι εμείς οι πολίτες, και σε ποιότητα ζωής αλλά και οικονομικά, αφού εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε και τα πρόστιμα και την αποκατάσταση.
Υλοποιείται μια συμμαχία (θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και τον όρο συνενοχή) της Δημοτικής και της Περιφερειακής Αρχής και στο γενικό επίπεδο, που είναι οι προβλέψεις του σχεδίου Π.Δ., και στο ειδικό της συγκυρίας, που είναι η κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στην Παμβώτιδα.
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο: Το υφιστάμενο Διαχειριστικό Σχέδιο Παμβώτιδας, το οποίο συντάχθηκε ύστερα από πολλές και ακριβοπληρωμένες μελέτες το 2004 από την τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου είναι κατηγορηματικό και σαφές: «Η δημιουργία υποδομών πίστας σκι θα είναι καταστροφική για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης στην Αμφιθέα». Τελεία και παύλα! Η αποτροπή κατασκευής πίστας στον τελευταίο μεγάλο καλαμώνα της λίμνης, στην ρηχή περιοχή αναπαραγωγής πτηνών και αμφίβιων – και πριν την κατασκευή του καταστροφικού αναχώματος και ψαριών – θα πρέπει να είναι το οικολογικό ευαγγέλιο για τη συγκεκριμένη περιοχή. Όποιος θέλει να κάνει αγώνες θαλασσίου σκι ας πάει σε άλλη περιοχή της λίμνης.
Αντί αυτού όμως παρακολουθήσαμε μια επέμβαση αυθαίρετη, την οποία η Δημοτική Αρχή στην αρχή ονόμασε εκπαιδευτική και οικολογική, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, και στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται άδεια. Την διαψεύδει βέβαια η αρμόδια Υπηρεσία για τον προσδιορισμό του είδους της άδειας, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (αρ. πρωτ. 2812/65/24-1-2013), που είναι σαφής για τη συγκεκριμένη επέμβαση « .. πρόκειται για έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρειάζεται άδεια εκτέλεσης έργου». Αντί όμως ο Δήμος Ιωαννιτών να ρωτήσει αυτή την αρμόδια Υπηρεσία, σκόπιμα έστειλε το ερώτημά του για άδεια στην αναρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Και ώ του θαύματος, δεν απάντησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας αλλά ο «παντογνώστης» κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν απαιτείται άδεια, καλύπτοντας έτσι τις ποινικές ευθύνες του Δήμου. Και όταν του επισήμαναν την αναρμοδιότητα σε τηλεοπτική εκπομπή άρχισε πάλι το γνωστό τροπάριο «Τι να ξέρουν από αυτά οι Υπηρεσίες, εμείς μεγαλώσαμε στη λίμνη» κλπ.
Ας περάσουμε στο γενικό, τη διαδικασία και τις ρυθμίσεις του σχεδίου Π.Δ. Την αδιαφάνεια στη λειτουργία της 3μερούς Επιτροπής (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμος) την έχει ήδη αναδείξει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Προσθέτω ότι το κείμενο της Επιτροπής είναι εξαιρετικά ασαφές, σε πολλά σημεία γράφει «υπάρχει διαφωνία των φορέων» και δεν μας εξηγεί ποιός φορέας προτείνει τί.
Και σε αυτή την αδιαφάνεια έρχεται να προστεθεί η τοποθέτηση πριν από λίγο του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίσθηκε ότι δεν έβαλε στους φακέλους των συμβούλων αντίγραφο της εισήγησής του, επειδή κανένας δεν του το ζήτησε ! Και αυτά τα εξωφρενικά λέγονται ενώ υπάρχει ρητή η πρόβλεψη του νόμου για κατάθεση γραπτών εισηγήσεων 5 μέρες πριν από τη συζήτηση. Οι τοπικές εξουσίες θέλουν να κλείσουν το μάτι στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες όχι όμως και να χρεωθούν ανοιχτά στα μάτια των πολιτών το πετσόκομμα του Προεδρικού Διατάγματος.
Η παράταξή μας θεωρεί ως βασικές αδυναμίες του Σχεδίου, που συζητάμε, τις παρακάτω τρεις:
α) το κουτσούρεμα της αδόμητης περιμετρικής ζώνης προστασίας 300 μ., που προέβλεπε το προηγούμενο Σχέδιο, εκεί δηλαδή που αναπτύσσονται οι πιο έντονες πιέσεις της οικοπεδοποίησης. Αλλού η ζώνη περιορίζεται στα 200 μ. (περιοχή Βογιάνου) και αλλού ακόμη λιγότερο (και αν μπουν κάποιες περιοχές στο Σχέδιο Πόλης το όριο μπορεί να φτάσει στην ίδια την παραλία, με πλήρη εξαφάνιση της ζώνης). Αντίθετα, συζητώντας ίσως κάποιες εξαιρέσεις, η θεσμοθέτηση της ζώνης προστασίας της φύσης έπρεπε να εκτείνεται σε όλη την περίμετρο της λίμνης.
β) τη νομιμοποίηση των παράνομων αναχωμάτων, που κατασκεύασε η χούντα, αντί της τμηματικής τους κατεδάφισης ύστερα από μελέτη και της επανασύνδεσης της λίμνης με τις περιοχές, που αποκόπηκαν από αυτή. Μάλιστα η πρόταση της Επιτροπής και της Περιφέρειας Ηπείρου είναι ακόμη χειρότερη από το Σχέδιο, γιατί αφαιρεί την διατύπωση «περιοχές, που αποκόπηκαν από τη λίμνη»
γ) τη μη αναγραφή του υψομέτρου της λίμνης 469,54 μ., που θέσπιζε η προηγούμενη ΚΥΑ.
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» υπερψήφισε τις δύο προηγούμενες φορές το Σχέδιο ΠΔ, παρά τις αδυναμίες του, γιατί έκρινε επείγουσα την θεσμοθέτηση ενός ανεκτού καθεστώτος προστασίας σε μια συγκυρία σαφώς πιο ευνοϊκή. Παράλληλα αποδεχθήκαμε τις παρατηρήσεις και βελτιώσεις της Διεύθυνσης Υδάτων και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος.
Αυτήν όμως την αφυδατωμένη σημερινή εκδοχή Π.Δ. δεν έχει κανένα νόημα να την υποστηρίξουμε. Μας προξενεί μάλιστα έκπληξη η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ότι το σημερινό Σχέδιο είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Γιατί αν ισχύει το κριτήριο που η ίδια επικαλέστηκε, ο αγώνας δηλαδή εναντίον της εμπορευματοποίησης, αυτό το Σχέδιο είναι που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα. Και διερωτώμαι για ποιό λόγο τάχθηκε, για μια ακόμη φορά, υπέρ της διατήρησης των αναχωμάτων ενώ η Λ.Σ. στο Δήμο Ιωαννιτών έχει ταχθεί υπέρ της κατεδάφισής τους.
Μετά από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε και τα δύο Σχέδια, και αυτό του ΥΠΕΚΑ και την χειρότερη εκδοχή της Επιτροπής και της Περιφέρειας.
Γιάννενα, 12 Φεβρουαρίου 2013
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ »»