Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων, Θαν. Οικονόμου, σε ομιλία του στη βουλή για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων τόνισε τα εξής:
«« Αν υπάρχει ένας συνεχής υπαινιγμός ότι για να εξασκήσεις ένα επάγγελμα, πρέπει να “μπλέξεις” σε γρανάζια, αν νιώθεις ότι πάλι για όλα φταίει το “σύστημα”, τότε με πιο κουράγιο και γιατί να πράξεις διαφορετικά;
Πίσω από τις κλισέ ρητορείες, εκείνοι που στο βωμό του πολιτικού κέρδους ή του προσωπικού συμφέροντος, εξακολουθούν να βάζουν την κοινωνική ανάγκη σε δεύτερη μοίρα, στην ουσία, λένε στους πολίτες να πληρώσουν πάλι αυτοί. Γιατί ο πολίτης πληρώνει σε πολλά επίπεδα. Πληρώνει σε χρήμα όταν περιορίζεται ο ανταγωνισμός, σε θέσεις εργασίας όταν ενώ έχει κατάρτιση δεν επιτρέπεται να ασκήσει τη δουλειά του, μόνο και μόνο για να προστατευτεί η επαγγελματική προίκα.
Αν δεν προχωρούσαμε στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, κάτι που πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν εξαγγείλει αλλά καμία δεν το τόλμησε για λόγους πολιτικού κόστους, τότε θα συντηρούσαμε μία βαθιά καχυποψία, που δεν είναι καθόλου παράλογη, ότι ανάμεσα στους “ευνοημένους” και στο κράτος έχουν δημιουργηθεί συσχετισμοί που εκτρέφουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως είναι ξεκάθαρο, ότι κανείς δεν έχει τίποτε σε βάρος των επαγγελματιών. »»
Τα μισά βήματα, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, θα σήμαιναν απλώς μια κατά λάθος νεοφιλελεύθερη αυτορρύθμιση της αγοράς, που μόνο σε αύξηση της κοινωνικής αδικίας οδηγεί. Και σε μία εμπέδωση της άποψης ότι «για άλλα ταχθήκαμε και άλλα κάνουμε». Για αυτό και σήμερα δεν μιλάμε για μια κατάργηση των παρεμβάσεων στην λειτουργία της αγοράς. Μιλάμε για μια νέα στάση του κράτους, που θα οργανώνει την παρέμβαση και την εποπτεία με τρόπο που να παράγονται με ποιότητα και να διανέμονται με δικαιοσύνη τα οφέλη του ανταγωνισμού.
Καταλήγοντας, τόνισε, ότι οι πολίτες είναι αρκετά τρομαγμένοι από τις καθημερινές δυσκολίες, από τις τεράστιες αλλαγές στην αγορά εργασίας, από όσα πιστεύουν πλέον για το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο που διαχειρίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση. «Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει η ολιγοπώληση των αγορών, που αποτελεί ένα μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και έναν από τους κυριότερους λόγους της στρεβλής και σε πολλά επίπεδα διαφθαρμένης λειτουργίας του όλου συστήματος».