Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα « Συζήτηση επί των εξελίξεων σε σχέση με τη μεταβίβαση της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.», στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
Σήμερα, όπως όλοι το παραδεχόμαστε, είμαστε στο και πέντε για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαμορφωμένη κατάσταση, που είναι ο διεθνής διαγωνισμός που βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.
Η κατάληξή του είναι γεγονός ότι μας απασχολεί όλους. Όλοι μας επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή απόφαση, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας. Αρκετές φορές συζήτησε το θέμα «ΔΩΔΩΝΗ» το Περιφερειακό Συμβούλιο, έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις, είχαν ζητηθεί συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Οικονομικών. Απαντήσεις δεν πήραμε.
Ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη μας προβλημάτισε και μας προβληματίζει. Δυστυχώς οι τρέχουσες εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο λάθος ήταν η απόρριψη από τις Ενώσεις πριν ένα χρόνο της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου/Ηπείρου για τη συγκρότηση εταιρίας λαϊκής βάσης. Όπως προέκυψε και από τις προσφορές που έγιναν, το χρήματα που απαιτούνταν για την εξαγορά των μετοχών που κατείχε η Αγροτική Τράπεζα, μπορούσαν άνετα να συγκεντρωθούν από τους Ηπειρώτες στα πλαίσια μιας εταιρίας λαϊκής βάσης που δεν απέκλειε και τη δυνατότητα και στρατηγικών επενδυτών.
Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, καθώς οι Ενώσεις, θεωρώντας εαυτές ως αποκλειστικούς διαχειριστές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ, αρνήθηκαν να τη στηρίξουν ακολουθώντας το δικό τους δρόμο. Τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν υποσχεθεί μάλιστα να μας ανακοινώσουν τη δική τους πρόταση, την οποία είχαμε δεσμευτεί να τη στηρίξουμε. Έκτοτε δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Οι Ενώσεις, όπως οι επικεφαλής τους έχουν δημοσιοποιήσει, έκαναν επαφές και συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της γαλακτοβιομηχανίας, ερήμην και εν αγνοία των κτηνοτρόφων μελών τους, αλλά και των λοιπών ηπειρωτικών φορέων που αγωνιούσαν για το μέλλον της.
Πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι ο τρόπος που δρούσαν δεν προμήνυε θετικά αποτελέσματα. Σας υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Δεκέμβριο με δημόσια παρέμβασή μου, τόνιζα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και ότι δεν μπορεί η γαλακτοβιομηχανία να αντιμετωπίζεται με ιδιοκτησιακή αντίληψη. «Εάν υπάρχουν δυνατότητες εξαγοράς των μετοχών από τους φυσικούς φορείς, ας μεριμνήσουν σήμερα κιόλας και να το αποδείξουν έμπρακτα. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, εκτός από ηθική συμπαράσταση που ζητούν από τους υπόλοιπους Ηπειρώτες, ας τους δώσουν τη δυνατότητα να εξετάσουν και να συνδράμουν κάθε εφικτή λύση. Σε διαφορετική περίπτωση ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους». Αυτά ανέφερα σε γραπτή μου δήλωση στις 7 Δεκεμβρίου 2011.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η ΑΤΕ συνέχιζε τις διαδικασίες και οι Ενώσεις τις επαφές τους. Όπως δημόσια έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, είχαν υπάρξει θετικές ενδείξεις για συμφωνία με την Arla και την Friesland, ενώ συζητήσεις είχαν και με τις άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες. Δηλαδή οι Ενώσεις συμμετείχαν στη διαδικασία της πώλησης των μετοχών της ΑΤΕ, εγκαταλείποντας το αίτημα για μεταβίβασή τους σε αυτές στην ονομαστική τιμή, που σήμερα επανέρχεται από την παράταξη της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».
Διαβλέποντας την εξέλιξη του διαγωνισμού, εγγράφως και με δημόσια παρέμβαση προς την Κυβέρνηση και την ΑΤΕ στις 5 Ιουλίου 2012, είχα ζητήσει να υπάρξουν οι εξής δεσμευτικοί όροι προς τους υποψήφιους αγοραστές:
Πρώτον: Να συνεχιστεί η παραγωγή τουλάχιστον των ίδιων προϊόντων που παράγει σήμερα η γαλακτοβιομηχανία, με πρώτες ύλες που θα προέρχονται από την Ήπειρο.
