Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα – Αρτινού
Θεσμός οι πολιτισμικές εκδηλώσεις στον Αμμότοπο Άρτας
Σε θεσμό εξελίσσονται οι ποιοτικές εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού που διεξάγονται κάθε καλοκαίρι στον Αμμότοπο Άρτας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πέρυσι με πρωτοβουλία της διοίκησης της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών Άρτας με τη διοργάνωση της «Γιορτής των Πηγαδιών» και επαναλήφθηκαν φέτος με το μουσικοχορευτικό και θεατρικό πολυθέαμα «Το νερό στο ηπειρώτικο τραγούδι».
Η εκδήλωση αυτή συναντήθηκε στον πανέμορφο και δροσερό χώρο εκδηλώσεων του Αμμότοπου «Πανόραμα» με τις «Ηπειρώτικες Όχθες» της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, συνδιοργανώτριας της μαγευτικής εκδήλωσης, προσφέροντάς μας ένα πλούσιο χορωδιακό, χορευτικό, μουσικό πολυθέαμα αφιερωμένο αποκλειστικά στο νερό και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή, τον τόπο, τα δημοτικά μας τραγούδια.
Το πολύτιμο νεράκι που απλόχερα μας προίκισε η φύση πλουτίζοντάς μας με έξι ποταμούς, δεκάδες παραποτάμους, εκατοντάδες χείμαρρους, πανέμορφες λίμνες. Αυτόν τον πλούτο «τίμησαν» οι Αμμοτοπίτες, συμπαραστεκούμενοι και από τους κατοίκους όμορων χωριών και συνοικισμών, διοργανώνοντας μια ποιοτική εκδήλωση που τα είχε όλα: καλή οργάνωση, άριστη υποδοχή και φιλοξενία, τραγούδι, χορό, συμμετοχή, σύμπνοια, προσφορά, εθελοντισμό, κέφι, φαγητό, γλέντι.
Μα πάνω απ’ όλα είχε πολλά παιδιά, νιές και νιούς, η ξεχωριστή παρουσία των οποίων έδωσε δροσερή πνοή, ελπίδα και προοπτική για αυθεντική συνέχιση της παράδοσης στην περιοχή, την Ήπειρο γενικότερα.Η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από τη συνέπεια των διοργανωτών, οι οποίοι φρόντισαν και το κατάφεραν να τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα, ξεκινώντας ακριβώς στις εννέα το βράδυ.
Το εναρκτήριο… σάλπισμα το έδωσε το κλαρίνο του Θόδωρου Γεωργόπουλου και τα άλλα όργανα της γνήσιας ηπειρώτικης ζυγιάς του, που απέδωσαν τον… εθνικό ύμνο των τσοπάνηδων, τον περίφημο «Σκάρο». Ακολούθησε η χορωδία του Αμμοτόπου, η οποία ερμήνευσε γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια.
Στη συνέχεια καμαρώσαμε τους «καγκελάρηδες» των συλλόγων Αγνάντων, Ροδαυγής, Φανερωμένης, Κεράσοβου, Αμμοτόπου και Κουκλεσίου οι οποίοι έσυραν τα βήματά τους στο γνωστό ηπειρώτικο ρυθμό, αποδίδονάς τον σύμφωνα με το πώς τραγουδιέται και χορεύεται σε κάθε περιοχή.
Ξεχωριστή η εμφάνιση των «Μερακλήδων» που μας παρουσίασαν παραδοσιακά ηπειρώτικα δρώμενα στολισμένα και διανθισμένα με χιουμοριστικά λόγια, πηγάδια και βαρέλες, βρύσες και βασιλικούς, μυστακοφόρους φουστανελάδες και καραγκούνες εισπράττοντας παρατεταμένα χειροκροτήματα από το πολυπληθές ακροατήριο. Αυτό ήταν και το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Στο δεύτερο μέρος μας εισήγαγαν η γραμματέας της Αδελφότητας και ειδική γραμματέας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Ελευθερία Σιαμέτη και ο γνωστός δημοσιογάφος κ. Χρήστος Μέγας οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μας ενημέρωναν για το τι θ’ ακολουθούσε.
Εντυπωσιακές υπήρξαν οι λογοτεχνικές «γέφυρες» του κ. Μέγα, αξιαγάπητου πατριώτη, φυσιολάτρη και ακούραστου ερευνητή ο οποίος με συγκροτημένο, μεστό λόγο μας κατατόπιζε για ιστορικά, φιλολογικά, ποιητικά, κοινωνικά, μυθολογικά και τοπικά προλεγόμενα κάθε ενότητας.
Σημαντική η αναφορά του στην ανάγκη προστασίας της ηπειρώτικης φύσης, ιδιαίτερα των νερών και βεβαίως του Αράχθου ποταμού ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο μεγαλοσυμφερόντων που σχεδιάζουν την κατασκευή και τρίτου φράγματος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, το οποίο αν γίνει θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής και θα εκθέσει σε μη αναστρέψιμο κίνδυνο το πανέμορφο μονότοξο γιοφύρι της Πλάκας.
Θέμα πολύ σοβαρό για την Ήπειρο, γι’ αυτό και σύσσωμοι οι Ηπειρώτες αντιστέκονται στην κατασκευή του και αγωνίζονται σθεναρά για την οριστική ματαίωση του επιδιωκόμενου έργου. Και ήταν ένα θέμα-πρόκληση για τον παρευρισκόμενο πρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Γιώργο Οικονόμου. Ο οποίος λαβών το λόγο μας καθήλωσε με τα λεγόμενά του.
