«Αντί να επικεντρωθεί η προσοχή μας στο να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η δυνατότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτηθεί, επιμένουμε στη λήψη μέτρων που βαθαίνουν την ύφεση, διογκώνουν την ανεργία και οδηγούν σε στάση πληρωμών», τόνισε η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Τ. Κατσέλη σε συνέντευξή της με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο, στην εκπομπή «Οι Αντίθετοι» του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 98,7.
Επεσήμανε ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μαθαίνουν από τα λάθη που έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια και συνεχίζουν την ίδια καταστροφική πολιτική.
Η κα Κατσέλη ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες διασφαλίσεις ότι μέρος από τα 18 δις ευρώ που θα διοχετευθούν προς τις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα κατευθυνθεί προς επιχειρήσεις για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δεν ακούω να γίνεται αυτή η κουβέντα».
Σχετικά με την κατάθεσή της στον οικονομικό εισαγγελέα, η κα Κατσέλη είπε ότι το ζήτημα δεν είναι ποινικό, αλλά πολιτικό. Ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και η επιλογή της αναδιάρθρωσης, θα έπρεπε να βρίσκεται από την αρχή στο επίκεντρο της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου – ήδη από το 2010, ώστε να κερδηθεί χρόνος, καθώς τον Οκτώβριο του 2011 ήταν πλέον πολύ αργά.
Οι κερδοσκόποι, είπε η κα Κατσέλη, εξακολουθούν να κερδίζουν τεράστια ποσά από τα παιχνίδια στις αγορές. Ανέφερε ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Ιουνίου 2012, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» Ελληνικά ομόλογα αξίας 48 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις ζημιές τους από την αναδιάρθρωση.
Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήθηκε μια τεράστια αναδιανομή πόρων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και τους Έλληνες πολίτες προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κα Κατσέλη χαρακτήρισε, τέλος, πολύ θετική – αν και καθυστερημένη – την απόφαση του Κ. Ντράγκι να παρεμβαίνει ενεργά και για όσο χρειάζεται η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, κάτι, που όπως είπε, θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2010.