Η νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«« Οι επικείμενες αλλαγές που προωθούνται αυτό το διάστημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και οι ανατροπές που φέρνει ο νέος νόμος – πλαίσιο της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ανοίγει εμφανώς το δρόμο για ένα δημόσιο διάλογο ειλικρινή και ουσιαστικό μεταξύ του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Εμείς ως Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων θεωρούμε ότι πρωτίστως η Υπουργός Παιδείας καθώς και όλοι οι Πρυτάνεις και Πρόεδροι των ΤΕΙ πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενοι τις υπάρχουσες συνθήκες κοινωνικής αποδόμησης που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα, ώστε η συζήτηση να μη μετεξελιχθεί σε ανεδαφική και συντεχνιακή προσέγγιση η οποία στο παρελθόν κυριάρχησε κάθε σοβαρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας για το τι μέλλει γενέσθαι, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά κυρίως στην ουσία τους, διότι τώρα καθορίζεται η νέα φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας που θα έχουν τα Πανεπιστήμια μας και τα ΤΕΙ από την στιγμή που θα αρχίζει να υλοποιείται στην πράξη ο νέος νόμος. Συνεπώς τώρα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στη προσπάθεια ανοικοδόμησης της Παιδείας που οραματιζόμαστε. Οφείλουμε να παρέμβουμε δημιουργικά με το λόγο και τα έργα μας για την ισχυροποίηση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Υπηρετούμε τις αλλαγές όταν αυτές κινούνται από το πνεύμα της ολόπλευρης αντιμετώπισης του προβλήματος της Παιδείας και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που δεν προκύπτουν από ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή των ίδιων των μελών της κάθε ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι αλλαγές αυτές που έχει ανάγκη το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν μπορούν να ενταχθούν μέσα σε μια ακόμη νομοθετική προσπάθεια που θα επιχειρεί να ξεπεράσει υπαρκτές αγκυλώσεις με διευθετήσεις συσχετισμών ισχύος στο εσωτερικό του συστήματος και εντός της υπάρχουσας λογικής.
Σήμερα τα Ανώτατα Ιδρύματα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σοβαρά στην αποστολή που τους έχει ανατεθεί, διότι εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, από τις αρχές του 1990 αλλοιώθηκε ο ρόλος και η υπόσταση τους, από το πνεύμα της οικονομίας της αγοράς. Σε αυτό συντέλεσαν αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές συνθήκες ( Μάαστριχτ, Μπολόνια, Λισαβόνα κ.α ) που υποθήκευσαν το μέλλον και την όποια προοδευτική κατεύθυνση θα μπορούσαν αυτά να έχουν τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς ο σημαντικότερος κίνδυνος προκύπτει από την πολιτική του καπιταλισμού που πλήττει το πυρήνα της διαδικασίας της ανθρώπινης συγκρότησης. Τα Πανεπιστήμια μας και τα ΤΕΙ δεν μπορούν να είναι κομμάτι της συγκυριακής άσκησης οικονομικής πολιτικής και για αυτό εξαρχής ως Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε θέσει το ζήτημα ώστε τα κονδύλια για την εκπαίδευση να μην εντάσσονται στον ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Η χρηματοδότηση αποτελούσε και αποτελεί τον πυλώνα κάθε προσπάθειας που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, είτε αφορά την έρευνα, είτε τη διδασκαλία είτε τις υποδομές. Με ισχυρή αύξηση των κονδυλίων αλλά και ταυτόχρονα έλεγχο αυτών για τη σωστή αξιοποίηση τους από το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορούν ακόμη και τώρα να γίνουν γενναία βήματα προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων. Χωρίς αυτή ουσιαστικά οδηγούνται τα ιδρύματα σε ‘’έξωθεν’’ λύσεις από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και άλλους καλοθελητές που διακαώς επιδιώκουν να σώσουν την υπό επιτήρηση παιδεία μας. Τα προηγούμενα χρόνια οι ανορθόδοξες πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν σταδιακά πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ σε καθεστώς προβληματικό, σε σημείο να φυτοζωούν, τις περισσότερες φορές χωρίς σαφή χαρακτηριστικά και δικαιώματα για τους πτυχιούχους τους.
