Η παρέμβαση του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε για την επεξεργασία και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» (20 Δεκεμβρίου 2012):
Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επί της αρχής το χαρακτήρισε ως κενό. Η βαθιά κρίση έχει πραγματικά διαλύσει κάθε έννοια κοινωνικού και δημόσιου κράτους και έχει πραγματικά οδηγήσει όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες, σε όλες τις βαθμίδες, σε εξαιρετικά κρίσιμα προβλήματα.
Για τα δύο πρώτα κεφάλαια ανέφερε πως αποκαλύφθηκε τι πάει να γίνει με τη συγκρότηση των δύο υπεροργανισμών, μια συγκεκριμένη επιλογή που έχει σα στόχο όλες οι δραστηριότητες να περάσουν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και να γίνονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και να συγκροτούνται έτσι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να παιχτεί το γνωστό παιχνίδι των χρηματοδοτήσεων, των ύποπτων χρηματοροών και των «ημετέρων», για μια ακόμη φορά.
Αναφορικά με το άρθρο 34, που έχει να κάνει με τα θέματα των ΑΕΙ ο Χρήστος Μαντάς τοποθετήθηκε λέγοντας πως «… προτείνετε να προστεθεί, μια παράγραφος 16, η οποία ρυθμίζει τη δυνατότητα κάλυψης διδακτικού ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου των ΑΕΙ από υποτροφίες και πόρους, που εξασφαλίζει το ΑΕΙ. Ανοίγετε, λοιπόν, το δρόμο, διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι δεν μπορείτε να πάρετε, με αυτόν το μνημονιακό βραχνά, άλλο προσωπικό, για να αρχίσετε να παίρνετε κόσμο. …Για τους μόνιμους λέκτορες πρέπει να διευκρινιστεί, με σαφήνεια, τι γίνονται αν κατά την εξέλιξή τους δεν μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη βαθμίδα»
Για το άρθρο 37 δήλωσε πως γίνονται κάποιες ρυθμίσεις, που δυστυχώς είναι σκόρπιες, σε μια περίοδο, όπου έχουμε, μέσα από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη συγχώνευση νομικών προσώπων, μια κατάσταση. Υπάλληλοι των ερευνητικών κέντρων μετατρέπονται σε ΙΔΑΧ, χωρίς καμιά μέριμνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα και γενικά, ανοίγει ο δρόμος για τη συρρίκνωση και απορρύθμιση του ερευνητικού ιστού.
Ο Χρήστος Μαντάς ανέφερε για τις μεταγραφές φοιτητών πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρώτης προτεραιότητας είναι η στήριξη των ιδρυμάτων και της φοιτητικής μέριμνας. Δεδομένων όμως, των συγκυριών είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για τα οπόια ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε αυτό.
Κλείνοντας για το θέμα της ειδικής αγωγής και το άρθρο 39 δήλωσε «… υπάρχει μια βιασύνη της Κυβέρνησης να περάσει κάποιες διατάξεις με αφορμή και αιτιολογία την απορρόφηση κάποιων συγκεκριμένων κονδυλίων. Εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου «τρελοί» όλοι οι φορείς της ειδικής αγωγής που ανησυχούν, που φωνάζουν και, τελικά, ζητούν, όπως ακούσαμε, την απόσυρση αυτού του συγκεκριμένου άρθρου και της συγκεκριμένης παραγράφου.»