Το ελληνικό γραφείο της GREENPEACE έχει ξεκινήσει εκστρατεία στήριξης των ελληνικών ζωοτροφών, έναντι της εισαγόμενης, γενετικά τροποποιημένης και πανάκριβης πλέον, σόγιας.
Δημοσιεύουμε παρακάτω το πλήρες κείμενο από την ιστοσελίδα της Οργάνωσης:
1. Ο όρος “μεταλλαγμένα προϊόντα” δεν είναι δόκιμος. Ο ορθός επιστημονικά όρος για τα φυτά που προέρχονται από γενετική τροποποίηση είναι “γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί” (GMO=Genetically Modified Organisms). Παρ’ όλο που το θέμα της επικινδυνότητας ή μή των γενετικά τροποποιημένων είναι ένα τεράστιο θέμα και σηκώνει πάρα πολλή συζήτηση, πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη στήριξη των ελληνικών ζωοτροφών των οποίων η καλλλιέργεια θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες και τους καταναλωτές.
2. Το όριο των 20.000 υπογραφών που αναφέρεται στο κείμενο έχει προ πολλού ξεπεραστεί (ήδη είναι πάνω από 28.000 οι υπογραφές), όμως αυτό μικρή σημασία έχει για την ουσία και το περιεχόμενο της καμπάνιας.
Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινάει στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε ακόμα 2.500 υπογραφές για να φτάσουμε το στόχο των 20.000 και το δικό σου όνομα λείπει. Δεν θα σου πάρει πάνω από ένα λεπτό για να το συμπληρώσεις ώστε να στείλουμε ΤΩΡΑ μαζί ένα ηχηρό μήνυμα στις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:
Επενδύστε στη χώρα μας και στην καλλιέργεια ντόπιων καθαρών ζωοτροφών! Μην πετάξετε για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές σόγιας, που είναι τις περισσότερες φορές μεταλλαγμένη.
Σε μια περίοδο οικονομικής και διατροφικής κρίσης, οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο. Η καλλιέργεια και χρήση ελληνικών ζωοτροφών είναι αυτό που θα εξασφαλίσει πραγματικά 100% ελληνικά ζωικά προϊόντα, χωρίς μεταλλαγμένα. Όχι οι πολυδάπανες τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι γαλανόλευκες σημαίες που πολλές από τις εταιρείες σπεύδουν να τοποθετούν στις συσκευασίες τους.
Παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά αντί για εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές, σημαίνει:
– 1. καλύτερο περιβάλλον και προστασία της υγείας μας, αφού απαιτούν ελάχιστα ως καθόλου φυτοφάρμακα και λιπάσματα,
– 2. ανταγωνιστικά ελληνικά ζωικά προϊόντα.
– 3. ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και την ύπαιθρο.
Την επιτακτική ανάγκη για ταχεία στροφή της χώρας μας στην παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών επιβεβαιώνει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εργαλεία διαθέσιμα για να στηριχθεί αυτή η μορφή πρωτογενούς παραγωγής.
Τι περιμένουν λοιπόν οι εταιρείες; Να συνεχίσουν να εκτινάσσονται οι τιμές της εισαγόμενης και συχνά μεταλλαγμένης σόγιας που θα επιβαρύνει κι άλλο την τιμή του τελικού ζωικού προϊόντος που αγοράζουμε;