Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος
Δικαιωμένο δείχνει να αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλοί αγανακτισμένοι και προβληματιζόμενοι πολίτες με την καταδίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
Αλήθεια, σε ποιο κελί θα τον βάλουν; Μήπως στο ίδιο με τον Τσοχατζόπουλο, τον Μαντέλη, τον Τσουκάτο, τον Βουλγαράκη; Μήπως στο ίδιο με τους υπευθύνους του σκανδάλου της siemens; Μήπως στο ίδιο με τους μιζαδόρους των μεγάλων έργων; Ατελείωτες οι απορίες.
Παράνομη ανταλλαγή περιουσιών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεταξύ ποιών αντηλλάγησαν οι περιουσίες παράνομα; Μεταξύ του κράτους και ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Σωστά; Σα να λέμε ότι ο Ο.Σ.Ε. π.χ. αντάλλαξε ένα οικόπεδο με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων!!! Από το ένα χέρι πήγε στο άλλο χέρι! Σιγά το σκάνδαλο.
Επίσης, το μαύρο χρήμα που ξεπλύθηκε από πού προήλθε; Από ναρκωτικά; Από μίζες αγορών εξοπλισμών; Από δημόσια έργα; Από πού; Και αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι αλήθεια, πως τα κατάφερε ένας μοναχός να εμπλέξει όλο το δημόσιο και μάλιστα όλοι σχεδόν οι πολιτικοί να είναι αθώοι; Αλήθεια, πόσα κερδίζει το κράτος από της περιουσίες των οργανισμών του και πόσα από την εκκλησιαστική;
Έχουμε υπόψη ότι οι ναοί και οι μονές πληρώνουν κανονικά όλα τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τους φόρους, τα χαράτσια, τα Ε.Τ.Α.Κ. κλπ κλπ; Εν πάσει περιπτώσει το πρόβλημα είναι αλλού. Η απόφαση για τον Εφραίμ βγήκε για να χαϊδέψει τα αυτιά μεγάλου μέρους της κοινωνίας που θεωρεί ότι οι παπάδες είναι λαμόγια, ότι η εκκλησία έχει τεράστια και σκοτεινή περιουσία και άλλα τέτοια.
Ο συνδυασμός ράσου – σκανδάλου πάντα πουλάει. Απ’ τον καιρό του μακαρίτη του Τρίτση. Βέβαια αν προσπαθήσεις να προσεγγίσεις το θέμα εύκολα θα σου κολλήσουν την ταμπέλα του φασίστα, του θρησκόληπτου, του αμόρφωτου και ένα σωρό άλλα. Θα πάρω το ρίσκο!
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας! Και σ’ αυτό το θέμα το κράτος υποκρίνεται. Δε δίνει λύση για ένα και μόνο λόγο. Γιατί θα βρεθεί γυμνό απέναντι στις ανάγκες που καλύπτει η εκκλησία και αυτό αδυνατεί να καλύψει. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πόση είναι και πόση είναι η αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας; Ποιος ξέρει;
Εδώ και δύο χρόνια η τρόικα και το δημόσιο προσπαθούν να μαζέψουν τα κρατικά ακίνητα και ακόμα δεν έχουν καταλήξει, πως είναι λοιπόν βέβαιοι για την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία; Η οποία είναι σίγουρα σημαντική, αλλά ποιος τελικά την καρπώνεται; Οι παπάδες; Δεν πάω μακριά. Θα παραθέσω το παράδειγμα της πόλης μου. Των Ιωαννίνων. Όπου θεωρητικά η Μητρόπολη είναι από της πιο εύρωστες οικονομικά.
Ξέρετε πότε έγινε το πρώτο δημόσιο σχολείο στα Γιάννενα; Το 1964, παρακαλώ! Μέχρι εκείνο το έτος όλα τα διδακτήρια είχαν γίνει με χρήματα των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολής! Ακόμα και σήμερα, πάνω από το 50% των σχολικών αιθουσών στην πόλη προέρχονται από τα σχολικά κτήρια αυτά! Βέβαια λογίζονται ως κτηματική περιουσία και έτσι φαίνεται ο «πλούτος»!!!
Το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στα Γιάννενα έγινε το 1984! Τα Γιάννενα όμως είχαν νοσοκομείο 100 χρόνια πιο πριν! Ποιος το έκανε; Πότε έκανε στα Γιάννενα το κράτος στάδιο; Ποτέ! Το στάδιο «Ζωσιμάδες» το έκαναν τα Αγαθοεργά και το παραχώρησαν στο δημόσιο το 1963! Πότε έκανε Γηροκομείο;
Το δημοτικό Γηροκομείο έχει εγκαινιαστεί κάμποσες φορές τα τελευταία χρόνια αλλά ακόμα να λειτουργήσει! Σε αντίθεση με το γηροκομείο «Ζωσιμάδων» που λειτουργεί από το 19ο αιώνα! Πότε έκανε Βιβλιοθήκη; Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη παραχωρήθηκε στο δημόσιο το 1986! Πόσα συσσίτια μοιράζει καθημερινά σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες η πολιτεία και πόσα η «κακή» εκκλησία;
Κινδυνεύω να φανώ θρησκόληπτος! Αλλά δυστυχώς εκεί που δε φτάνει το κράτος φτάνει η εκκλησία. Αυτή η εκκλησία. Με τα τόσα προβλήματα. Το κράτος βολεύτηκε μ’ αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προχωράει ο πολυπόθητος διαχωρισμός. Διότι το κράτος θα αναγκαστεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να καλύψει όλες τις παραπάνω κοινωνικές ανάγκες.
Φαντάζεστε τι θα γίνει αν αύριο το πρωί όλη η εκκλησιαστική περιουσία περάσει στο δημόσιο και κλείσουν όλα τα εκκλησιαστικά ιδρύματα; Ποιός θα καλύψει τα κενά; Η τρόικα;
Τελειώνοντας ήθελα να σημειώσω ότι ακόμα δεν ήρθε κανένας παπάς στο σπίτι μας μαζί με ένα τεχνικό για να κόψει το ρεύμα αν δε πληρώσουμε τον οβολό!!! Ούτε μας έκανε κανένας κατάσχεση αν πάρουμε ένα κερί και δε ρίξουμε κάτι στο παγκάρι. Εγώ ειδικά σ’ αυτό δεν κινδυνεύω γιατί σπάνια εκκλησιάζομαι!
Το ερώτημα παραμένει: θέλουμε ή όχι να έχουμε εκκλησία; Εγώ θεωρώ ότι η εκκλησία δεν πρέπει να έχει κανένα φιλανθρωπικό ή οποιασδήποτε μορφής οικονομικό έργο, παρά μόνο πνευματικό! Αλλά με το κράτος που έχουμε ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και δε μένουν χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο.