Γράφει ο paratiritis
facebook.com/paratiritisa
Σήμερα το σημείωμα μου θα ξεφύγει από τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το σημερινό μου κείμενο είναι αφιερωμένο σε έναν άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο όσο λίγοι και δεν είναι πια ανάμεσα μας… Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος οραματιστής και τεχνολογικός επαναστάτης Steve Jobs. Πολλά έχουν γραφεί για τη ζωή και το έργο του. Όμως τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ποιος όμως ήταν ο άνθρωπος αυτός και το κυριότερο, πως έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας, μέσω του οράματος που είχε για την τεχνολογία της πληροφορικής;
Ποιoς ήταν ο Steve Jobs
Ο Steve Jobs γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε από μικρός κλίση σε οτιδήποτε τεχνολογικό και διακρινόταν για την οξύτητα της σκέψης του και το πλήθος των ιδεών του. Στην εφηβεία του, μετά τα γυμνασιακά του μαθήματα παρακολουθούσε διαλέξεις στη Hewlett Packard (!), παρέα με τον Steve Wozniak και άλλους (όλοι μετέπειτα συνεργάτες του στην Apple). Τα καλοκαίρια, από τα παιδικά του χρόνια, εργαζόταν εποχικά στη Hewlett Packard! Είναι προφανές από τα παραπάνω το πάθος του Steve Jobs για την τεχνολογία και την πληροφορική, από την εφηβεία του ακόμα.
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’70, ξεκίνησε να παρακολουθεί πανεπιστημιακά μαθήματα στο κολέγιο Reed, για να το εγκαταλείψει ένα μόλις εξάμηνο αργότερα, κρίνοντας ότι οι εκτός πανεπιστημίου εμπειρίες θα είναι πιο ενδιαφέρουσες. Λίγο αργότερα, εργάστηκε στην Atari (ναι, αυτή με τα videogames των παιδικών μας χρόνων). Λίγο αργότερα ασπάζεται το Βουδισμό, ενώ δεν παραλείπει να δοκιμάσει τη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών (LSD) – κάτι για το οποίο αργότερα θα δηλώσει «ήταν το ένα από τα δύο – τρία πιο σημαντικά πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου».
Η ίδρυση της Apple
Το 1976 ο Jobs και οι συνεργάτες του (Wozniak, Wayne) ιδρύουν την εταιρεία Apple, με σήμα το πασίγνωστο σήμερα … δαγκωμένο μήλο! Η πρώτη έδρα της εταιρείας τους ήταν σε …γκαράζ. Ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που έμελλε να γίνει ο τόπος που θα άλλαζε την ιστορία της πληροφορικής και το κόσμου ολόκληρου! Το όραμα που ενέπνευσε ο Jobs στους συνεργάτες του ήταν ένα: Να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να γίνει ο Η/Υ μικρότερος και προσιτός στο ευρύ κοινό. Ας μη ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη, ένας τυπικός υπολογιστής είχε το μέγεθος ενός μεγάλου δωματίου, τα αποθηκευτικά μέσα ήταν οι διάτρητες καρτέλες και για να μπορέσει κάποιος να τον χρησιμοποιήσει έπρεπε να είναι το λιγότερο …προγραμματιστής! Ούτε λόγος φυσικά για χρώματα, εικόνες, ήχους, και όσα άλλα (θαυμαστά τότε) είναι δεδομένα στο PC των 100 Ευρώ του σήμερα…
Με την καθοδήγηση του Jobs και την εργατικότητα των υπολοίπων, η Apple άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει, να δημιουργεί όλο και μικρότερους, ισχυρότερους και οικονομικότερους υπολογιστές και να αναπτύσσεται. Παροιμοιώδης έχει μείνει η φράση του Jobs με την οποία έπεισε τον J. Sculley να παραιτηθεί από Δ/νων Σύμβουλος της Pepsi Cola και να αναλάβει την Αpple:
«Θες να πουλάς ζαχαρόνερο για την υπόλοιπη ζωή σου ή να έρθεις μαζί μου στην Apple να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;;» – Φυσικά τον έπεισε αμέσως!
O Μacintosh – Ο υπολογιστής που άλλαξε την πληροφορική
Το 1984 βρίσκει τον Steve Jobs να έχει οραματιστεί και να παρουσιάζει στους μετόχους της Apple τον υπολογιστή που άλλαξε τον κόσμο της πληροφορικής όσο κανένας άλλος, τον Macintosh. Επρόκειτο για μια συσκευή χρόνια μπροστά από την εποχή του, με οθόνη υψηλής (για την εποχή) ανάλυσης που μπορούσε να απεικονίζει εικόνες (!!), λειτουργικό σύστημα (Mac OS) με ΠΑΡΑΘΥΡΑ (Finder) – (πολλά χρόνια πριν τα γνωστά μας Windows) και σύστημα διεπαφής με το χρήστη με ΠΟΝΤΙΚΙ. Αυτές οι τρεις βασικές καινοτομίες, και μαζί και η χρήση των γραμματοσειρών (επίσης πρωτοποριακό χαρακτηριστικό), έκαναν τον Mac να μοιάζει με …διαστημικό εξάρτημα, σε σχέση με τα αργά και δύσχρηστα IBM-PC της εποχής.
Η αποχώρηση από την Apple, η NeXT και η θριαμβευτική εξαγορά
Όμως, το εγχείρημα δεν στέφθηκε εμπορικά από επιτυχία (στην αρχή τουλάχιστον) και έτσι ο Jobs βρέθηκε εκτός Apple, στα 1985. Χωρίς να χάσει καιρό, επένδυσε όλη την περιουσία του (κάπου 7 εκατομμύρια δολάρια τότε) στη δημιουργία νέας εταιρείας πληροφορικής… Την ονόμασε NeXT Computer … Το όνομα της και μόνο, δείχνει το μέγεθος των οραμάτων του ιδρυτή της, αλλά και το πόσο προσπαθούσε να εξελίξει τους υπολογιστές.
