Το ιστορικό μπλακάουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp σκόρπισε τον πανικό στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων που μάταια προσπαθούσαν επί ώρες να συνδεθούν καθώς το σερφάρισμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για ψυχαγωγία, ενημέρωση ακόμη και κοινωνικοποίηση. Από την έναρξη της πανδημίας ο μέσος όρος χρήσης των κοινωνικών δικτύων έχει εκτοξευθεί.
Το σύστημα κράσαρε και για σχεδόν επτά ώρες, πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες έβλεπαν μαύρο. Χάος και απογοήτευση και για εκείνους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως μέσω βιοπορισμού για πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα social media επιδρούν στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά, τονίζουν οι ειδικοί.
«Από την αρχή της πανδημίας οι ώρες στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά παρατηρούμε και την εξάρτηση από το διαδίκτυο με ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια, όπου τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης παρόμοια με αυτά που εμφανίζουν τα άτομα με χημικές εξαρτήσεις» τονίζει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ίλια Θεοτοκά.
«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την προβολή και την αποδοχή που παίρνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως οξυγόνο για την αυτοεκτίμησή τους, κάτι το οποίο χθες τους οδήγησε στο να αισθανθούν μεγάλη πίεση» λέει ο ψυχολόγος, Βαγγέλης Βερτόπουλος.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εθιστική φύση των social media αυξάνει το αίσθημα της μοναξιάς και την κατάθλιψη.