Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) όσο και η εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο βασικός λόγος είναι ότι οι ρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερα κτίρια και κατ’ επέκταση σε επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
Η απόφαση προήλθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας.
Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή. Το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).
Το ΣτΕ κρίνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και ανοιχτής διαδικασίας με τη συμμετοχή του κοινού και την εκτίμηση των επιπτώσεων και όχι να τροποποιείται “οριζόντια” με νόμο ή με υπουργικές αποφάσεις.
Η απόφαση επαναλαμβάνει το σκεπτικό της σχετικής απόφασης 293/2024, αναφέροντας πως η αύξηση του ύψους των οικοδομών προκαλεί δυσμενείς συνέπειες στους περιοίκους και το οικιστικό περιβάλλον.
Σημειώνει επίσης το ΣτΕ, όλες αυτές οι διατάξεις οδηγούν σε σημαντική πολεοδομική επιβάρυνση, από την οποία επωφελείται μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο εργολάβος.
με πληρφορίες από capital.gr, kathimerini.gr