1383 βρέφη και νήπια με τα χαμηλότερα τροφεία της χώρας
Πανέτοιμος να λειτουργήσει με τους καλύτερους όρους τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η περικοπή πόρων και η έλλειψη προσωπικού. Φέτος ήταν εντυπωσιακή η αύξηση των αιτήσεων για εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στην οικονομική κρίση που πλήττει τα περισσότερα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης στο Δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν σήμερα 12 παιδικοί και 10 βρεφονηπιακοί σταθμοί. Από αυτούς οι 14 βρίσκονται στην πόλη και οι υπόλοιποι οκτώ στις Περιφερειακές Ενότητες. Οι αιτήσεις που έγιναν φέτος ανήλθαν στις 2389. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι 964 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.
Από τον ΟΚΠΑΠΑ ανακοινώθηκαν σήμερα οι πίνακες με τα ονόματα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ο αριθμός αυτών που θα εξυπηρετηθούν ανέρχεται σε 1383, εκ των οποίων τα 1149 είναι νήπια και τα 234 βρέφη.
Όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης οι είκοσι από τους 22 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Μέσω αυτού θα φιλοξενηθούν εντελώς δωρεάν 400 παιδιά. Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ανέρχονταν στις 700. Από το ίδιο πρόγραμμα ο ΟΚΠΑΠΑ θα έχει έσοδα της τάξης του 1,3 εκατομμυρίου περίπου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού έτσι θα μπορέσει να καλύψει μέρος των λειτουργικών αναγκών.
«Η προσπάθεια που καταβάλλαμε ήταν τεράστια. Βασική μας προτεραιότητα ήταν να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά οικογενειών που εργάζονται και οι δύο γονείς. Αυτό κι έγινε. Επίσης καλύφθηκαν όλες οι μονογονεϊκές οικογένειες όπως και οι αιτήσεις οικογενειών με άτομα με ειδικές ανάγκες. Δικός μας στόχος ήταν να πάρουμε τα παιδιά στους σταθμούς κι όχι σε συγκεκριμένους σταθμούς, καθώς και φέτος υπήρξε μία προσπάθεια εξαπάτησης των υπηρεσιών μας ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά σε συγκεκριμένους σταθμούς. Αυτά τα φαινόμενα δεν τιμούν κανέναν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι δεν μπορούν να πάνε εκεί που θέλουν αλλά εκεί που διαμένουν», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Τσουμάνης.
ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
Η οικονομική κρίση, την οποία πλέον η Αυτοδιοίκηση βιώνει με μεγάλη ένταση, δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Οι συνεχείς περικοπές των ΚΑΠ έχουν εκμηδενίσει σχεδόν την επιχορήγησή τους, γεγονός που αναμφίβολα θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης τα προβλήματα θα είναι τεράστια κυρίως στην προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού αλλά και στην διατροφή των παιδιών.
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού. Από τον Οργανισμό αποχώρησαν ήδη είκοσι εργαζόμενοι που απασχολούνταν με ενδεκάμηνες συμβάσεις, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί ενώ άλλοι δέκα συνταξιοδοτήθηκαν. Ο ΟΚΠΑΠΑ θα επιδιώξει την πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΕΣΠΑ. Παρότι έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, μέχρι τώρα δεν υπάρχει θετική απάντηση της Διυπουργικής.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:
Κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια του Δήμου για ενίσχυση των υποδομών. Έτσι φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέοι παιδικοί σταθμοί. Πρόκειται για τον παιδικό στα Καρδαμίτσια και τον παιδικό στο Βοτανικό.Στον δεύτερο, που κατασκευάζεται μέσω του ΕΣΠΑ, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κτιριακές υποδομές και εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, ανακατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου ο 3ος Παιδικός Σταθμός –Άγιοι Απόστολοι – και οι παιδικοί στα Καρδαμίτσια και στο Σταυράκι. Ο παιδικός στο Σταυράκι στεγάζεται πλέον στις εγκαταστάσεις του 2ου ΙΕΚ.
ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΡΟΦΕΙΑ:
Συνειδητή επιλογή της Διοίκησης του ΟΚΠΑΠΑ και παρά τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ήταν να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση των τροφείων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τροφεία στο Δήμο Ιωαννιτών είναι τα χαμηλότερα σε όλη τη χώρα. Έτσι και για τη νέα χρονιά όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ δεν καταβάλλουν τροφεία στους παιδικούς του Δήμου.
Για οικογενειακό εισόδημα από 12 και μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ τα τροφεία ανέρχονται σε 25 ευρώ το μήνα. Για εισόδημα από 30 μέχρι 40 χιλιάδες τα τροφεία φτάνουν στα 50 ευρώ και για εισόδημα άνω των 40 χιλιάδων ανέρχονται στα 70 ευρώ. «Δεν κάνουμε καμία απολύτως αύξηση καθώς ξέρουμε ότι τα οικονομικά προβλήματα για όλες τις οικογένειες είναι μεγάλα. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη χρονιά, αλλά αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.