Έκπληξη και αγανάκτηση προκάλεσαν στους κλάδους μας οι αιφνίδιες Υπουργικές Αποφάσεις Φ 12/518/61284/Γ1/27-05-2011 και 62780/Γ2/2-06-2011 του Υ.Π.Δ.Β.ΜΘ, στη λογική της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με αυτές, από τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη θα διδάσκεται στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία μία και μόνο δεύτερη Ξένη Γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωση της, χωρίς να γνωρίζει το αντίκρισμα της επιλογής.
Πρώτα θύματα αυτών των αποφάσεων είναι οι μαθητές μας, διότι:
1. Επιβάλλεται η 2η ξένη γλώσσα και δεν επιλέγεται, κάτι που αντιτίθεται στα βασικά κίνητρα μάθησης.
2. Προτείνεται η αναγκαστική μετακίνηση τους σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης ή η αναγκαστική διακοπή της 2ης ξένης γλώσσας.
3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή. Πολλοί συνάδελφοι προετοιμάζουν τους μαθητές τους προκειμένου να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης Κ.Π.Γ. και δυστυχώς αυτό διακόπτεται αιφνιδίως, λόγω των Υπουργικών Αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων. Κατά συνέπεια, οι γονείς υποχρεώνονται να αναζητήσουν εκτός δημόσιου σχολείου μόρφωση και απαραίτητες δεξιότητες ενώ επιβαρύνονται οικονομικά.
Τα επόμενα θύματα είναι οι εκπαιδευτικοί της 2ης Ξένης Γλώσσας, των οποίων ακυρώνεται το διδακτικό – παιδαγωγικό έργο, εφόσον αυτό διακόπτεται βίαια.
Από τα παραπάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι:
1. Θα υπάρξει δυσλειτουργία στις σχολικές μονάδες,
2. Απειλούνται θέσεις εργασίας.
– Επειδή έχουμε ήδη γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες,
– επειδή θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι φιλικά προσκείμενα στην ιδιωτική εκπαίδευση ενισχύοντας την παραπαιδεία και
– επειδή υποβαθμίζεται η ξένη γλώσσα
Ζητάμε:
1. άμεση απόσυρση των απαράδεκτων Υπουργικών Αποφάσεων
2. ενίσχυση της πολυγλωσσίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης κοινωνίας.
3. σεβασμό και αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
Καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας Περιφέρειας Ηπείρου, Ελληνό – Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Τοπική Επιτροπή Ηπείρου Καθηγητών Γερμανικής της Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.