Η NeXT δημιούργησε εξαιρετικά καινοτόμους υπολογιστές, αλλά και εφαρμογές. Κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν τα οράματα του ιδρυτή: Εύκολη δικτύωση (ενσωματωμένο Ethernet !! κάτι που τα PC απέκτησαν μετά 20 χρόνια!), ποντίκι, γραφικό περιβάλλον εργασίας με παράθυρα…
Αντί άλλης αναφοράς στα NeXT, θα πούμε μόνο ότι ο “πατέρας του Internet” Tim Berners Lee, όταν στα 1991 έψαχνε τον κατάλληλο υπολογιστή που θα δοκίμαζε να διαμορφώσει στον πρώτο WEB SERVER στον κόσμο, μόλις είδε τον NeXT τον επέλεξε αμέσως! Γρήγορα έγινε πράξη, ο πρώτος web server του κόσμου που λειτούργησε στο ίδρυμα CERN ήταν ένας NeXT που είχε οραματιστεί και κατασκευάσει ο Steve Jobs.
Τα επόμενα χρόνια (93-96), ο Jobs έριξε το βάρος στην ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος (window manager), με αποτέλεσμα το 1996 να δεχτεί πρόταση εξαγοράς από την παλιά του εταιρεία, καθώς η απουσία του Jobs τα προηγούμενα χρόνια και η έλλειψη άλλου οραματιστή ηγέτη, είχε κάνει κάποτε καινοτόμα προϊόντα της Apple να δείχνουν εντελώς παρωχημένα!
Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε για 429 εκατ. δολάρια στους άλλους μετόχους και 1.5 μετοχές της Apple στον S. Jobs.
Η Pixar & Η Disney – O Jobs στη βιομηχανία θεμάτος
Όπως όλοι οι πραγματικοί οραματιστές διακρίνονται από ευρύτητα πνεύματος, έτσι και ο Jobs δεν ενδιαφερόταν μόνο για την πληροφορική. Το 1986 αγόρασε την Pixar από τη Lucasfilm, τη χρηματοδότησε με εκατομμύρια δολάρια και μετέφερε στο animation της Pixar την τεχνογνωσία του στην εικόνα και την πληροφορική. Μετά μερικά χρόνια η Pixar παρουσίασε μερικές ταινίες – αριστουργήματα, όπως το Toy Story, Nemo, Οι Απίθανοι, Cars, κ.α. σε συνεργασία με τη Disney. Τo 2005, η Disney εξαγόρασε την Pixar για 7 δισ. δολάρια και πρόσφερε στο Steve Jobs θέση στο διοικητικό της συμβούλιο!
Η θριαμβευτική επιστροφή στην Apple
To 1996 η Apple εξαγόρασε την εταιρεία του Jobs και του πρόσφερε τη θέση του διευθυντή της Apple. Την εποχή εκείνη η επιχείρηση βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, με αρκετές συσσωρευμένες ζημιές και φανερό έλλειμμα ηγεσίας και οράματος. Ο Jobs κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αντιστρέψει την κατάσταση και να ξανακάνει την εταιρεία με σήμα το δαγκωμένο μήλο, ξανά κερδοφόρα!
Τα επόμενα χρόνια, τη δεκαετία του 2000, ο Jobs και η συνεργάτες του οραματίστηκαν και κατασκεύασαν μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα τεχνολογίας:
- Το ipod : Ένα από τα πρώτα mp3 players, με κορυφαία ποιότητα ήχου και ιδιαίτερο design
- Tον imac : Υπολογιστής με την κεντρική μονάδα ενσωματωμένη στην οθόνη
- Το iphone : Ένα από τα καλύτερα κινητά τηλέφωνα όλων των εποχών, με ποιότητα και design το οποίο ουσιαστικά έφερε στο ευρύ κοινό την έννοια του smart phone (τηλέφωνο – υπολογιστής) που έκανε πράξη τη λεγόμενη “σύγκλιση των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής”
- Το λειτουργικό σύστημα Mac OS , βασισμένο πάνω σε παραλλαγές UNIX, με εξαιρετική σταθερότητα, φιλικό και με αξιόλογο design αντικειμένων, αλλά και πολλές άλλες πρωτοποριακές εφαρμογές …
- Το ipad : Υπολογιστή τύπου tablet, με εικονικό πληκτρολόγιο στην οθόνη του, συσκευή που επίσης δημιούργησε κατηγορία προϊόντων…
Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία Apple να γίνει ξανά μία από τις μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, όχι μόνο στον τομέα της, αλλά και ανεξαρτήτως τομέα, παγκοσμίως. Ενδεικτικό της αντίληψης του Jobs για την εργασία είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια εργαζόταν ασταμάτητα, με μισθό ένα δολάριο ($1) το χρόνο !!!
Αντί επιλόγου
Τα τελευταία χρόνια ο Jobs αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να απουσιάζει για μεγάλα διαστήματα από την αγαπημένη του Apple, και τελικά να αποχωρήσει από την ενεργό δράση τον Ιανουάριο του 2011, λίγους μήνες πριν το θάνατο του, στις 5 Οκτωβρίου 2011.
Η επίδραση του Steve Jobs στη βιομηχανία της πληροφορικής (ΙΤ industry) και σε πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας υπήρξε αναμφισβήτητα τεράστια. Ο Jobs υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και πλέον χαρισματικές προσωπικότητες του καιρού μας, που τήρησε απόλυτα την υπόσχεση που είχε δώσει το 1983 στον J. Sculley:
Πραγματικά, άλλαξε τον κόσμο μας!