Α. Καχριμάνης: Με αίσθημα ευθύνης η κατάρτιση του πρώτου προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου
«Ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφέρειας συζητείται και ψηφίζεται σε δύσκολο συγκυριακό χρόνο. Έγινε με όλους τους κανόνες και με αίσθημα ευθύνης. Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκινούσαμε να συζητάμε για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, πιστεύαμε ότι το Κράτος θα της έδινε τουλάχιστον τα πρέποντα, όπως είχε γίνει με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όμως αυτό σήμερα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις δικές του ανάγκες. Παρ΄ όλα αυτά εμείς θα αγωνιστούμε και θα είμαστε δίπλα σε καθένα που θέλει να παράγει, χωρίς να μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο, κάνοντας ό, τι μπορούμε για τους Ηπειρώτες». Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκλεισε την τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό που έγινε χθες (Πέμπτη) βράδυ.
Σημαντική η μείωση των πόρων προς την Περιφέρεια
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, στην αρχή της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επηρεάζει και τη λειτουργία της Περιφέρειας: «Σήμερα – τόνισε- έχει γίνει σε όλους αντιληπτό ότι ζούμε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είδα ένα άτομο που να μην είναι σκυθρωπό. Δεν είδα ένα άτομο να μην είναι προβληματισμένο. Όχι εδώ, παντού. Οι άνθρωποι της αγοράς είναι προβληματισμένοι.
Και εμείς εδώ ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μέχρι πέρυσι ήταν τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αλήθεια πόσες φορές δεν έπεσαν οι προϋπολογισμού του κράτους έξω και ως προς τα έσοδα;»
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις περικοπές πόρων που έχουν γίνει από την Πολιτεία προς την Περιφέρεια και τις δυσκολίες που προκύπτουν από αυτές: «Σήμερα – υπογράμμισε – μπορεί να αναθεματίζουν ορισμένοι τη Διοίκηση της Περιφέρειας για τον προϋπολογισμό, αλλά ξεχνάμε μια παράμετρο: Ότι στο Μνημόνιο προβλέφθηκε εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί, χωρίς το επαρχιακό οδικό δίκτυο, να έχουμε μείωση 40% στους πόρους το 2011 σε σχέση με το 2008. Δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα λειτουργικά έξοδα».
Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε επίσης στις οφειλές που υπάρχουν για το Επαρχιακό οδικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι η μόνο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων θα έπρεπε να έχει λάβει την τριετία 2008-2010 σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΝΑΕ – Πολιτείας 18 περίπου εκατομμύρια ευρώ. «Από αυτά, είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης, πήραμε ένα εκατομμύριο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ένα από τη σημερινή και τα υπόλοιπα δεν δόθηκαν. Η ΕΝΑΕ έθεσε και πάλι το αίτημα ενόψει του προϋπολογισμού του 2010, χωρίς αποτέλεσμα. Έγιναν καταστροφές το 2009 πήραμε 150.000 ευρώ, έγιναν δύο καταστροφές το 2010 και πήραμε 2 εκ. ευρώ, έναντι των 20 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταγράψει οι υπηρεσίες μόνο στο Νομό Ιωαννίνων. Όλα αυτά είναι ένα άγχος. Όλα αυτά τα βρίσκουμε μπροστά μας».
Αναφορά έκανε επίσης ο Περιφερειάρχης στις οφειλές του Οργανισμού Σχολικής Στέγης, θέμα το οποίο είχε θέσει πρόσφατα στην Υπουργό Παιδείας, η οποί είχε εκδηλώσει οικονομική αδυναμία αποπληρωμής τους, καθώς σε εκκρεμότητα βρισκόταν, όπως είχε πει, 1.600 εντάλματα.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για «αναθέσεις» έργων, ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι κατά το παρελθόν έγιναν πρόχειροι διαγωνισμοί για να κλείσουν ορισμένα έργα, που δεν ξεπερνούν σε σύνολο το 8% των έργων που εκτελέστηκαν. «Κανένα έργο δεν δόθηκε σε φίλους μου», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, για να προσθέσει ότι πλέον με το «Διαύγεια» οι διαγωνισμοί, είτε είναι πρόχειροι, είτε όχι, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε θέματα και δράσεις που έχει ανάγκη η Ήπειρος για την ανάπτυξή της. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε την ολοκλήρωση του Ε-65, την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, της Πρέβεζας με τη Φιλιππιάδα μέσω επέκτασης της σύμβασης που ήδη υπάρχει, την οδική σύνδεση Ηγουμενίτσα με Σαγιάδα και την οδική σύνεση Παλαιοχώρι μέχρι το Αρματολικό Άρτας. Επίσης τόνισε ιδιαίτερα τα προβλήματα που οδήγησαν σε απαξίωση τον αρδευτικό τομέα και την προώθηση από την Περιφέρεια της τουριστικής ενοποίησης και αξιοποίηση της Ηπείρου καθώς επίσης και τον κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια.
Τέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τις προϋποθέσεις που αυτός θέτει για εντάξεις επενδύσεων, καθώς επίσης και για την αφαίρεση πόρων του ΕΣΠΑ από τα Υπουργεία. «Όλοι είμαστε προβληματισμένοι. Κάθε τι των υπουργείων το φορτώνουν στο ΕΣΠΑ. Εγώ δεν είμαι κατά της επέκτασης των νοσοκομείων, αλλά τα λεφτά τα παίρνουν από το ΕΣΠΑ. Να δούμε τι τελικά θα μείνει», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι στα θέματα ανάπτυξης «πάντα πρέπει να έχουμε μια ενιαία γραμμή».