Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα διαγραφή φοιτητικών δανείων ύψους 10.000$ για κάθε φοιτητή με εισόδημα μικρότερο από 125.000$.
Πρόκειται για “φάμπρικα” που είχαν επιβάλλει οι αμερικανοί τραπεζίτες, σε αγαστή συνεργασία με πολιτικούς και κολέγια φυσικά, από τα μέσα του 20ου αιώνα, και που προϊόντος του χρόνου εξελίχθηκε σε μια πραγματική μάστιγα για την αμερικανική κοινωνία.
Σήμερα, το “φοιτητικό χρέος” των πολιτών ΗΠΑ ανέρχεται σε 1750 δισ. $ ή 1,75 τρισ.$ (!!!). Πρόκειται για ένα δυσθεώρητο χρέος, στο οποίο εφαρμόζονται (φυσικά) τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 7,5+%, όταν οι ίδιοι οι τραπεζίτες δανείζονται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια – ελεύθερη αγορά, γαρ…
Όπως έχει υπολογίσει η FED (κεντρική τράπεζα ΗΠΑ), με τη διαγραφή αυτή, θα απαλλαγούν πλήρως από το χρέος σχεδον 12 εκατομμύρια αμερικανοί και θα έχουν την ευκαιρία να κατευθύνουν τα ποσά που θα χρησιμοποιούσαν για τόκους και χρεολύσια σε άλλες, παραγωγικές δαπάνες.
Στην χώρα μας δεν έχουμε (ευτυχώς!) φοιτητικά δάνεια, επειδή ακόμη έχουμε τύποις τουλάχιστον δωρεάν παιδία. Έχουμε όμως αντίστοιχο και μεγαλύτερο αναλογικά πρόβλημα, με τους δανειολήπτες των στεγαστικών, οι οποίοι όσο κι αν “μάτωσαν” στη δεκαετία της κρίσης, στην πραγματικότερα σήμερα οφείλουν περισσότερα από ότι πριν 10-12 χρόνια!
Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για τις πολιτικές δυνάμεις και στον τόπο μας: Ας βάλουν στην ατζέντα τους πρωτοβουλίες αντίστοιχες με το κούρεμα Μπάιντεν και θα είναι στους νικητές των εκλογών που πλησιάζουν σύντομα…
Ν.Β.
*Σεισάχθεια = σείω (αφαιρώ) το άχθος (βάρος)….. Εφαρμόστηκε με τεράστια επιτυχία από το Σόλωνα στην Αρχαία Αθήνα, το 594 π.Χ.