Λόγος πλούσιος και χειμαρρώδης όπως τα άφθονα και ορμητικά νερά της Ηπείρου. Με καταληκτική αναφορά και προτροπή να μην εφησυχάζουμε στις διαβεβαιώσεις πως τελικά η δημιουργία του φράγματος αποφεύχθη. Η αλήθεια είναι πως η ενδιαφέρουσα εταιρεία απέσυρε την πρότασή της και πως ο κίνδυνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος από άλλον όμιλο ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή όσο παραμένουν σε ισχύ τα άρθρα 52 και 56 του επαχθούς νομοσχεδίου για τις ήπιες μορφές ενέργειας.
Γεγονός που μας επιβάλλει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και εγρήγορση για ν’ αποφύγουμε τυχόν αιφνιδιασμό.Την αμέριστη συμπαράστασή του στους Αμμοτοπίτες και την αντιθεσή του στην κατασκευή νέου φράγματος στον Άραχθο επαναβεβαίωσε ο δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης στο σύντομο χαιρετισμό του.
Λιτός αλλά μεστός υπήρξε και ο λόγος του προέδρου της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών Άρτας, γνωστού γαστρεντερολόγου και αθεράπευτα πατριδολάτρη κ. Ζαχαρία Καψάλη, ο οποίος έβγαλε την Αδελφότητα από την αδράνεια και την αφάνεια και φιλοδοξεί να την ανεβάσει πιο ψηλά, κάτι που πραγματώνεται και αποδεικνύεται χρόνο με το χρόνο.
Απευθύνοντας το χαιρετισμό του προς τους καλεσμένους του είπε μεταξύ άλλων: «Αυτός ο χρόνος χαρακτηρίζεται από μια πολιτιστική άνοιξη στο χωριό μας, όπως αποδεικνύεται από την πληθώρα και την ποιότητα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν. Σ’ αυτήν ακριβώς την ποιότητα επιχειρούμε να εστιάσουμε με τη σημερινή εκδήλωση, αφού άλλωστε η τέχνη και η παράδοση πρέπει ν’ αποτελέσουν στήριγμά μας τούτους τους δύσκολους, για τον τόπο μας, καιρούς».
Και μετά το λόγο του τι; Μετά ήρθε η σειρά και πάλι της ζυγιάς και φυσικά των παρευρισκομένων, οι οποίοι κατέκλυσαν το χώρο του χορού, ένωσαν τα χέρια και άφησαν τα βήματά τους στους ήχους και τους ρυθμούς του κλαρίνου, του λαούτου, του βιολιού και του ντεφιού. Μπροστάρηδες στον πρώτο κύκλο οι οικοδεσπότες πρόεδροι Ζ. Καψάλης και Γ. Οικονόμου, ο βουλευτής Χρ. Γκόγκας, οι δήμαρχοι Αρταίων και Ζηρού Γ. Παπαλέξης και Δ. Γιολδάσης, τα μέλη της διοίκησης της Αδελφότητας Αλ. Γκαρτζώνης, Ελευθερία Σιαμέτη, Σία Ξέρα, Δ. Μπάτσης, Ν. Μπόνιας και Ευγενία Σίμου-Δημουλά έσυραν τα βήματά τους σε γνήσια και «νερένια» ηπειρώτικα ακούσματα, αλλά και σε ποντιακά, θρακιώτικα και νησιώτικα έως τις 4 τα ξημερώματα.
Για την εκπληκτική επιτυχία της εκδήλωσης αξίζουν τα θερμότερα ή μάλλον τα δροσερότερα των συγχαρητηρίων στις διοικήσεις της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών και της συνδιοργανώτριας Πανηπειρωτικής, το Δήμο Αρταίων για τη στήριξη που παρείχε (μικροφωνικές εγκαταστάσεις, καρέκλες, φωτισμός, φιλοξενία, συμμετοχή), τους χορηγούς, αξιέπαινους φιλοπάτριδες οι οποίοι σε δύσκολους καιρούς δεν δίστασαν να συμμετάσχουν και να προσφέρουν, όπως η γαλακτοβιομηχανία «Καράλης» και η ιδιοκτησία του μεζεδοπωλείου «΄Ορραον» για τη σημαντική βοήθεια και την προσφορά των κρασιών.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι εθελοντές Αμμοτοπίτες που εργάστηκαν αόκνως και με ζήλο για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Εύγε σε όλους.Φτάσαμε στο τέλος της περιγραφής της εκδήλωσης και κάποιος θ’ ανησυχεί γιατί δεν διάβασε το όνομά του. Είναι ο καταξιωμένος καθηγητής κ. Βασίλης Γκαρτζώνης, ψυχή της θεατρικής ομάδας του Β’ Γυμνασίου Άρτας όπου ευδοκίμως υπηρέτησε επί τεσσαρακονταετία τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωστός χοροδιδάσκαλος σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα θεατρικά δρώμενα του οποίου παρουσίασαν οι μαθητές του σε όλη τη χώρα. Σ’ αυτόν οφείλεται ο άριστος σχεδιασμός και η εκτέλεση του όλου προγράμματος της εκδήλωσης.
Συγχαρητήρια όχι μόνο για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισε και εν πολλοίς έβαλε το χεράκι του, αλλά και για την αμέριστη βοήθεια που προσέφερε και προσφέρει σε όσους συλλόγους προστρέχουν στην πολύτιμη εμπειρία και διδασκαλία σου.Και του χρόνου, λοιπόν, όπου θα μας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις προσδοκίες της διοίκησης της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών Άρτας.