Του Αναστάσιου Τσίνα, Αναπλ. Καθηγητή
Προϊστάμενου του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής
ΤΕΙ Ηπείρου
Είναι γνωστό, ότι στις 10/05/2011 το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠ.Δ.Β.ΜΘ.) ανακοίνωσε την αναστολή εισαγωγής φοιτητών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σε 24 Τμήματα ΤΕΙ της χώρας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, με έδρα την Άρτα.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος άμεσα εξέδωσε τεκμηριωμένη ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την κα. Υπουργό, η οποία μάλιστα έτυχε ευρείας δημοσιότητας σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Σήμερα, από τη θέση του προϊστάμενου του Τμήματος, αισθάνομαι την ανάγκη να παραθέσω τα επιχειρήματα, που στοιχειοθετούν τη θέση μας ότι η παραπάνω απόφαση είναι αβάσιμη και αδικαιολόγητη, καθώς επίσης τον αντίλογο του Υπουργείου και τη δική μας ανταπάντηση.
Η θέση μας – Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου:
– Διαθέτει τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου Τμήματος ΑΕΙ: Η αποστολή κάθε ακαδημαϊκής μονάδας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η παροχή άρτιας εκπαίδευσης και η διεξαγωγή υψηλής ποιότητας ερευνητικού έργου στο γνωστικό της αντικείμενο. Το συγκεκριμένο Τμήμα, αν και υποστελεχωμένο (σήμερα υπηρετούν 6 μέλη επιστημονικού/εκπαιδευτικού προσωπικού, 3 μέλη ειδικού τεχνικού προσωπικού και 2 διοικητικοί υπάλληλοι) ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του για παραγωγή και μετάδοση νέας γνώσης.
Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό διαθέτει πλούσια βιογραφικά και συνεπικουρείται από αξιόλογους έκτακτους επιστημονικούς συνεργάτες (κατά κύριο λόγο στελέχη επώνυμων επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα της Ηπείρου), για την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος στα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της ζωικής παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, το Τμήμα έχει να επιδείξει πλουσιότατο ερευνητικό έργο, το οποίο απολαμβάνει της αποδοχής της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ειδικότερα, το πεδίο της Επιστήμης της Αγροτικής Παραγωγής (στο οποίο υπάγεται το Τμήμα) αναδείχθηκε ως το πρώτο επιστημονικό πεδίο για τις ερευνητικές του δημοσιεύσεις στο ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και ανάμεσα σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, παρέχοντας το 62% του συνόλου των ερευνητικών δημοσιεύσεων του Ιδρύματος και συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά, ώστε το ΤΕΙ Ηπείρου κατά την περίοδο 1997-2008 να κατακτά συνεχώς την πρώτη ή τη δεύτερη θέση σε σχέση με όλα τα άλλα ΤΕΙ της χώρας, σε αναγνωρισιμότητα – απήχηση του ερευνητικού του έργου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Βιβλιομετρική ανάλυση Ελληνικών δημοσιεύσεων 1993 – 2008 σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, έκδοση Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα, 2010).
Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου πρωτοστάτησε στην ίδρυση και οργάνωση κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων & Αιγαίου).
Το ιστορικό του Τμήματος αποδεικνύει ότι το εμπιστεύονται για ερευνητικές συνεργασίες έγκριτοι ελληνικοί και διεθνείς ερευνητικοί φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, οι Ιατρικές, οι Κτηνιατρικές και οι Γεωπονικές Σχολές της χώρας, τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Χημείας ελληνικών Πανεπιστημίων, Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα του εξωτερικού, μεγάλες επώνυμες επιχειρήσεις του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, διεθνείς φαρμακευτικές εταιρίες, κ.α.
