Το γενικό πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2013 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην χθεσινή συνεδρίασή του, που αποτελεί υποχρέωση έναντι του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.. Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό της τουριστικής προβολής του έτους 2012, ενώ ανακοίνωσε πως στο επόμενο 15μερο θα δοθεί προς διαβούλευση το καταστατικό του Φορέα Προώθησης Τουριστικών και Αγροτικών Προϊόντων.
Από τις τοποθετήσεις, τον απολογισμό και τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής προβολής το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι από την Περιφέρεια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να τονωθεί η απασχόληση στην Ήπειρο.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:
Πολύπλοκο θέμα χαρακτήρισε τον τουρισμό στην Ελλάδα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τον συνεχή αγώνα της Περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τους επαγγελματίες για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή. «Ο τουρισμός στην Ήπειρο δεν είναι αυτοσκοπός, πλην των παραθαλάσσιων προορισμών. Για τις υπόλοιπες περιοχές σημαντικό στήριγμα μπορεί να αποτελέσει ο κοινωνικός τουρισμός. Δυστυχώς, σε αυτή τη δύσκολη εποχή δεν μπορείς να έχεις χειροπιαστά αποτελέσματα για τις ενέργειες που αναπτύσσεις. Όμως, κάνουμε συνεχή αγώνα για να φέρουμε τουρίστες στην Ήπειρο».
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ:
Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, τόνισε πως σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις διέρχονται κρίση γιατί ήταν προσανατολισμένες στον εσωτερικό τουρισμό. Σκοπός πλέον της Περιφερειακής Αρχής – συμπλήρωσε – είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή με την εξωστρέφεια των δράσεων της τουριστικής προβολής για προσέλκυση τουριστών από ξένες χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής είναι απόρροια της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών με τους φορείς του τουρισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. «Η Περιφέρεια δίνει το βήμα και τα εργαλεία. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αυτοί που με τις ενέργειες και τις συμφωνίες τους θα φέρουν τον κόσμο στην περιοχή», τόνισε.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ Β. ΨΑΘΑΣ:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισε ότι σε εκείνο που πρέπει όλοι να συμφωνήσουν είναι η «εξωστρέφεια» που πρέπει να έχει το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, το οποίο όπως είπε «κάποια στιγμή θα πρέπει να ομογενοποιηθεί σε ένα, με όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμμετοχή που πρέπει να έχουν στις Διεθνείς Εκθέσεις οι επιχειρηματίες του κλάδου, με δεδομένη τη μέχρι σήμερα μικρή παρουσία: «Μέχρι τώρα – ανέφερε μεταξύ άλλων – μας καταθέτουν προτάσεις, λένε τις απόψεις τους σε ποιες εκθέσεις θέλουν να πάνε, αλλά το αποτέλεσμα των συμμετοχών τους είναι μικρό. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να κλείνει συμφωνίες, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν να έλθουν σε επικοινωνία με επιχειρηματίες. Χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και το θεσμικό τους ρόλο τα Επιμελητήρια, καλύπτοντας στην ανάγκη και το κόστος συμμετοχής μελών τους σε Διεθνείς Εκθέσεις».
Πολύπλευρες πρωτοβουλίες κατά το 2012:
Βάση της τουριστικής προβολής για το τρέχον έτος– που θα ενταχθεί στο έργο που είναι σε εξέλιξη μέσω διαγωνισμού του ΕΣΠΑ- είναι οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2012. Σύντομο απολογισμό έκανε ο κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος επεσήμανε και τις δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Αυτές αφορούν τους τομείς των συνεργασιών, των αεροπορικών ζεύξεων, την κρουαζιέρα, την παραγωγή και διακίνηση διαφημιστικού υλικού, την προβολή σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις φιλοξενίες ξένων δημοσιογράφων- tour operators και σειρά άλλων προωθητικών ενεργειών.
Οι σημαντικότερες συνεργασίες, όπως τις ανέφερε ο κ. Στρ. Ιωάννου, ήταν (και συνεχίζονται με):
– το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου
– το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την καθιέρωση Ελληνικού Ηπειρώτικου Πρωινού
– τη Λέσχη Γαστρονόμων Ηπείρου και τη Σύλλογο Γευσιγνωστών Πρέβεζας για τη συνδιοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου Γαστρονομίας σε Ιωάννινα και Πρέβεζα.
– την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υλοποίηση κοινής σύσκεψης για τις θεματικές «Τουρισμός – Επιχειρηματικότητα – Πολιτισμός».
Στον τομέα των αεροπορικών ζεύξεων, το 2012 επιτεύχθηκε η σύνδεση του Αεροδρομίου Ακτίου με εταιρείες χαμηλού κόστους από την Ιταλία και κάτι ανάλογο αναμένεται φέτος με τη Γερμανία.
Για την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, με προσπάθειες της Περιφέρειας συστάθηκε Συμβούλιο Ανάπτυξης της. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 6 στάσεις κρουαζιέρας στην Πάργα, 3 στην Ηγουμενίτσα και 11 στην Πρέβεζα. Για το 2013 έχει ήδη εξασφαλιστεί η στάση 28 κρουαζιερόπλοιων σε λιμάνια της Ηπείρου, τα οποία θα μεταφέρουν περί τους 20.000 τουρίστες και 7.000 εργαζόμενους!
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση του «Ελληνικού Ηπειρωτικού Πρωινού». Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση του οποίου θα εκπονηθεί σχέδιο μάρκετινγκ, με το οποίο θα προσδιοριστούν συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με το μίγμα μάρκετινγκ και πρωινού. Προβλέπεται μάλιστα και η σχεδίαση ειδικού λογότυπου το οποίο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις που θα το υιοθετήσουν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε επίσης αναφορά στο «στοχευμένο» διαφημιστικό υλικό που εκδόθηκε, καθώς και στον θετικό απόηχο της συμμετοχής της Περιφέρειας στις 13 Διεθνείς Εκθέσεις.
Τέλος υπογράμμισε ότι ενισχυτική για την προβολή της Ηπείρου, ήταν η φιλοξενία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ξένων αποστολών δημοσιογράφων και tour operators, από Κύπρο, Ολλανδία, Γερμανία, Αμερική, οι οποίοι επισκέφθηκαν μνημεία, αξιοθέατα, μουσεία, θαλάσσια και ορεινά θέρετρα, τα οποία και πρόβαλλαν στη συνέχεια στις χώρες τους.