Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» και βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη, σε σύσκεψη στο Υ.ΠΕ.Κ.Α., υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Νίκο Σηφουνάκη, για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων»:
«« Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» και βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλης Αργύρης, συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. , σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στην τοποθέτηση του, ο κ. Αργύρης, τόνισε τα εξής:
«Η συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Είναι αναγκαίο ότι αφορά τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Ηπείρου και συγκεκριμένα τα Ρυθμιστικά Σχέδια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αλλά και τα εξειδικευμένα Προεδρικά Διατάγματα που σχετίζονται είτε με τη Λίμνη Παμβώτιδα είτε με άλλες προστατευόμενες περιοχές, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό με καθορισμένα βήματα υλοποίησης, που θα δίνει συνολική προοπτική εξέλιξης και ανάπτυξης με βάση τα νέα δεδομένα της διοικητικής συγκρότησης της χώρας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαία οντότητα σε όλα τα προαναφερθέντα βήματα που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης και τις χρήσεις κάθε περιοχής και βέβαια η σημερινή συζήτηση επικαιροποιεί αυτή που έχει προηγηθεί καθώς ο Διοικητικός Χάρτης της Χώρας έχει αλλάξει και πλέον πρέπει να υπηρετηθεί η νέα Καλλικρατική δομή..
Είναι ευθύνη της Πολιτείας να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, καθιστώντας σαφές το γεγονός πως κάθε βήμα πρέπει να γίνει έχοντας ως βασικό του κριτήριο της συνολική ανάπτυξη της Ηπείρου προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περιοχή μας».
Συνεχίζοντας σε σχέση με το Ρ. Σ. Λ. Ι., τόνισε: «Η καθυστέρηση της υλοποίησης των μελετών δεν οφείλεται στην έλλειψη ικανού επιστημονικού δυναμικού – τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα – αλλά στην έλλειψη πολιτικής θέλησης των εκλεγμένων όλων των βαθμίδων, να σταματήσουν να εξυπηρετούν και να καλλιεργούν την ανανεώσιμη, ανά εκλογική περίοδο, ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι οι εκτάσεις τους θα μπουν στο σχέδιο πόλης, για λόγους ψηφοθηρίας και μόνο!
Το 2008, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ, αντιλαμβανόμενο την σπουδαιότητα του Ρ. Σ. για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ανέθεσε την υλοποίηση μελέτης του σε μελετητικό γραφείο, με προοπτική την προώθηση του τελικού σχεδίου προς την υπογραφή Π. Δ.
Η 1η φάση των προτάσεων των μελετητών έγινε θετικά δεκτή από τους φορείς, αλλά η 2η φάση, που διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μελετητών αλλά και φορέων της πόλης.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, απέσυρε αυτή τη μελέτη και έθεσε σε διαβούλευση την αρχική.
Μετά την εξέλιξη αυτή το Νομαρχιακό Συμβούλιο αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει θεωρώντας ότι προηγούμενη γνωμοδότηση του, επί της τροποποιημένης μελέτης του Υπουργού, ήταν αρκετή !!!…
Όλα αυτά τα αναφέρω, όχι τόσο για απόδοση ευθυνών, όσο για να “κρούσω τον κώδωνα” προς όλους μας, αναφορικά με το υπό συζήτηση Ρ. Σ. του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί από εργαλείο διασφάλισης καλύτερης ποιότητας ζωής και τάξης στο Λεκανοπέδιο, σε εργαλείο πολιτικής».
Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις που πρέπει να υπηρετεί το Ρ.Σ. και κατέληξε:
«Όλα όσα συζητηθούν σήμερα, πιστεύω πως πρέπει να μεταφραστούν σε χωρικές παραμέτρους και χωροθετήσεις οι οποίες θα σχηματοποιηθούν, από το ΥΠΕΚΑ, πάνω τους χάρτες του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων αποτελώντας τον μπούσουλα της διαβούλευσης από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και το ευρύτερο κοινό.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση μου θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουμε το περιεχόμενο των μέτρων και αρμοδιοτήτων του Ρυθμιστικού Σχεδίου για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με αυτές του Π.Δ. για την Λίμνη των Ιωαννίνων.
Όσο και εάν είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένα, για να έχουν τα ποθητά αποτελέσματα, απαιτούν τη λήψη μέτρων που θα έχουν όχι μόνο δύο διαφορετικές διαδρομές αλλά και διαφορετικό χρόνο εκκίνησης και τερματισμού του αγώνα δρόμου: με αυτή της Λίμνης να προηγείται, τόσο στην εκκίνηση όσο και στον τερματισμό, και αυτή του Ρυθμιστικού Σχεδίου να έπεται». »»