Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:
«« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις σημαντικές αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης, σημαντικές για την Ευρώπη και σημαντικές για τη χώρα μας. Σημαντικές γιατί επανέφεραν την πολιτική στο προσκήνιο, σημαντικές γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στο ελλαδικό περιβάλλον, σημαντικές επίσης, γιατί δεσμεύουν τη χώρα σε μια Ευρωπαϊκή πορεία, προοπτική που θεωρείται, αλλά για μια σειρά από λόγους, (που δεν είναι του παρόντος), δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, αυτονόητη. Είναι γνωστή η αμφιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για αυτή την προοπτική. Βέβαια δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, ούτε πανηγυρισμοί και ας αφήσουμε νοοτροπίες και ρητορικά κατάλοιπα μιας άλλης εποχής και τον φόβο των αλλαγών και ας αλλάξουμε τη χώρα.
Ας έρθουμε στο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου του 2009 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Χαρακτηριστικό της είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου. Τελικός στόχος είναι η προστασία του ανταγωνισμού και του καταναλωτή.
Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο τέλειος ανταγωνισμός θα απαιτούσε μια λειτουργία της αγοράς με μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών, που δεν ασκούν ατομική επίδραση στο επίπεδο των τιμών, αλλά αυτό είναι μια εντελώς θεωρητική αναφορά. Στην πράξη για παράδειγμα, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη δεκαετία του ‘90 για απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικού, οι τιμές του ηλεκτρικού αυξάνονται σημαντικά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών.
Τι φταίει για αυτό; Φταίει η ίδια η απελευθέρωση ή ότι ο ανεπαρκής ανταγωνισμός οφείλεται στο ότι η απελευθέρωση αυτή είναι ήπια; Ειδικά στην περίπτωση του ηλεκτρικού η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι ιδιαιτερότητες των αγορών ηλεκτρικού, όπως η μη δυνατότητα αποθήκευσης, το λεγόμενο άριστο δυναμικό παραγωγής, η επιλογή του μείγματος παραγωγής, το μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών, το ποια αναγκαία τεχνολογία παραγωγής καθορίζει τελικά την τιμή, δημιουργούν ένα πλαίσιο με πολλές ιδιαιτερότητες και με όχι σαφή απάντηση.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου αποτελεί η σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η σύσταση δηλαδή ενός αμιγώς κρατικού φορέα με σκοπό τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το δημόσιο με πετρελαϊκές εταιρείες.
Σημαντικές είναι επίσης, οι ρυθμίσεις για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της Ηπείρου ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Επιχείρησης Παροχής Αερίου Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα προβλέπει ότι εντός ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ΕΠΑ.
Έτσι ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, να έρθει το αέριο στην Ήπειρο, κύριε Υπουργέ, γίνεται πραγματικότητα και μια προσωπική σας δέσμευση γίνεται νόμος.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση του έργου, θα σταθώ σε δύο – τρεις παρατηρήσεις, χωρίς να θέλω να υποκαταστήσω τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε ευτυχώς, το δικαίωμα της γνώμης της δεν εκχωρείται σε κανέναν αντιπρόσωπο.
Πρώτη παρατήρηση. Πράγματι, κύριε Υπουργέ, εσείς προσωπικά είχατε το θάρρος να θέσετε το θέμα πάνω στο τραπέζι και να συμμετάσχετε σε ένα διάλογο. Ένα διάλογο που με ευθύνη πολλών, όλων μας, δεν έγινε από την αρχή σε ένα οργανωμένο πλαίσιο που να επιβάλλεται στους συμμετέχοντες.
Δεύτερον, πράγματι η φωνή της τοπικής κοινωνίας επηρέασε τις εξελίξεις. Εάν δεν είχε ακουστεί, δεν θα γινόντουσαν κατά καιρούς αλλαγές που οδηγούν σε λύσεις που ικανοποιούν αρκετά από τα αρχικά αιτήματα. Εάν αυτές οι αλλαγές ικανοποιούν τους πάντες, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Τρίτον, στέκομαι, κύριε Υπουργέ, στη δέσμευσή σας στην Επιτροπή για το ότι δεν πρόκειται να γίνει σταθμός LNG στην περιοχή και πως ο σταθμός θα είναι περιβαλλοντικά διασφαλισμένος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σας ευχαριστώ πολύ. »»