Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο»:
Παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο, «Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο – European Rural Almanac» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013.
Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε στην υποβολή πρότασης με εταίρους από τις χώρες της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Εσθονίας και της Γαλλίας. Αφορμή του Προγράμματος υπήρξε η πρόβλεψη του καιρού όπως διατυπώθηκε στα βιβλία γνωστά ως Αλμανάκ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κολόκας παρουσίασε τους στόχους καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος η Περιφέρεια Ηπείρου.
O όρος αλμανάκ προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική λέξη που σημαίνει χρόνος, και ορίζει ένα βιβλίο ή έναν πίνακα που περιέχει ένα ημερολόγιο με τις ημέρες, εβδομάδες και μήνες του χρόνου. Ένα αρχείο των διαφόρων φαινόμενων συχνά με πληροφορίες για το κλίμα και εποχιακά προτάσεις για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και διάφορα άλλα στοιχεία, όπως τον ορισμό γιορτών και πανηγυριών. Η προέλευση του ημερολογίου μπορεί να επισημανθεί στους αρχαίους χρόνους. Σε πολλές χώρες τα ημερολόγια ήταν τα πρώτα ίχνη της γραπτής λογοτεχνίας και έγιναν ένας τρόπος μετάδοσης πολιτιστικών δρώμενων ανάμεσα στην αγροτική τάξη σε όλη την Ευρώπη. Η τεράστια επιτυχία των ημερολογίων οφείλεται στο γεγονός ότι περιείχαν ετήσιες προβλέψεις καιρού, συμβουλές για τους αγρότες. Από αυτές τις προβλέψεις πήγαζαν και παροιμίες, ομοιοκατάληκτα τραγούδια, ανέκδοτες, διδακτικές, ηθικολογικές ή σατυρικές σύντομες ιστορίες. Μέσα από τις πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και τα αστρολογικά φαινόμενα καθοριζόταν οι μεγάλες αγροτικές γιορτές καθώς και οι θρησκευτικές.
Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να επιχειρηθεί μία καινοτόμος λειτουργία προκειμένου οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων να έρθουν σε επαφή με τις αξίες της παραδοσιακής ζωής με αφορμή την παραδοσιακή διαδικασία πρόβλεψης του καιρού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Επίσης παρουσιάστηκε η ομάδα των υπεύθυνων και των ερευνητών, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την έρευνα και την αρωγή στους εκπαιδευτικούς, στη νέα σχολική χρονιά. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε μία διακρατική διοργάνωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς από τους μαθητές. Η ομάδα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα αποτελείται από: Σοφία Τριάντου, Ελένη Παγκρατίου, Άρη Μπαρτζώκα, Μαριάννα Τσουμάνη, Γεωργία Πάνου.