Αρνητική εξέλιξη είχε η συνάντηση της ΠΣΕ στην Βουλή με τον ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου:
Στις 25/01/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00 στα γραφεία της ΠΣΕ, Κλεισθένους 15, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων Βασίλη Ρίζο, προέβησαν σε συνέντευξη τύπου προς στα ΜΜΕ, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, προκειμένου να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός, για τις επιβλαβείς επιπτώσεις που θα επιφέρει στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, αλλά και στους Νομούς Άρτας και Ιωαννίνων, η κατασκευή φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου και να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην κατασκευή του φράγματος, που επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω των φωτογραφικών διατάξεων των άρθρων 52 και 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν, οι Βουλευτές Ηπείρου, κύριοι, Δημήτρης Τσιρώνης, Θανάσης Οικονόμου, Παύλος Στασινός και Μιχάλης Παντούλας, η κ. Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου, υπεύθυνη περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ηπειρώτης πρώην Υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, εκ μέρους του Συνασπισμού το μέλος του Πολιτικού Γραφείου κ. Βασίλης Πρικηκύρης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Γιώργος Αναγνωστάκης, πρόεδροι Αδελφοτήτων, Συλλόγων και φορέων της ηπειρωτικής αποδημίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής του Αράχθου και αρκετοί προσκεκλημμένοι. Οι δημοσιογράφοι που παρέστησαν είχαν επικεφαλής τον «πρύτανη» της δημοσιογραφίας τον καταξιωμένο Ηπειρώτη Γιώργο Βότση.
Στις σύντομες τοποθετήσεις τους τόσο οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές, όσο και οι Πρόεδροι, της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου και της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων Βασίλειος Ρίζος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Κώστας Δημητρίου και Αντώνης Κοντός και ο ειδικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε θέματα υδάτινων πόρων πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γιαννούλης, τάχθηκαν υπέρ της απόσυρσης των άρθρων 52 και 56 του ν/σ του ΥΠΕΚΑ. Ακόμη υπέρ της απόσυρσης των σχετικών άρθρων τάχθηκαν ο Στέφανος Τζουμάκας, Γιώργος Βότσης, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Βασίλης Πριμηκύρης και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Γιώργος Αναγνωστάκης.
Με τηλεγραφήματα τους δήλωσαν συμπαράσταση και συμπόρευξη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καρχιμάνης και οι Βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης, Κώστας Παπασιώζος και Βαγγέλης Αργύρης.
Στην συνέχεια εκδόθηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος το παρακάτω ψήφισμα με το οποίο συμφώνησαν και οι εξής. Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, ο Σύλλογος Προστασίας του Αράχθου, η Αδελφότητα Αγναντινών Αθήνας, η Ι.Λ.Ε.Τ., η Αδελφότητα Πραμαντιωτών Αθήνας, η Αδελφότητα Σκούπας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγνάντων, η Επιτροπή ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου, η Αδελφότητα Λεπιανών Αθήνας, η Αδελφότητα Ροδαυγής, η Αδελφότητα Κυψέλης Άρτας, ο Σύλλογος Κρυοπηγιωτών Πρέβεζας, ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνησιωτών, η Αδελφότητα Μονολιθιωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γκραικιωτών, ο Σύλλογος των εν Αθήναις Καλαρυτινών, ο Σύλλογος Καλλιθέας Παραμυθιάς, η Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροσπηλιάς, ο Σύλλογος Κεντρικιωτών Άρτας, ο Σύλλογος Περδικιωτών Θεσπρωτίας και η Αδελφότητα Αμμοτόπου Αττικής.
