Δυο νέες επερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής:
Η πρώτη ερώτηση περιληπτικά αφορά την κατασκευή κόμβου εισόδου – εξόδου μετά τη γέφυρα του Αράχθου και πριν την σήραγγα του Δρίσκου, εκεί όπου η Εγνατία συναντά την παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων Θεσσαλονίκης. Κάτι που θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής καθώς θα λειτουργήσει η υφιστάμενη Εθνική Οδός ως παρακαμπτήρια της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και του Νοτιοανατολικού Λεκανοπεδίου. Θα υπάρχει καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο το οποίο θα δέχεται πλέον και διεθνείς πτήσεις αλλά και με την βιομηχανική περιοχή, αποφεύγοντας το κέντρο της πόλης.
Τέλος θα έχουμε ταχύτερη σύνδεση με την Εθνική οδό προς Κακάβια και Αλβανία αλλά και προς το Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι, που αποτελούν δημοφιλή προορισμό είτε χειμερινού είτε θερινού τουρισμού ειδικά για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν την Εγνατία οδό.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη διαπίστωση ότι οι ψυχοκοινωνικές δομές στην Ήπειρο υπολειτουργούν αντιμετωπίζοντας σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Με 50% μειωμένη την κρατική ετήσια χρηματοδότηση και με απλήρωτους τους εργαζόμενους επί 7 μήνες είναι μαθηματικά βέβαιο πως πολλές μονάδες θα κλείσουν.
Εγείρεται επίσης το θέμα της «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» και προτείνεται από τον βουλευτή να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής ή της Προεδρίας της Δημοκρατίας έτσι ώστε να μην ωθηθούν στον γκρεμό οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Αναλυτικά οι Ερωτήσεις έχουν ως εξής:
«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: «Κατασκευή Κόμβου επί της Εγνατίας Οδού»:
Γνωρίζετε τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης των Ιωαννίνων και γενικότερα του λεκανοπεδίου. Η ρύθμιση της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Το λιμναίο οικοσύστημα της περιοχής δυσκολεύει την οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο να υπάρξει αντιμετώπιση καθώς ο πληθυσμός του λεκανοπέδιου αυξάνεται συνεχώς με συνέπεια να εντείνεται το πρόβλημα.
Η Εγνατία και η υπό κατασκευή Ιόνια οδός προσφέρουν κάποιες επιλογές έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Η βέλτιστη λύση, η οποία έχει μελετηθεί από εξειδικευμένους τεχνικούς ,είναι η κατασκευή κόμβου εισόδου-εξόδου μετά τη γέφυρα του Αράχθου και πριν την σήραγγα του Δρίσκου, εκεί όπου η Εγνατία συναντά την πάλαια Εθνική Οδό Ιωαννίνων Θεσσαλονίκης.
Η λύση αυτή θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής καθώς θα λειτουργήσει η υφιστάμενη Εθνική Οδός ως παρακαμπτήρια της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και του Νοτιοανατολικού Λεκανοπεδίου. Επίσης με την υιοθέτηση της λύσης αυτής θα έχουμε καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο το οποίο θα δέχεται πλέον και διεθνείς πτήσεις αλλά και με την βιομηχανική περιοχή, αποφεύγοντας το κέντρο της πόλης.
Επίσης θα υπάρχει ταχύτερη σύνδεση με την Εθνική οδό προς Κακάβια και Αλβανία αλλά και προς το Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι, που αποτελούν δημοφιλή προορισμό είτε χειμερινού είτε θερινού τουρισμού ειδικά για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν την Εγνατία οδό.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Τι προτίθεστε να κάνετε για την αποσυμφόρηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και αν θα υιοθετήσετε τη λύση που προτείνεται;
2) Αν προτίθεστε να εντάξετε την κατασκευή του έργου στο ΕΣΠΑ;
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Κατάρρευση δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ήπειρο»:
Βρισκόμαστε στο τέλος του 2012 και δυστυχώς αντί οι δομές ψυχοκοινωνικής υγείας να πάνε από το καλό στο καλύτερο, με λύπη διαπιστώνουμε ότι υπολειτουργούν αντιμετωπίζοντας σοβαρά θέματα βιωσιμότητας.
Αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο λειτουργούν 4 οικοτροφεία, 2 ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, 1 στέγη αυτιστικών, 3 προστατευόμενα διαμερίσματα, 1 κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, 1 κηροποιείο-κηροπλαστείο και 1 κέντρο Ημέρας. Οι δομές αυτές εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και εξυπηρετούν 90 χρόνια ασθενείς υποστηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειες τους.
Με 50% μειωμένη την κρατική ετήσια χρηματοδότηση, με απλήρωτους τους εργαζόμενους επί 7 μήνες, με ανεξόφλητες τις εργοδοτικές τους εισφορές, και με ανεξόφλητους τους προμηθευτές (από ενοίκια μέχρι ΔΕΗ και νερό) είναι μαθηματικά βέβαιο πως οδηγούμαστε σε κλείσιμο πολλών μονάδων.
Ειδικά στα Ιωάννινα υπάρχει η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ», η οποία είναι η μονή στην Ήπειρο που λειτούργει σαν ξενώνας για τα άτομα αυτά, και είναι στα όρια της για να μην κλείσει. Οι εργαζόμενοι βαλαν πλάτη τόσο καιρό αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι και αυτοί είναι οικογενειάρχες και δεν εργάζονται από χόμπι!
Η υποχρηματοδότηση στις δομές της Ηπείρου αλλά και όλης της χώρας θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δικτύου ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και στην επιστροφή σε μεσαιωνικές καταστάσεις άσυλων τύπου Λέρου, που απλά λειτουργούσαν σαν κολαστήρια ανθρωπίνων ψυχών.
Δεν νομίζω να καταρρεύσει η χώρα και η οικονομία αν δείξει το κράτος στα άτομα αυτό, το κοινωνικό του πρόσωπο. Σε τελική ανάλυση δεν νομίζω να έχει κάνεις αντίρρηση να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής ή της Προεδρίας της Δημοκρατίας έτσι ώστε να μην ωθηθούν στον γκρεμό οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Πότε θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές; Θα εξαρτώνται από την εκάστοτε δόση και αυτοί;
2) Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στα άτομα που φιλοξενούνται σε αυτές;
3) Γιατί δεν εκταμιεύτηκαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία; »»