Τέλος, το Τμήμα διαθέτει άριστο και σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό, τον οποίο μέσω του ΕΣΠΑ αναβαθμίζει σήμερα με όργανα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, αφού συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1995 έχει να επιδείξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, ώστε προφανώς να κρίνεται από αξιολογικούς φορείς ικανό απορρόφησης και αξιοποίησης αντίστοιχων Ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων.
– Διεκδικεί και κατακτά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία ολοκληρώνει με επιτυχία: Μέχρι σήμερα, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής έχει ολοκληρώσει μια σειρά από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα (ΕΠΕΑΕΚ, Αρχιμήδης, INTERREG, κλπ), χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Επίσης σήμερα έχει υποβάλλει, στα πλαίσια της δράσης «Αρχιμήδης», δύο ερευνητικά προγράμματα που πέρασαν επιτυχώς την πρώτη φάση αξιολόγησης και βρίσκονται στη διαδικασία της τελικής επιλογής.
Το πλέον παράδοξο όμως είναι το γεγονός, ότι την ίδια ημέρα που η κα. Υπουργός ανακοίνωσε την αναστολή εισαγωγής φοιτητών στο Τμήμα, το Υπουργείο με δελτίο τύπου ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης (1,3 εκατομμύρια ευρώ), στα πλαίσια της δράσης «Συνεργασία 2009 – έργα μεγάλης κλίμακας» του ΕΣΠΑ, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος που υπέβαλε το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής μαζί με καταξιωμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της χώρας (Ιατρική Σχολή Παν/μίου Ιωαννίνων, Κτηνιατρικές Σχολές ΑΠΘ & Παν/μίου Θεσσαλίας και το Ιατροβιολογικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών) και το οποίο αποβλέπει στην ανάπτυξη και πιστοποίηση (ΠΟΠ) καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αυτόχθονων ελληνικών φυλών αιγών και προβάτων, με βιολειτουργικές δράσεις, ωφέλιμες για την υγεία του καταναλωτή.
– Χωροταξικά είναι ιδανικά τοποθετημένο, καθώς είναι το μοναδικό Τμήμα ΑΕΙ με αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας – Ηπείρου και από το 1995 υπηρετεί την κτηνοτροφική παραγωγή, τον κατεξοχήν δηλαδή παραγωγικό κλάδο και μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, αφού αντιστοιχεί στο 36% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της περιοχής.
Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, αφού η Δ. Ελλάδα και η Ήπειρος παράγουν το 55% της εθνικής πτηνοτροφικής παραγωγής, το 20% της εθνικής χοιροτροφικής παραγωγής, το 20% της εθνικής παραγωγής αιγών και προβάτων, ενώ διαθέτουν το 40% των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και το 90% της πεστροφοκαλλιέργειας.
Το Τμήμα έχει συνεχή, άμεση και αγαστή συνεργασία με όλες τις επώνυμες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου της περιοχής, στις οποίες:
- εκπαιδεύει τους φοιτητές του,
- διεξάγει πρωτότυπη έρευνα, με πρακτική εφαρμογή των καινοτόμων αποτελεσμάτων της στις παραγωγικές δραστηριότητες τους,
- συμβάλλει ουσιαστικά στη ενημέρωσή τους σε θέματα σύγχρονων τεχνικών παραγωγής (ευζωία των ζώων, παραγωγή φιλική στο περιβάλλον, βιοασφάλεια, ολική ποιότητα), με τα συνέδρια και τα σεμινάρια που διοργανώνει,
- αξιοποιεί τα έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη τους, ως έκτακτους επιστημονικούς συνεργάτες για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους φοιτητές του,
- οι απόφοιτοι του Τμήματος αποτελούν για τις επιχειρήσεις αυτές δεξαμενή άντλησης καταρτισμένων στελεχών, σε θέματα διαχείρισης – υγείας ζωικού κεφαλαίου και ποιοτικής παραγωγής ασφαλών τροφίμων.
