Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με θέμα τις αγορανομικές διατάξεις που ισχύουν για τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο:
ΓΕΝΙΚΑ:
– Όλα τα καταστήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αγορανομικές διατάξεις σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που θα αναγράφουν το είδος, την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα όπου η ποιότητα επιβάλλεται από ιδιαίτερες διατάξεις.
– Παρακολούθηση εφαρμογής των ανώτατων τιμών διάθεσης ειδών σε χώρους περιορισμένου ανταγωνισμού(χώροι υπεραστικών λεωφορείων, επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων κ.α.).
– Στον τομέα των ειδών διατροφής όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αν οι τιμές που εισπράττονται, ανταποκρίνονται στις τιμές πώλησης που αναγράφονται στις πινακίδες.
– Ειδικότερα στα συσκευασμένα τρόφιμα ασφαλιστική δικλείδα ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών αποτελεί η αναγραφή των ενδείξεων που ορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις. Η ενημέρωση δηλαδή βρίσκεται στην ετικέτα.
Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (Χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες):
– Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα αφού ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για τον κρεοσκοπικό έλεγχο, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.
– Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βοείου κρέατος και ειδικότερα: 1. Μοσχάρι γάλακτος για τα βοοειδή ηλικίας το πολύ οκτώ (8) μηνών.2. Νεαρό μοσχάρι για τα βοοειδή ηλικίας άνω των οκτώ (8) μηνών και όχι περισσότερο των δώδεκα (12) μηνών.3. Βοοειδή για άνω των δώδεκα (12) μηνών και μέχρι 24 μήνες και 4. Βόειον για άνω των 24 μηνών.
– Οι καταναλωτές να μην αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
– Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό(που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.
– Τα κεφάλια των αμνοεριφίων γάλακτος ή όχι κατά τα ισχύοντα είναι απολύτως εμπορεύσιμα όλο τον χρόνο και πωλούνται σύμφωνα με τα αγορανομικά δεδομένα σε επίπεδο εμπόρων σε τιμή κατά τεμάχιο δηλαδή ξεχωριστά από το κρέας με εξαίρεση την Πασχαλινή περίοδο (Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Θωμά) που πωλούνται μαζί με το κρέας.
– Οι νωπές γαλοπούλες μη συσκευασμένες, είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι.
– Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης, το βάρος, την ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
– Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, χωρίς άγχος όχι όμως την τελευταία στιγμή.
– Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης.
– Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
– Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.
– Να διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία.
– Όταν αγοράζει προϊόντα με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
– Τέλος μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και σας.
– Ακολουθεί πάντα πιστά τις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος.
– Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για την σύνθεσή τους.
– Τα παπούτσια πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
– Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.
– Απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση τρόφιμα κάθε είδους τοποθετημένα μαζί με παιχνίδια στην ίδια συσκευασία εκτός και αν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες εναρμονισμένες προς το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
– Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών με γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.
– Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία.
– Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.
– Καλή χρήση των πιστωτικών καρτών.
– Σημειώνεται ότι τα τμήματα εμπορίου & προστασίας καταναλωτή όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.