Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, η ένταση του ακραίου φαινομένου, αλλά και το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό σε τέτοιες καταστάσεις, ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο δήμος Ιωαννιτών αιτήθηκε να κηρυχτούν τα Γιάννενα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα το οποίο έγινε ήδη δεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές σε κύριες κατοικίες και οικοσκευές να επικοινωνήσουν με την αρμόδια διεύθυνση και τα τηλέφωνα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
«Μέσα σε δύο ώρες έπεσε συνολικά όση βροχή είχαμε όλο τον Ιούλιο. Μάλιστα τα 40 από τα συνολικά 60 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε μισή ώρα. Ο μηχανισμός του δήμου ωστόσο αντέδρασε άμεσα. Πολιτική προστασία, ΔΕΥΑΙ και εργοτάξιο κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα και παρενέβησαν στα σημεία που δημιουργήθηκαν προβλήματα», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.
Ακολούθως εξήγησε ότι ο μηχανισμός του δήμου προφανώς δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραίες συνθήκες και γι’ αυτό διεκδικεί μόνιμες προσλήψεις στην πολιτική προστασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ανάλογα φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο δήμο υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε ειδικότητες όπως οι χειριστές μηχανημάτων με αποτέλεσμα μηχανήματα τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να βρίσκονται ουσιαστικά παροπλισμένα.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη διαχρονική έλλειψη προσωπικού στους δήμου αλλά και στις ευθύνες του κεντρικού κράτους που άφησε τους δήμους τη συγκεκριμένη περίοδο χωρίς επιπλέον απαραίτητο προσωπικό, υπενθυμίζοντας τις παλινωδίες με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τους ανέργους ηλικίας 55 ετών κι άνω.
Αναφορικά με την κατάσταση των φρεατίων, ο κ. Μπέγκας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια, αλλά τα φερτά υλικά και τα φύλλα που έπεσαν εξαιτίας της σφοδρότητας του φαινομένου, έφραξαν τις σχάρες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο δεν μπορούσε να αποφευχθεί.
Ωστόσο, καταλήγοντας, τόνισε ότι η επανεξέταση τόσο της φέρουσας ικανότητας των δικτύων ομβρίων όσο και των διαστάσεων αλλά και του πλήθους των φρεατίων και των σχαρών είναι δύο τεχνικά δεδομένα που χρήζουν επανεξέτασης.