Δεύτερον: Η έδρα και το εργοστάσιό της να εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα στην περιοχή μας.
Τρίτον: Ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου, από πλευράς δυναμικού να γίνει υποχρεωτικά τουλάχιστον στα όρια και στο μέγεθος του σημερινού. Σε καμία περίπτωση δημιουργία ενός μικρού εργοστασίου και άλλες εργασίες να γίνονται σε άλλα μέρη της χώρας μας.
Επίσης ζητούσαμε παράταση του διαγωνισμού μέχρι 31 Αυγούστου, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα υποβολής προτάσεων από Ηπειρώτες μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου, ή της Διασποράς, οι οποίοι στο πρώτο στάδιο απείχαν, σεβόμενοι τη διαδικασία για τη συγκρότηση της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης.
Η απάντηση της ΑΤΕ ήταν κατηγορηματική: Ο Διαγωνισμός ήταν Διεθνής και ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί καμία παράταση.
Φθάσαμε έτσι στην τελική φάση της αξιολόγησης που έγινε 22 Αυγούστου, όπου προέκυψε αιφνιδιαστικά η ανακοίνωση συνεργασίας των ΕΑΣ με την εταιρία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. του κ. Πέτρου Σεπετά. Η πρόταση αυτή με τη γραπτή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ τους, καλύπτει απόλυτα τον όρο που είχαμε θέσει εξ αρχής για τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας.
Από αυτή, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων, επιβεβαιώνεται η οικονομική αδυναμία των Ενώσεων να συνεισφέρουν οικονομικώς και να διαχειριστούν τη γαλακτοβιομηχανία. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κατ’ επανάληψη έχω εκφράσει τη θέση, ότι οι ενώσεις συνεταιρισμών με τη σημερινή τους μορφή έχουν κλείσει τον κύκλο τους και ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ούτε στο ελάχιστο τη διατήρηση και την ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι κοινή εκτίμηση, ότι Ενώσεις και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις τύπου ΑΣΗΚ είναι μέρος του προβλήματος που υπάρχει σήμερα στον αγροτικό χώρο.
Αν υπάρχουν προβλήματα στους αρχικούς όρους του διαγωνισμού, αυτά θα έπρεπε όσοι τα γνώριζαν, να τα είχαν αναδείξει εκ των προτέρων, καθώς τώρα είναι πλέον άκαιρο. Για μας πάντως είναι αδιανόητο οι Ε.Α.Σ. να μην έχουν αρθρώσει μέχρι σήμερα, καμία αντίθεση ή λέξη για τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών και ειδικότερα για τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα. Ενδεχομένως να θεωρούσαν ως δεδομένη τη συμφωνία τους άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, πλην όμως το πρόβλημα βρίσκεται σήμερα μπροστά μας.
Εμάς ως Περιφερειακό Συμβούλιο, ως Ηπειρώτες γενικότερα, μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα να εξυπηρετεί την τοπική οικονομία, τους κτηνοτρόφους μας. Αυτό το έχω επισημάνει, κατ’ επανάληψη σε επαφές που είχα με κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους εξήγησα ότι οι σύμβουλοι αξιολόγησης θα πρέπει να λάβουν υπόψη όλα τα δεδομένα και τους επεσήμανα ότι δεν πρέπει να συμβάλλουν στην απαξίωση της γαλακτοβιομηχανίας.
Συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς που διατυπώνονται για την εισήγηση των συμβούλων αξιολόγησης: Και πρέπει να επαναλάβω και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτά που έχω δηλώσει και δημόσια:
Πρώτον: οφείλουν να δώσουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις για τον αποκλεισμό της πρότασης της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε.