Σήμερα που η οικονομική και πολιτική κρίση διαπερνά τους θεσμούς και διαβρώνει το κράτος ολοένα και περισσότερο πρέπει να πιστέψουμε ξανά στις δυνατότητες μας και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο γιατί αυτό αποτελεί αντίβαρο στα κελεύσματα για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των Πανεπιστημίων και των σπουδών μας υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τα πτυχία μας. Οφείλουμε να αντισταθούμε στις σειρήνες της απαξίωσης και της καταστροφολογίας. Η υπό – χρηματοδότηση λειτουργεί επιβαρυντικά για την έρευνα, για την ποιότητα της γνώσης που επικαλείται το Υπουργείο και για τη διεθνοποίηση των σπουδών καθιστώντας το Πανεπιστήμιο ανάπηρο απέναντι στις εξελίξεις που συμβαίνουν παγκόσμια και ανίκανο να διαδραματίσει ρόλο στη διεθνή σκηνή.
Η Δωρεάν Παιδεία δεν είναι σύνθημα, είναι επιτακτική ανάγκη, είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να γίνει προνόμιο, όπως άλλωστε και τα ιδρύματα μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξισωθούν με 3 ετούς η 2 ετούς σχολές που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας τίτλους σπουδών. Δωρεάν παιδεία χωρίς συγγράμματα που κατευθύνει τους φοιτητές στη ’’λύση’’ του δανείου δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρή προοδευτική αντιμετώπιση εκ μέρους του Υπουργείου. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση στη Παιδεία δεν συνιστά βελτίωση της παρεχόμενης γνώσης αλλά υπαγορεύει την ανάγκη για έρευνα a la carte (γνωστό ως : ότι πληρώσεις παίρνεις), για ανταποδοτικές απαιτήσεις, για δίδακτρα στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών, για δημιουργία φοιτητών 2 ταχυτήτων και κυρίως για προστασία της ’’επένδυσης’’ από την πλευρά των επιχειρηματιών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τέλος και ο εκβιασμός από πλευράς Υπουργείου για πλήρη διακοπή των κονδυλίων σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος και δεν οριστεί το Συμβούλιο Διοίκησης μέχρι και τον Γενάρη του 2012.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης και σίγουρα σε όλα αυτά κανείς πλέον δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και ουδέτερος. Εμείς ως Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ Ιωαννίνων στοχεύουμε σε σειρά πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο για την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών και διατυπώνουμε παράλληλα την πλήρη αντίδραση μας στο νόμο που έρχεται να αποτελειώσει ότι ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φιλελευθεροποιώντας καθαρά και δίχως αναστολές τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Η πρόταση νόμου θα μπορούσε να είναι και αντιγραφή των προτάσεων Σαμαρά όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την πρόταση Παιδείας της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ( ’’Παιδεία 2020’’). Σε επόμενη ανακοίνωση μας θα τεθούν συγκεκριμένα τα σημεία εκείνα που θεωρούμε ότι οδηγούν στην απαξίωση του Εκπαιδευτικού μας συστήματος καθώς και οι αντιπροτάσεις μας για τη βελτίωση και ενίσχυση της Παιδείας που οραματιζόμαστε.
Η κοινωνία μας κλείνοντας δεν χρειάζεται ένα υποταγμένο Πανεπιστήμιο που να λειτουργεί ως επιχείρηση στοχεύοντας σε κέρδη, με διορισμένους Πρυτάνεις και απαξιωμένους θεσμούς και τη νεολαία άβουλη στο περιθώριο. Εμείς θα είμαστε εκεί για να προστατέψουμε αυτό το Δημόσιο αγαθό μαζί με την πλειοψηφία των φοιτητών.
Πανόπουλος Βασίλης, Γραμματέας Οργανωτικού Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωαννίνων. »»