«Μαύρη» επέτειος μνήμης σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή, γνωστή ως επιχείρηση «Αττίλας», που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων, 2.000 αγνοούμενων, στον εκτοπισμό 150.000 Ελληνοκυπρίων και στην κατάληψη του 36,2% των κυπριακών εδαφών.
Σήμερα 20 Ιουλίου 2024 συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η εισβολή ξεκίνησε πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΟΚΑ Β΄ με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μια καταστρεπτική επέμβαση που είχε σχεδιαστεί και διαταχθεί από τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Αθήνα.
Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, η οποία έμεινε γνωστή ως επιχείρηση «Αττίλας», ήταν ειρηνευτική επέμβαση με βάση το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959.
Δεν ήταν όμως όλα αυτά τίποτε άλλο άλλο παρά προφάσεις για την εκτέλεση καλά σχεδιασμένων από καιρό σχεδίων από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ποτέ δεν έκρυψε ούτε τις επεκτατικές της βλέψεις, αλλά ούτς και το πως χρησιμοποιεί τουρκόφωνους πληθυσμούς σε γειτονικές της χώρες.
Προφανώς όλα αυτά ήταν σε γνώση και με τη σύμφωνη γνώμη διεθνών παραγόντων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα κενά εξουσίας στην Ελλάδα βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.
Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα, η τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Αττίλας ΙΙ».
Τα αποτελέσματα
Μετά και την επιχείρηση «Αττίλας ΙΙ», που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου του 1974, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% του εδάφους της Κύπρου, εκτοπίζοντας 150.000 Ελληνοκυπρίους και προκαλώντας απώλειες της τάξεως των 4.500-6.000 σε στρατιώτες και άμαχους (νεκροί και τραυματίες), αλλά και πάνω από 2.000 αγνοούμενους.
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή, επίσημα τουλάχιστον, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προχώρησε σε ψηφίσματα καταδίκης όπως και αποφάσεις για αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, την επαναφορά των κατειλημμένων εδαφών στο κυπριακό κράτος, τη μη αναγνώριση του τουρκικού ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών, αλλά παρά ταύτα, η τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται τίποτα από αυτά και συνεχίζει την παράνομη κατοχή της επί πενήντα χρόνια….