Ερώτηση 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα «Συνέχιση των προβλημάτων χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων»:
Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και o βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, κατέθεσαν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης για το ζήτημα της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.
Τα 71 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν βάσει της συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ.
Δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια, καλύπτοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολο των 13 Διοικητικών Περιφερειών, πιο αναλυτικά δε τις 71 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Για φέτος έχει γενικά καταβληθεί λιγότερο από το 30% της προβλεπόμενης στην Προγραμματική Σύμβαση χρηματοδότησης, ενώ ειδικότερα υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης που δεν έχουν λάβει ούτε το 10%.
Η κατάρρευση του Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης θα σήμαινε:
– Διακοπή στη δωρεάν παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης στους πολίτες της χώρας μας σε θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια, με το σχολείο, την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα.
– Διακοπή στις δωρεάν παρεμβάσεις πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.
– Διακοπή στη δωρεάν στήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, μέσω σεμιναρίων, εποπτειών και από κοινού δράσεων στις σχολικές τάξεις.
– Διακοπή στη δωρεάν στήριξη των γονέων μέσω ομάδων γονέων.
– Διακοπή στη δωρεάν συμβουλευτική χρηστών νόμιμων και παράνομων ουσιών καθώς και των οικογενειών τους.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που η οικονομική και κατ’ επέκταση η κοινωνική κρίση καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης υποστηρικτικών δομών, όπως είναι τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Η κατάρρευση των κέντρων πρόληψης θα αναγκάσει τους χρήστες των υπηρεσιών να στραφούν, όσοι έχουν την δυνατότητα, στην ιδιωτική αγορά, υψώνοντας, έτσι, τεράστιους οικονομικούς φραγμούς στην προσβασιμότητα σε ένα τόσο ευαίσθητο πεδίο όπως οι υπηρεσίες πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην «Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» και, σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται κατά 50% από το ΥΠΕΣ – μέσω των ΚΑΠ – και κατά 50% από το ΥΥΚΑ.
Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι για το 2012 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει 4.000.000 ευρώ για τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται ποσό 10.686.334 ευρώ (μείωση της τάξης του 62,5% περίπου). Αλλά και εξ αυτών ακόμη των 4.000.000 ευρώ έχουν αποδοθεί στις δομές μονάχα τα 1.500.000 ευρώ, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012.