Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος, που πουλούσε προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία της Αθήνας, ώστε να μην υπόκεινται σε ελέγχους, ενώ ο κύκλος των εμπλεκομένων όλο και διευρύνεται.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανάμεσά τους και αρχιτέκτονας-μηχανικός που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ανέστειλε τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή δύο μελών του που φέρονται να έχουν συμμετοχή στη σπείρα.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, έγραψε στην καταγγελία του, τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας από το κέντρο της Αθήνας. Περιέγραψε μια κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ, η οποία λέει στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο.
Οι αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας, που ανέλαβαν δράση, ξεσκέπασαν μια πολυμελή συμμορία από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, ο οποίος είχε ως βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.
Από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την Οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δύο από τους εμπλεκόμενους που δούλευαν στο ΥΠΠΟ, ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Ο τρόπος δράσης
Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις.
Συνήθως τα χρήματα τα έπαιρνε ο αδελφός της 43χρονης που κινούσε τα νήματα, και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.
Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους, διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.
ertnews.gr