Οι κάμερες θα τοποθετηθούν στα φανάρια της Αττικής σε πρώτη φάση και μέσα σε διάστημα 18 μηνών, ενώ θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Το υλικό που θα λαμβάνουν θα αποστέλλεται αυτομάτως, σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων των παραβατών.
Πρόσβαση θα έχει μόνο η Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε σε κοινή συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά το “Κυβερνητικό Έργο για την Εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Ασφάλειας των Πολιτών”.
Με διαγωνισμό σε αναδόχους
Η διαγωνιστική διαδικασία για τις κάμερες θα είναι όπως έγινε γνωστό με παραχώρηση για μία δεκαετία.
“Στην ουσία ζητάμε από τους αναδόχους να προμηθευτούν τις κάμερες τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων θα προδιαγράφονται στα τεύχη τα οποία στα οποία σήμερα επεξεργαζόμαστε, αλλά θα έχουν και τη συντήρηση και λειτουργία. Ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται με τον αριθμό των καμερών που απλά έβαλε, αλλά με τον αριθμό των καμερών οι οποίες δουλεύουν και αυτό γιατί μέχρι σήμερα δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι δουλειά της Τροχαίας το να τρέχει και να συντηρεί κάμερες. Το να τρέχει και να συντηρεί ή να συνδέει στο διαδίκτυο κάμερες για να μπορούν να αποσταλούν τα δεδομένα γρήγορα. Αυτό θα είναι η δουλειά του αναδόχου. Ο διαγωνισμός θα βγει μέχρι το τέλος Γενάρη του 25.” ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.