Έχει καταρρίψει παγκόσμια ρεκόρ, έχει «λουστεί» στα χρυσά μετάλλια και τις διακρίσεις και έχει κάνει τις πισίνες δεύτερό του σπίτι. Ο Χαράλαμπος – Μπάμπης για τους φίλους του – Ταϊγανίδης είναι ένας αθλητής πρότυπο, όχι για μόνο τους Παραολυμπιακούς, όπου διαπρέπει τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά για όλον τον υγρό στίβο και τον αθλητισμό γενικότερα.
Ξεκίνησε την κολύμβηση για να ξεπεράσει τη φοβία που είχε με το νερό όταν ήταν μικρός και γρήγορα διαπίστωσε ότι είχε πολύ καλές επιδόσεις. Αυτή η αγάπη του για το υγρό στοιχείο μετουσιώθηκε σε κινητήριο δύναμη όταν τα προβλήματα όρασης του εντάθηκαν. Το γεγονός ότι του «απαγόρευσαν» να αγωνίζεται ως αρτημελής αθλητής δεν στάθηκε εντέλει ανασταλτικός παράγοντας, αλλά άνοιξε μια καινούργια σελίδα για την ζωή του, φέροντας τον στην κορυφή.
Ο 31χρονος κολυμβητής, απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον προπονητή του Ευάγγελο Βούλτσο, έχει βάλει στόχο να κατακτήσει τις πισίνες και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αγωνιζόμενος με την εθνική ομάδα κολύμβησης στα 50μ ελεύθερο και 100μ ύπτιο.
Στην προσπάθεια αυτή έχει αρωγό την ΜETKA, η οποία χορηγεί την προετοιμασία του Παραολυμπιονίκη κολυμβητή, αναγνωρίζοντας και «βλέποντας» στο πρόσωπό του την δύναμη για διακρίσεις πέρα από κάθε αντιξοότητα. Και το πείσμα ότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν, ακόμη και όταν επικρατεί σκοτάδι…
Είκοσι χρόνια επιδόσεις:
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης από το 1992 είναι πρωταθλητής Ελλάδος με πάνω από 20 πανελλήνια ρεκόρ τόσο στις πρώτες κατηγορίες όσο και στις κατηγορίες των ανδρών. Ο Θεσσαλονικιός κολυμβητής ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα στον Εθνικό Κοζάνης και αγωνίστηκε για τον Άρη Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό Πειραιώς.
Το 2002, στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος στα 50m Ύπτιο, σημειώνοντας έτσι και το τελευταίο του Πανελλήνιο Ρεκόρ στους αρτιμελείς αθλητές.
Άρχισε να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία το 2003 στην κατηγορία S13. Και δεν έχασε ποτέ την λάμψη του, αφού μπορεί να καμαρώνει ότι έχει μέχρι σήμερα στη συλλογή του 9 ολυμπιακά μετάλλια και 16 δεκαέξι παγκόσμια ρεκόρ.
Η αρχή έγινε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου κατέκτησε δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στέφθηκε 6 φορές χρυσός σημειώνοντας 4 Παγκόσμια ρεκόρ και καταφέρνοντας να διακριθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους αθλητές της διοργάνωσης.
Ακολούθησαν οι Παραολυμπιακοί του Πεκίνου με έξι μετάλλια: 2 χρυσά και συγχρόνως 2 παγκόσμια ρεκόρ, τρία ασημένια και ένα χάλκινο.
Ο πανελλήνιος σύλλογος αθλητικών συντακτών (Π.Σ.Α.Τ) τον τίμησε σαν τον καλύτερο Έλληνα αθλητή τις σαιζόν 2004, 2006 και 2008.