Η είδηση της αυτοκτονίας του 12χρονου και η πιθανή συσχέτισή της με ένα «παιχνίδι – πρόκληση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σφίγγει το στομάχι όλων των γονέων που έχουν παιδιά στην εφηβεία.
Τι είναι όμως αυτή η πρόκληση, είναι όντως διαδεδομένη και στη χώρα μας και πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή;
Τι είναι το Blackout Challenge
Η δημοφιλής πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης ονόματι TikTok είναι ένα χωνευτήρι από τάσεις, προκλήσεις και τρέλες.
Καθώς οι χρήστες του αγωνίζονται να είναι οι επόμενοι που θα απομακρυνθούν από την αφάνεια, ορισμένοι καταφεύγουν σε όλο και πιο περίεργα και επικίνδυνα εγχειρήματα, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων.
Μεταξύ αυτών είναι και η «πρόκληση» που ονομάζεται «blackout challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης».
Η «πρόκληση», η οποία έχει αποβεί μοιραία κάποιες φορές, ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια να ανεβάσουν το βίντεο στη γνωστή πλατφόρμα – και όλα αυτά για να συλλέξουν likes.
Τι κάνει αυτήν την πρόκληση τόσο επικίνδυνη
Δεν θα αναφέρουμε τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες επιτυγχάνουν τα «μπλακάουτ» τους (εξάλλου, υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι), αλλά το παιχνίδι ουσιαστικά περιλαμβάνει σκόπιμη διακοπή του οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Και για να επιτευχθεί αυτό, δεν αρκεί να κρατάς την αναπνοή σου – το νευρικό σύστημα θα κλωτσήσει αυτόματα και θα σε ανάγκαζε να πάρεις μια ανάσα, καθιστώντας το «μπλακάουτ» σχεδόν αδύνατο – και η πρόκληση έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη από τους επαγγελματίες.
Ενώ οι άνθρωποι που αναρτούν τα «μπλακάουτ» τους σε βίντεο στην πλατφόρμα μπορεί να φαίνεται ότι ανακτούν γρήγορα τις αισθήσεις τους, υπάρχει κίνδυνος μόνιμης ζημιάς.
Οποιαδήποτε δραστηριότητα στερεί από τον εγκέφαλο οξυγόνο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μέτριο έως σοβαρό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια νευρολογικής λειτουργίας, δια βίου νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.
Πώς να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή
Η εφηβεία και η προεφηβεία είναι μία περίοδος γεμάτη προκλήσεις και δεν είναι το ζητούμενο να βάλουμε τα παιδιά σε μία γυάλα. Ούτε προφανώς μπορούμε να τα παρακολουθούμε συνέχεια ή να μην τους επιτρέπουμε την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι η σύγχρονη ψηφιακή τους αλάνα. Οπότε μένει το προφανές: συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση.
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels
Ωστόσο, όσον αφορά στη συγκεκριμένη «πρόκληση συσκότισης», το CDC έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη λίστα ενδείξεων που μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάποιος την δοκιμάζει:
- Κατακόκκινα μάτια
- Σημάδια στο λαιμό
- Σοβαροί πονοκέφαλοι
- Αίσθημα αποπροσανατολισμού μετά από χρόνο που έμεινε μόνος του
- σχοινιά, κασκόλ και ζώνες δεμένα σε έπιπλα κρεβατοκάμαρας ή πόμολα πόρτας
- ανεξήγητη παρουσία αντικειμένων, όπως λουριά σκύλων ή κολάρα choke
Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους μπορεί να παίζει το παιχνίδι πνιγμού, θα πρέπει να του μιλήσουν για τους απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους που συνδέονται με αυτό και να αναζητήσουν πρόσθετη βοήθεια, εφόσον είναι απαραίτητο.
πηγή: ertnews.gr