Ξεκίνησε η αγωνία για τις άμεσες και τις έμμεσες συνέπειες μετά την εικόνα της καταστροφής από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Πρώτον, η υγειονομική βόμβα: Νεκρά ζώα, σκουπίδια, καύσιμα και φυτοφάρμακα μέσα στα λιμνάζοντα νερά τα καθιστούν τοξικά και επικίνδυνα.
Δεύτερον, η διατροφική αλυσίδα: Η καταστροφή στις καλλιέργειες αναμένεται να επηρεάσει την επάρκεια σε οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι, κρέας και γαλακτοκομικά, ενώ μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα των προϊόντων και η παραγωγικότητα στα εδάφη που έχουν πληγεί.
Τρίτον, τα έργα υποδομής: απαιτούνται πλέον άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, με έργα ορεινής υδρονομίας, με σεβασμό στη ροή των ποταμών.
«Είναι επικίνδυνο το νερό γιατί έχουν πνιγεί χιλιάδες ζώα, υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, υπάρχουν λιπάσματα, υπήρχαν δεξαμενές με πετρέλαια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από τα νεκρά ζώα» τόνισε ο κ. Άκης Τσίντσας, αντιδήμαρχος Δήμου Παλαμά.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Βενέτης, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε: «Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνατό να έχουν περιττώματα ζώων, είναι δυνατό να έχουν πτώματα ζώων, είναι δυνατό να περιέχουν χημικές ουσίες, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή εάν έρθουμε σε επαφή με αυτά».
Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες οι αναφορές για πολίτες που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, ενώ από τους ιατρούς εξετάζεται εάν σχετίζονται με μολύνσεις από τις πλημμύρες. «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χθεσινή εφημερία, υπήρξαν 4 εισαγωγές με ελαφρές διάρροιες κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες δεν έχουν συσχετιστεί, με μολυσμένο νερό ή μολυσμένα τρόφιμα» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.
πηγή: ertnews.gr