Ψήφισμα:
«Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, τόσο οι Ηπειρώτες της Αποδημίας, όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι της Ηπείρου και περισσότερο της περιοχής του ορεινού όγκου Τζουμέρκων, βρίσκονται σε αναστάτωση, αναβρασμό και επαγρύπνηση, γιατί όλως απρόσμενα η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, επανέφερε με τις φωτογραφικές διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που συζητείται στη Βουλή, το θέμα του Η/Φ Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμέρκων και όλη την Ηπειρωτική Αποδημία, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και κατά το παρελθόν, που είχαν δώσει για το ίδιο θέμα σκληρούς, επίμονους και μακροχρόνιους αγώνες, οι οποίοι στέφθηκαν με επιτυχία, αφού με απόφαση του ΣτΕ του 2007 ακυρώθηκαν και η άδεια περιβαλλοντικών όρων και η άδεια παραγωγής ενέργειας από το εν λόγω υδροηλεκτρικό έργο, έτσι και σήμερα αντιδρούμε με το ίδιο πάθος, με την ίδια ένταση και ζητούμε την απόσυρση των διατάξεων αυτών που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξομοιώνουν τα μεγάλα Η/Φ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεν υπάρχει φορέας σήμερα τόσο της γενέτειρας όσο και της αποδημίας που να ασπάζεται τις θέσεις της Κυβέρνησης, αντίθετα υπάρχει καθολική απόρριψη.
Κι εύλογα μπορεί να τεθεί το ερώτημα: Καλά εσείς οι Ηπειρώτες είσαστε εναντίον της ανάπτυξης; Απαντούμε σαφώς ΟΧΙ. Χρόνια ολόκληρα όλοι οι φορείς ενωμένοι αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την πολυπόθητη ανάπτυξη γιατί η πατρίδα μας διαθέτει και κοινωνικό και οικονομικό και πολιτισμικό δυναμισμό.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως κορυφαία οργάνωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας δραστηριοποιείται κυρίως προς δύο κατευθύνσεις τον Πολιτισμό και την ανάπτυξη. Όταν όμως η ανάπτυξη επιφέρει τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, όταν καταστρέφεις αυτό που πλουσιοπάροχα σου έχει δώσει η φύση, αυτό δεν είναι πολιτισμός, αυτό είναι βαρβαρότητα.
Γιατί είμαστε αντίθετοι με το εν λόγω έργο;
Είμαστε αντίθετοι:
1). Γιατί η Ήπειρος έχει συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο τεράστια φράγματα στο ίδιο ποτάμι τον Άραχθο, το φράγμα Πουρνάρι 1 ισχύος 100 ΜW και το φράγμα Πουρνάρι 2 ισχύος 45 MW και είναι βαρύ το τίμημα που έχει πληρώσει από τη λειτουργία τους.
2). Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα επέλθουν τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικοσύστημα της περιοχής.
3). Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι πλέον βέβαιον ότι θα καταρρεύσει το ιστορικό και μοναδικά στα βαλκάνια μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας.
4). Είμαστε αντίθετοι γιατί επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον αγροτοτουρισμό θα πάνε χαμένες και κατά πάσα περίπτωση οι θέσεις εργασίας με την περαιτέρω ήπιας μορφής τουριστική αξιοποίηση της περιοχής θα είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που προβλέπει η λειτουργία του Η/Φ.
5). Είμαστε αντίθετοι γιατί με την διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου κατά πραξικοπηματικό τρόπο παρακάμπτεται τόσο ο από 2003 περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου ο οποίος έχει εγκριθεί από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, όσο και το χειρότερο όλων αγνοείται και πετιέται στο καλάθι των αχρήστων η απόφαση του ΣτΕ.
Αλήθεια ποιος δίνει το δικαίωμα σε ποιόν να εκχωρεί δημόσιο πλούτο της χώρας, να τον λυμαίνονται και να τον αχρηστεύουν; Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιον να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις των συντεταγμάνων οργάνων της τοπικής κοινωνίας και της Ηπειρωτικής Αποδημίας; Που στο σύνολό τους ήταν ομόφωνες;
Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν να θυσιάζει υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ιστορικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν να αγνοεί αποφάσεις του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας; Δεν είναι αυτό ωμή παρέμβαση της Εκτελεστικής εξουσίας προς την δικαστική εξουσία;
Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε όχι στο φράγμα του Αγίου Νικολάου Αράχθου. Γι’ αυτούς τους λόγους λέμε στους Βουλευτές μας να αντισταθούν, να εξαντλήσουν την πίεση τους έτσι ώστε να πείσουν την Κυβέρνηση να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις και στην αντίθετη περίπτωση να καταψηφίσουν, γιατί αν οι διατάξεις περάσουν το κόστος δεν θα είναι μόνο δραματικό θα είναι και ιστορικό και η ιστορία είναι περισσότερο αμείλικτη από την δική μας κρίση.
