Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ψυχικής ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με την Σουνίγια Λούταρ ( Suniya S Luthar), καθηγήτρια ψυχολογίας (με ειδίκευση στην ανάπτυξη του παιδιού) στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, η ψυχική ανθεκτικότητα αφορά στην έκθεση στην αντιξοότητα και στη θετική προσαρμοστική έκβαση σε αυτή. Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επανακάμπτει από αντιξοότητες, μια ικανότητα απαραίτητη για προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.
Ψυχική ανθεκτικότητα
- Ικανότητα «άνωσης» από τις αποτυχίες
– Παρόμοια με άνωση: όταν ωθούνται προς τον πυθμένα στο νερό, τα σώματα έχουν την τάση λόγω της άνωσης που ασκείται σ΄αυτά να επανέλθουν στην επιφάνεια - Δεν είναι η μη τρωτότητα, ούτε η τελειότητα, ούτε η απομόνωση από όλους τους κινδύνους.
- Δεν αποτελεί γνώρισμα «τέλειων ανθρώπων»
Τελειομανείς: φοβούνται να κάνουν λάθος, τα καταφέρνουν καλά αλλά δεν παίρνουν ρίσκα για να φτάσουν στις μέγιστες δυνατότητές τους
Ανθεκτικοί: είναι συνήθως οι περισσότερο επιτυχημένοι επειδή αγγίζουν τα όριά τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους
Οι έρευνες της Λούταρ σε παιδιά και νέους δείχνουν ότι η έκθεση στη φτώχεια, τα τραυματικά γεγονότα, αλλά και οι υπερβολικές πιέσεις για επιτεύγματα- οι οποίες παρατηρούνται στις εύπορες κοινωνίες- μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός μη ανθεκτικού χαρακτήρα. Πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ψυχικά ανθεκτικού ανθρώπου παίζουν οι γονείς και η οικογένεια.
Η σημασία και η αξία των ορίων
Ο συνεπής και κατάλληλος καθορισμός ορίων από τους γονείς προετοιμάζει τα παιδιά για τις αντιξοότητες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.
πηγή: ertnews.gr