Δεύτερον: θα πρέπει να δώσουν σαφείς και πειστικές εξηγήσεις για το πώς μια εταιρία η οποία είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της γαλακτοβιομηχανίας, αποκτά προβάδισμα για την αγορά των μετοχών. Γνωρίζω ότι αυτές οι τοποθετήσεις μου ενόχλησαν ορισμένα κέντρα αποφάσεων. Για αυτό και την Κυριακή στην έγκυρη εφημερίδα «το ΒΗΜΑ» επιχειρείται να μου «χρεώσουν» την εμπλοκή του διαγωνισμού, αποκαλώντας με μάλιστα και «επίδοξο αρχηγό των βλαχοφώνων». Ας γνωρίζουν οι εμπνευστές τέτοιου είδους «επιθέσεων» ότι ούτε ποτέ έγινα, δεν έγινα, ούτε ποτέ το επεδίωξα, ίσως, να γίνει στην άλλη ζωή. Συνεργός όμως σε άνομα σχέδια για τη «ΔΩΔΩΝΗ» δεν πρόκειται να γίνω.
Η αξιολόγηση με τον τρόπο που έγινε, όπως ήδη έχει δημοσιευτεί ενδέχεται να προκαλέσει δικαστικές εμπλοκές, οι οποίες θα είναι ό, τι χειρότερο για τη «ΔΩΔΩΝΗ». Η εταιρεία ΤΥΡΑΣ- ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε, έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εκτός αν υπάρξει μεταβίβαση σε Ηπειρωτικό φορέα. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει νέα προβλήματα για την γαλακτοβιομηχανία, η οποία σύμφωνα με κυριακάτικα δημοσιεύματα τον άλλο μήνα έχει να αντιμετωπίσει τη λήξη δανείου 50 εκ. ευρώ προς την ΑΤΕ (τώρα Τράπεζα Πειραιώς). Άρα πρέπει να συνεκτιμηθούν και αυτά τα δεδομένα από τους συμβούλους αξιολόγησης, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της «ΔΩΔΩΝΗΣ».
Όπως προανέφερα σήμερα είμαστε στο δώδεκα και πέντε: Τα δεδομένα που έχουμε είναι τα εξής: Διατήρηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» υπό κρατικό έλεγχο είναι ανέφικτη. Ανέφικτη είναι και η παραχώρηση της στους κτηνοτρόφους – παραγωγούς, όπως είχα τη δυνατότητα να το εξηγήσω και σε αντιπροσωπεία τους που με επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα. Την πιθανότητα να παραχωρηθούν οι μετοχές στις ΕΑΣ στην ονομαστική τους τιμή, την έχουν απεμπολήσει πλέον και οι ίδιες με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
Απομένει: Η ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού, που είναι απίθανο έως αδύνατο να γίνει. Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η παρακάτω πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης:
1ον: Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον εν εξελίξει διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί σε νέα βάση, προκειμένου να κριθεί αν είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης να συνεχιστεί.
2ον: Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν κηρυχθεί άγονος και προχωρήσει, τότε θεωρούμε ως απαράβατο όρο τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.», με καλύτερη επιλογή την πρόταση που έχουν καταθέσει η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
3ον: Μας βρίσκει καθολικά αντίθετους το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στην εταιρεία SIMOS FOODS, η οποία έχει σημαντικές οφειλές προς αυτήν, καθώς και στην Lactalis, η οποία έχει ασκήσει ένδικα μέσα κατά της αναγνώρισης της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.
4ον: Να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι προς την εταιρία που θα επιλεγεί, ούτως ώστε:
Α) Να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας
Β) Να συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας με τους παραγωγούς
Γ) Να δεσμευτεί η νέα ιδιοκτήτρια για τη δημιουργία σε ετήσια βάση τουλάχιστον δέκα σύγχρονων μονάδων κτηνοτροφίας, με αντίστοιχο αριθμό νέων κτηνοτρόφων.
Δ) Να προωθηθούν προγράμματα γεννητικής για τη βελτίωση των ζώων και
Ε) Να πραγματοποιούνται προγράμματα κατάρτισης των κτηνοτρόφων.
5ο: Τέλος, καλούμε τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να εξοφλήσει τους εισκομιστές γάλακτος που παραμένουν απλήρωτοι επί δύο και πλέον μήνες, ειδικά από αυτούς που είναι πελάτες της, και οφείλουν μεγάλα ποσά, αλλά παράλληλα συμμετέχουν στην διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.