Η σταθερή και επιτυχημένη αυτή διασύνδεση των δυνάμεων της γνώσης και της παραγωγής αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον της περιοχής. Ιδιαίτερα, κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες, η στήριξη και η ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αποτελούν μονόδρομο για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου. Συνεπώς, κάθε σκέψη ή απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, αποδυναμώνει την κοινή προσπάθεια, αφού θα διαταράξει καίρια τον επιστημονικό, παραγωγικό και οικονομικό ιστό της περιοχής και θα αλλοιώσει τον αγροδιατροφικό της χαρακτήρα.
Είναι κοινά παραδεκτό, ότι κατά το παρελθόν ιδρύθηκαν πολλά Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, άκριτα εν πολλοίς και με την κοντόφθαλμη λογική της οικονομικής ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου ΔΕΝ ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού με οποία ακαδημαϊκά, χωροταξικά, γεωπολιτικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια κι αν αξιολογηθεί, η παρουσία του είναι άμεσα συνυφασμένη με την παραγωγική και οικονομική δυναμική της περιοχής, δηλαδή με το παρόν και το μέλλον της Ηπείρου.
– Οι απόφοιτοι του στελεχώνουν σήμερα όλες τις επώνυμες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας ή είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και το ποσοστό απασχόλησης τους στο αντικείμενο των σπουδών τους υπερβαίνει το 70%. Ας σημειωθεί δε, ότι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν εκλεγεί καθηγητές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχουν λαμπρή σταδιοδρομία.
– Παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και τα διεθνή ακαδημαϊκά δεδομένα και ανάλογα προσαρμόζει το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών του: Το Τμήμα, ήδη από το Νοέμβριου του 2010, πρωτοστάτησε στην κατάρτιση και υποβολή μιας λεπτομερούς, καινοτόμου και πρότυπης πρότασης μετεξέλιξης του, στα πλαίσια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσαν ως βάση αναδιάρθρωσης του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, τόσο ο κ. Πρωθυπουργός, όσο και η ίδια η κα. Υπουργός Παιδείας, κατά τη συνάντηση των Δελφών, το Σεπτέμβριο του 2010.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι το Τμήμα όχι μόνο δε φοβήθηκε αλλά εξαρχής ενστερνίστηκε την ανάγκη για αξιολόγηση του έργου του και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα Τμήματα ΑΕΙ, που προσέτρεξαν να υποβάλλουν την Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, ήδη από το 2009 και ακολούθως όλες τις σχετικές Ετήσιες Εκθέσεις, ενώ αναμένει στωικά μέχρι σήμερα, όχι πάντως με δική του ευθύνη, να υποστεί την Εξωτερική Αξιολόγηση από διεθνείς αξιολογητές. Το Υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση του για αναστολή της εισαγωγής φοιτητών στο Τμήμα, υπονομεύει ουσιαστικά το έργο της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ακυρώνει στην πράξη τις έννοιες της αριστείας, της αξιοκρατίας, της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της εξωστρέφειας της ερευνητικής δραστηριότητας των ακαδημαϊκών μονάδων.
Ο αντίλογος του Υπουργείου Παιδείας:
Στην έντονη αντίδραση που εξέφρασε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρ. Κατσούρας, για την απόφαση του ΥΠ.Δ.Β.ΜΘ. ειδικά για το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, η κα. Υπουργός ανέφερε στη Βουλή (10/05/2011):
«Ο κύριος συνάδελφος έχει δίκιο. Το συγκεκριμένο ΤΕΙ έχει πολύ καλή εξωτερική αξιολόγηση. Έχει εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν έχει εδώ και χρόνια φοιτητές. Κατανοώ όλα τα άλλα επιχειρήματα, αλλά όταν οι φοιτητές είναι λιγότεροι των είκοσι κι αυτό διαρκεί επί χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μεγάλες αλλαγές».
Μάλιστα την επομένη ημέρα και προς ενίσχυση της θέσης του, το Υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τους δείκτες, βάσει των οποίων «δικαιολογείται» η ένταξη του Τμήματος στην εν λόγω απόφαση.
