Γράφει η Όλγα Τριάντου
Γεν. Γραμματέας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων
Αισθάνομαι μεγάλη ανάγκη να σας κάνω κοινωνούς μιας Συνάντησης με αποθέωση τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ!!! Ημέρα 19 Μαρτίου 2011, τόπος Ιστιαία Ευβοίας και Σύλλογος “ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ-Για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον”. Μια τυχαία επίσκεψη μελών του ΔΣ του “Φωτόδεντρου” στην Πινακοθήκη του Κώστα Μπαλάφα (απέναντι από την Κόκκινη Εκκλησιά, στα Τζουμέρκα), και ένα τηλέφωνό τους στο βιβλίο επισκεπτών είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνδιοργάνωση με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ) μιας έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “Κώστας Μπαλάφας: Η διαδρομή ενός κορυφαίου Έλληνα Φωτογράφου”.
Η Εταιρεία μας έχει στην κατοχή της 28 έργα του Κώστα Μπαλάφα, τα οποία ο ίδιος ο φωτογράφος της χάρισε με την πολύτιμη βοήθεια του Μουσείου Μπενάκη. Οι τηλεφωνικές επαφές που είχαμε με τα μέλη του Συλλόγου και στη συνέχεια οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την προετοιμασία της εκδήλωσης, απέπνεαν θετική ενέργεια, ζεστασιά και, κυρίως, στοχοπροσήλωση στη Συλλογικότητα.
Ορίσαμε την ημερομηνία των εγκαινίων της έκθεσης, τον ομιλητή (ο δικός μας Βαγγέλης Τζούκας), τις προσκλήσεις και όλα τα διαδικαστικά και να’ μαστε Σάββατο μεσημέρι στο καραβάκι για την Εύβοια.
Όταν, επιτέλους, φτάσαμε στην Ιστιαία η θετική εικόνα που είχαμε για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του “Φωτόδεντρου” ενισχύθηκε και απλώθηκε πέρα από αυτά. Μας καλωρορίσανε με αγκαλιές ανοιχτές, ενθουσιασμό και λαχτάρα αλλά και με μια …ανησυχία για το αν θα μας άρεσε το στήσιμο όλης της Έκθεσης.
Βέβαια, με το ενδιαφέρον και το μεράκι που στήνουν αυτοί οι άνθρωποι τις εκθέσεις τους, το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν αξιοπρεπές. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι πόροι του Φωτόδεντρου είναι ανύπαρκτοι παρ’ εκτός το πορτοφόλι των ανθρώπων του και η …..ψυχή τους !!!
Καθώς η βραδιά εξελισσόταν διαπιστώσαμε την ανάγκη τους να μοιραστούν μαζί μας, με μεγάλη δόση αθωότητας, τα “κατορθώματά τους”. Παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και μαθήματα ζωγραφικής, ειδικές ομιλίες, σεμινάρια ψυχιατρικής, αφιερώματα σε γλύπτες και λογοτέχνες, όπως του ποιητή Δροσίνη, προβολή ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων της ευρύτερης περιοχής καθώς και έκθεση καρτών, πεζοπορίες για να γνωρίσουνε το δάσος τους, ομιλίες με θέματα που αφορούν την οικογένεια, κινηματογραφική λέσχη κάθε Τετάρτη. Η φαντασία και η ευαισθησία τους χάρισε βραδιές όπως το : Κερί και φως, ένα φωτεινό ταξίδι στο πλάσιμο του κεριού και του λόγου.
Η ζωή των ανθρώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου είναι, σίγουρα, δεμένη με τη συλλογικότητα του «Φωτόδεντρου». Όμως αν κρίνουμε από το μυημένο κοινό, το οποίο συμμετείχε στην εκδήλωση για το Κώστα Μπαλάφα, μπορούμε να πούμε ότι και η ζωή των άλλων Ιστιαίων περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον φωτεινό κύκλο.
Αυτοί οι άνθρωποι μας έδειξαν ότι αγαπούν τον τόπο τους.
Ο Γιάννης Αρβανίτης, μια από τις «ψυχές» του Φωτόδεντρου, μας έμαθε πώς αγαπάει κανείς τον τόπο του. Πρώτα πρέπει να τον γνωρίζει καλά, να ξέρει την κάθε πέτρα του, τα μισογκρεμισμένα σπίτια, τις ραχούλες και τ’ αγνάντια του, τα βοτάνια και τις μυρωδιές τους, τα πρόσωπα που τον σημάδεψαν. Αν έχει περπατήσει τα μονοπάτια του, αν έχει μάθει τις ιστορίες του, αν μπορεί να ακούει τις ανάσες των προγόνων του, τότε μόνο τον «πονάει».
Προσωπικά, από την ξενάγηση που μας έκανε ο Γιάννης Αρβανίτης στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, αισθάνθηκα ανεπαρκής και προβληματισμένη για το κατά πόσο γνωρίζω τον τόπο μου.
Ακόμη και τώρα, που καταλάγιασε ο ενθουσιασμός, προσπαθώ να βρω λέξεις που να χωρέσουν οι ψυχές του Φωτόδεντρου ή μάλλον αναζητώ τις …όχθες, γιατί αυτοί είναι ο ποταμός!
Μοιραία έρχονται στο μυαλό μου δύο γραμμές κάποιου άγνωστου ποιητή, που δένουν με τα ποτάμια : «Μικρές φωλιές νερού συντηρούν μια εξέγερση»!
Γιάννη, Στέλλα, Ζίνα, Βασίλη και λοιποί «Φωτόδεντροι» – Ιστιαίοι σας ευχαριστούμε πολύ.
Όλγα Τριάντου