Δήλωση Θανάση Οικονόμου σχετικά με τη δημοσιοποίηση του “Πόθεν Έσχες”:
«« Η δημόσια ανάρτηση της περιουσιακής κατάστασης των Βουλευτών είναι ένα πρώτο βήμα για τη διαφάνεια της πολιτικής ζωής. Ωστόσο είναι ένα βήμα λειψό, καθώς αποτυπώνεται η χρήση μόνο ενός οικονομικού έτους, του 2009.
Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψιν οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν και πόσα παίρνουμε, και με πόσα μπήκαμε στη Βουλή και με πόσα βγαίνουμε. Στην περίπτωσή μου αυτό αποτυπώνεται, καθώς το Πόθεν Έσχες αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας μου πριν από την έναρξη της βουλευτικής μου ιδιότητας.
Είναι αυτονόητο, δε, ότι η Βουλή έχει την πλήρη εξουσιοδότησή μου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αναζήτησης τυχόν τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας μου εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, δεν υπάρχουν καταθέσεις πουθενά, πλην των όσων αναφέρονται.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θέλω να διευκρινίσω τα εξής: Για τη διαφάνεια της πολιτικής ζωής του τόπου υπάρχουν πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν άμεσα ακόμη και σε εθελοντική βάση, χωρίς να περιμένουμε τη χρονοβόρα διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Οι βουλευτές, όλοι οι κατέχοντες θέση και ρόλο στα δημόσια πράγματα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να πάμε πολλά βήματα παρακάτω. Μέσω μίας κοινής συμφωνίας, έστω και σε κομματικό επίπεδο, για δημοσιοποίηση των οικονομικών μας δεδομένων για όλα τα έτη. Με τη βοήθεια ειδικών που έχουν την τεχνογνωσία να αναζητούν εντός και εκτός λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία. Με την υιοθέτηση προτάσεων – όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και στην «επανεκκίνηση»- για άρση των συνταξιοδοτικών «δικαιωμάτων» των βουλευτών και αποδέσμευσή των αποζημιώσεων μεταξύ βουλευτών και δικαστών.
Εκεί που δεν μπορεί να υπάρχει αξιοπιστία, πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Οι πολίτες είναι το ζήτημα, όχι εμείς. Κανείς δεν μας πίεσε να διεκδικήσουμε τη σημερινή μας θέση. Χειροκροτητές στο μονόπρακτο “το δράμα ενός βουλευτή” δεν υπάρχουν σήμερα. »»