Οι δείκτες αυτοί αναφέρονται στον αριθμό των φοιτητών που προμηθεύθηκαν συγγράμματα από την υπηρεσία Εύδοξος (κεντρικό πληροφοριακό σύστημα διανομής συγγραμμάτων στα ΑΕΙ) κατά το ακαδ. έτος 2010-11, οι οποίοι αποτελούν «την πιο αντιπροσωπευτική ένδειξη σε σχέση με τον πραγματικό πληθυσμό ενός Τμήματος», όπως τονίζεται. Έτσι, το Τμήμα εμφανίζεται ότι «έχει» 31 φοιτητές στο 1ο εξάμηνο και 47 στα υπόλοιπα.
Η απάντηση μας:
Η χρήση των δεδομένων της υπηρεσίας Εύδοξος σε συνδυασμό με τον αριθμό των εισακτέων που είχε ορίσει το Υπουργείο για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά (250 έναντι 120 που είχε ζητήσει το Τμήμα) ως των αποκλειστικών κριτηρίων για την διατήρηση ή την κατάργηση ενός Τμήματος ΑΕΙ είναι ασύμβατη με την ακαδημαϊκή δεοντολογία και υποτάσσει το αγαθό της Παιδείας σε λογιστικά μοντέλα αξιολόγησης και στείρες μαθηματικές εξισώσεις.
Μα κι αν ακόμα κάποιος καλόπιστα προσχωρήσει στην άποψη του Υπουργείου, διαπιστώνει ότι η εικόνα που δίνεται είναι επίπλαστη και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, διότι:
– Η υπηρεσία Εύδοξος δεν επιτρέπει σε όλους τους φοιτητές να προμηθευτούν συγγράμματα. Συγκεκριμένα στο Τμήμα μας φοίτησαν στο 1ο εξάμηνο 10 φοιτητές από κατατακτήριες, οι οποίοι αποκλείονται από την προμήθεια συγγραμμάτων. Συνεπώς, με βάση τη λογική του Υπουργείου, ο «πραγματικός» αριθμός των πρωτοετών ανέρχεται σε 41. Παρόλα αυτά, το Τμήμα κρίνεται μη βιώσιμο, ενώ την ίδια στιγμή, το ίδιο Υπουργείο προκρίνει τη διατήρηση Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα οποία ορίζει 40 ή 50 εισακτέους για την επόμενη χρονιά. Δεν ισχύουν για όλους τα ίδια μέτρα και σταθμά;
– Για πολλά μαθήματα, δεν υπάρχουν ως επιλογή στην υπηρεσία Εύδοξος σχετικά συγγράμματα, λόγω του εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου του μαθήματος. Συνεπώς, οι φοιτητές που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι «ανύπαρκτοι» για το Υπουργείο.
– Για πολλά μαθήματα επίσης, το ίδιο το Τμήμα έκρινε ότι δεν έπρεπε να προταθεί κάποιο σύγγραμμα, αφού τα διαθέσιμα συγγράμματα απευθύνονταν σε πολύ υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από αυτό που προέβλεπε το πρόγραμμα σπουδών του. Έτσι, με πνεύμα οικονομίας, δεν προτάθηκαν συγγράμματα κόστους εκατοντάδων ευρώ, αφού ουσιαστικά δεν θα αξιοποιούνταν από τους φοιτητές. Συνεπώς και πάλι, οι φοιτητές που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα μαθήματα δεν προσμετρούνται στα δεδομένα του Υπουργείου, ενώ επιπλέον φαίνεται να τιμωρείται το Τμήμα για το πνεύμα οικονομίας που επέδειξε.
– Στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων του Τμήματος, οι διδάσκοντες παρέχουν στους φοιτητές δικά τους βοηθήματα και σημειώσεις, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που καλύπτουν πλήρως το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος, ενώ πολλές φορές είναι πιο ενημερωμένα, ως προς το περιεχόμενο τους, από αντίστοιχα συγγράμματα της υπηρεσίας Εύδοξος. Το γεγονός αυτό συμβάλλει, ώστε πολλοί φοιτητές να αμελούν να προμηθευτούν σύγγραμμα, με αποτέλεσμα να μην καταμετρούνται από το Υπουργείο.
– Η υπηρεσία Εύδοξος λειτούργησε για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και αρκετοί φοιτητές, όντας μη εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική της εφαρμογή, αμέλησαν ή/και απέφυγαν να τη χρησιμοποιήσουν.
– Τέλος πρέπει να συνυπολογιστεί, ότι τις τρεις προηγούμενες ακαδημαϊκές χρονιές, η εφαρμογή της «βάσης του 10» έπληξε δραματικά και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, μειώνοντας σε μονοψήφιο αριθμό τους πραγματικούς του εισακτέους. Είναι δυνατόν λοιπόν, η ίδια πολιτική ηγεσία που έκρινε αυτό το μέτρο ως αντιεκπαιδευτικό και προχώρησε ορθά στην κατάργησή του, σήμερα να το επιστρατεύει για να απαξιώσει το έργο του Τμήματος;
Πέρα από τα παραπάνω, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου δεν αδιαφόρησε ούτε αδράνησε να ασχοληθεί με το υπαρκτό πρόβλημα του μειωμένου αριθμού των φοιτητών του. Αντιθέτως, αποτύπωσε τα πραγματικά δεδομένα στην Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του και πρότεινε ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις για την επίλυση του. Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτές απαιτούν τη συνέργια ή είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει επιδείξει ανάλογο θετικό πνεύμα και διάθεση.
Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί το γεγονός, ότι πέρυσι το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να πεισθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για την ανάγκη υπαγωγής όλων των ομώνυμων Τμημάτων των ΤΕΙ στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Βιολογικές Επιστήμες & Επιστήμες Υγείας) των πανελληνίων εξετάσεων, δεδομένου ότι αποκλείει τα συγκεκριμένα Τμήματα από το «φυσικό» τους επιστημονικό πεδίο – δεξαμενή και επιφέρει στρέβλωση στον αριθμό και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των εισακτέων τους. Πράγματι, η κα. Υπουργός απεδέχθη το δίκαιο του αιτήματος και με δελτίο τύπου στις 4/3/2010 ανακοίνωσε την ένταξη των αντίστοιχων Τμημάτων των ΤΕΙ στο 3ο επιστημονικό πεδίο από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-12. Με τη σημερινή όμως απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα που πρωτοστάτησε στην παραπάνω εξέλιξη αποκλείεται από τη δυνατότητα να δει στην πράξη τους καρπούς των κόπων του.
Επίλογος: Το κρίσιμο ερώτημα
Συμπερασματικά λοιπόν, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του αγαθού της Παιδείας και με κριτήρια την αριστεία, την αξιοκρατία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια του έργου των ακαδημαϊκών μονάδων, τίθεται το ερώτημα:
Οι Πολιτειακοί φορείς, που θεσμικά είναι επιφορτισμένοι με το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διαχείριση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, όταν διαπιστώνουν ότι ένα Τμήμα ΑΕΙ:
- πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια,
- έχει τις δυνατότητες και τη δυναμική για παραγωγή και μετάδοση νέας γνώσης,
- αναγνωρίζεται διεθνώς για το επιστημονικό του έργο,
- είναι ιδανικά χωροταξικά τοποθετημένο,
- μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της περιφέρειας και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας,
- οι απόφοιτοι του έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και εξελίσσονται σε επιτυχημένους επαγγελματίες και στελέχη επώνυμων επιχειρήσεων,
πρέπει να το επιβραβεύουν και να το ενισχύουν ή να το απαξιώνουν και να το καταργούν;