Η ένταξη στο ΕΣΠΑ της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα αποτελέσει για την Ήπειρο έργο πνοής και πολύπλευρης ανάπτυξης.
Συνιστά μία μεγάλη κατάκτηση ολόκληρης της Ηπειρώτικης κοινωνίας και μία δικαίωση όλων όσων δούλεψαν για αυτή την εξέλιξη – διαχρονικά.
Δεν πρόκειται για μία απλή προσθήκη κρεβατιών, αλλά για επέκταση της δυναμικότητας στις παροχές υγείας της Ηπείρου, με ανάπτυξη ακόμη και νέων κλινικών (παιδοχειρουργικής – παιδοορθοπαιδικής κ.λ.π.), οι οποίες λείπουν απ’ τον ευρύτερο χώρο της Β.Δ. Ελλάδας.
Τα οφέλη που θα προκύψουν, τόσο για το ύψιστο αγαθό της υγείας, αλλά σε βάθος χρόνου για την οικονομία της περιοχής ως πόλος παροχής αναβαθμισμένων ιατρικών υπηρεσιών, είναι προφανή.
Με τις νέες οδικές αρτηρίες που κατασκευάστηκαν, αλλά και αυτές που πρέπει να κατασκευαστούν (Ιόνια – Αδρ. Άξονας), η Ήπειρος καθίσταται βαλκανικό κέντρο αναφοράς στον Υγειονομικό χάρτη.
Επί της εισήγησης τώρα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς την Περιφέρεια Ηπείρου ζητείται απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτως ώστε να υποβληθεί ενιαία πράξη που θα αφορά τόσο την ανέγερση του κτιρίου όσο και τον εξοπλισμό.
Η ενιαία πράξη, είναι πιο λειτουργική, είναι διαχειριστικά πιο σωστή, έχει λιγότερο βάρος διαχείρισης.
Να αναφέρω ότι με το αρ. πρωτ. 2296/0051/25-10-2010 έγγραφο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ελέγχου του εν λόγω έργου που διενήργησε η αρμόδια επιτροπή (Ε.Δ.Ε.Λ.) του Υπουργείου Οικονομικών, εκφράστηκε ρητή επισήμανση ότι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου της μελέτης είναι η εξασφάλιση κονδυλίων για την υλοποίηση της κατασκευής του. Σε αντίθετη περίπτωση το έργο της μελέτης θα απενταχθεί και η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει το σύνολο της δαπάνης της μελέτης ήτοι 2.837.330 ευρώ και βέβαια η μελέτη θα καταστεί άχρηστη.
Σας ενημερώνω ότι εγκρίθηκε και η μελέτη των Π.Ε. από την ΥΠΕ.
Κλείνοντας διεκδικούμε αύξηση των κονδυλίων του ΠΕΠ Ηπείρου Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος όχι με ανακατανομή των ήδη λιγοστών διαθεσίμων που απέμειναν αλλά με ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης.
Ζητούμε την ψήφιση του.
Σύντομη περιγραφή λειτουργιών που περιλαμβάνονται στην επέκταση:
1. Περιλαμβάνεται η κατασκευή Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) 8 θέσεων εκ των οποίων 2 μονώσεις. Η κατασκευή και λειτουργία ΜΑΦ στο Νοσοκομεία επιβάλλεται και υποστηρίζεται με εντολές του Υπουργείου Υγείας, και τα οφέλη είναι προφανή.
Η λειτουργία της εξασφαλίζεται με συγκέντρωση του προσωπικού που υπηρετεί αποκεντρωμένα στις κλινικές καθώς και με μια μικρή επιπλέον ενίσχυση προσωπικού σε ορίζοντα τετραετίας μετά την έγκριση δημοπράτησης και κατασκευή του έργου.
Επίσης δημιουργείται χώρος πιλοτής όπου μπορεί με χρηματοδότηση από εγκεκριμένα Ψυχιατρικά προγράμματα του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» να κατασκευασθεί στο μέλλον Ψυχιατρική Μονάδα συγκεκριμένης δράσης του εν λόγω προγράμματος.
2. Περιλαμβάνεται η κατασκευή Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (Μ.Ε.Π.Κ.) 8 κλινών που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο, Καρδιολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας 10 κλινών που επίσης δεν υπάρχει στο νοσοκομείο και Συγκροτήματος βηματοδοτών (προβλέπονται 2 αίθουσες κατάλληλες για αιμοδυναμικές επεμβάσεις – στεφανιογραφίες και τοποθέτηση βηματοδοτών και μονάδα ανάνηψης 2 κλινών).
3. Περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο (2) νέων Ορθοπεδικών Χειρουργείων, μίας (1) νέας Αίθουσας Γύψων, Παιδοορθοπεδικής Νοσηλευτικής Μονάδας 10 κλινών, Ορθοπεδικής Νοσηλευτικής Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας 10 κλινών (περιλαμβάνει και 1 αίθουσα μικροεπεμβάσεων). Κατασκευάζεται επίσης στεγασμένη γέφυρα επικοινωνίας του κεντρικού Κτιρίου του Νοσοκομείου από το σημείο του παραπάνω Ορθοπεδικού Τομέα με το ξεχωριστό σήμερα κτίριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑ), στο οποίο πέραν των άλλων παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες από τις Ορθοπεδικές Κλινικές του Νοσοκομείου.
4. Περιλαμβάνεται η κατασκευή Νοσηλευτικής Μονάδας Πλαστικής Χειρουργικής 9 κλινών (περιλαμβάνει και 1 αίθουσα επεμβάσεων και μονάδα ανάνηψης 1 κλίνης) που δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο. Με τις νέες κλίνες δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης των κλινικών Αγγειοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων που σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένες.
5. Περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο (2) νέων Οφθαλμολογικών Χειρουργείων, Μονάδας Ανάνηψης 2 Κλινών, Οφθαλμολογικών Εξεταστηρίων και Οφθαλμολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας 10 κλινών που σε συνδυασμό με την υπάρχουσα Οφθαλμολογική Κλινική του παρακείμενου κτιρίου θα παρέχουν αυτόνομα πλήρη παροχή Ιατρικών υπηρεσιών στον Τομέα Οφθαλμού.
6. Θα χωροθετηθούν Η/Μ εγκαταστάσεις όπως κλιματιστικές μονάδες και συλλέκτες ψυχρού – θερμού (στεγασμένα), ψύκτες (χωρίς στέγαση) κλπ, που μαζί με την απόληξη του κλιμακοστασίου, τον ανελκυστήρα πυροσβεστών και το μηχανοστάσιο των δυο λοιπών ανελκυστήρων, θα αποτελέσουν τον μηχανολογικό όροφο.
7. Προβλέπονται οι Η/Μ εγκαταστάσεις (συγκρότημα λεβητοστασίου, συγκρότημα ηλεκτροστασίου, κέντρα ιατρικών αερίων κλπ), χώρος computer room και συνεργεία απαραίτητα για την λειτουργία του Νοσοκομείου. Οι υπόλοιπες επιφάνειες του επιπέδου αυτού καλύπτονται από χώρους αποθηκών που είναι απαραίτητες καθόσον σήμερα αναλώσιμο υγειονομικό υλικό αποθηκεύεται σε διαδρόμους και άλλους χώρους κύριας χρήσης των κλινικών με αποτέλεσμα να κωλύεται τελικά η λειτουργία τους.