Εμείς ως Πανηπειρωτική στέλνουμε σήμερα ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και θα υψώσουμε τις φωνές μας με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας έτσι ώστε το έργο να μη γίνει.»
Συνάντηση της ΠΣΕ και Ηπειρωτών Βουλευτών με τον ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου:
Mετά την συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Οικονόμου συνοδευόμενος από μέλη του Προεδρείου και συνεργάτες του, καθ’ υπόδειξη των Βουλευτών συνόδευσε αυτούς στη Βουλή για να συναντηθούν με τον Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.
Εκεί προσήλθαν και οι άλλοι βουλευτές της Ηπείρου όπου συναποφασίσθηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό η απόσυρση της διάταξης του άρθρου 56 του Νομοσχεδίου πλήν του Προέδρου της Πανηπειρωτικής που ζήτησε την απόσυρση και της διάταξης του άρθρου 52.
Όταν ήρθε ο Υπουργός πριν προλάβει ο β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Αργύρης να του ανακοινώσει την απόφαση μας, περί απόσυρσης του άρθρου 56, πήρε ο ίδιος τον λόγο και ανακοίνωσε σχετική τροποποίηση που θα γίνει.
Μετά από λίγο προσκόμισε και την τροποποίηση, η οποία είναι μεν θετική σε σύγκριση με την προϋφιστάμενη διάταξη, γιατί καταργείται η αδειοδότηση εντός 20 ημερών και χρειάζεται υποβολή αίτησης από την αρχή, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα της κατασκευής του φράγματος Αράχθου παραμένει γιατί η καινούργια διάταξη του 56 αναγράφει ως επικεφαλίδα “ΕΝΑΡΜΌΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ”.
«Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού των περιφερειών (το οπποίο σημειωτέον είναι σε διαβούλευση) τα εγκεκριμένα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, επιβάλλεται να τροποποιούνται ή να αναθεωρούνται προκειμένου να εναρμονίζονται προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.
Σε περίπτωση ήδη θεσμοθετημένων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου ή άλλων σχεδίων χρήσεως γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς τις επιλογές οι κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και μέχρι την εναρμόνιση τους προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις αυτές, η χωροθέτηση των έργων διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των επιλογών και κατευθύνσεων των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών».
Με το περιεχόμενο αυτό διαφώνησε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και οι συνεργάτες του, επιχειρηματολογώντας, αλλά και ο β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αργύρης, «γιατί ουσιαστικά, έβγαλε το φράγμα Αράχθου από την πόρτα και το βάζει από το παράθυρο», αφού υποβαθμίζει τα χωροταξικά σχέδια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη πολλές παραμέτρους για να φτιαχτούν (κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές κ.λ.) (τέτοιο σχέδιο είναι το από 2003 Χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας Ηπείρου στο οποίο στηρίχθηκε και η απόφαση του ΣτΕ και ακύρωσε τόσο την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και την άδεια περιβαλλοντικών όρων της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε),τα οποία είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένα.
Και αναβαθμίζει τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής, τα οποία είναι σίγουρο, ότι θα συμπεριλάβουν το φράγμα και τα οποία εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να περάσουν από τη Βουλή.
Άρα επιθυμία της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παπακωνσταντίνου είναι το έργο να γίνει γι’ αυτό δεν τροποποίησε και τη διάταξη του άρθρου 52 που προβλέπει την εξομοίωση των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μετά από αυτά, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εμμένει στην θέση της περί απόσυρσης των άρθρων 52 και 56 του ν/σ του ΥΠΕΚΑ και καλεί τους Βουλευτές της Ηπείρου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να παλέψουν για την απόσυρση ή καταψήφιση των συγκεκριμμένων άρθρων. Παράλληλα καλεί τους φορείς και την κοινωνία της περιοχής Αράχθου και όλης της Ηπείρου σε επαγρύπνηση.