Γράφει ο Ιωάννης Σαΐνης, Δρ. Μοριακής Βιολογίας, Παν/μιο Ιωαννίνων
Με αφορμή τη σημερινή πρώτη βροχούλα στα Γιάννενα, μετά από πολύ καιρό, ας δούμε πώς οι ιοί έχουν βάλει και σε αυτή την περίπτωση το ΄΄χεράκι΄΄ τους.
Ο καιρός στα Γιάννενα ξέρουμε όλοι πως συνήθως αλλάζει από τα Δυτικά. Ιδιαίτερα δε οι βροχοπτώσεις έρχονται πάντα ή σχεδόν πάντα από εκεί.
Ξέρουμε βέβαια σήμερα ότι τα σύννεφα της βροχής που πέφτει εδώ, σχηματίζονται αρχικά στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Αλλά πώς σχηματίζονται τα σύννεφα στον Ατλαντικό;
Τα κοκκολιθοφόρα είναι μονοκύτταροι θαλάσσιοι οργανισμοί με κέλυφος ασβεστολιθικό, δηλαδή πέτρινο (κόκκος + λίθος).
Στον Ατλαντικό Ωκεανό και στην περιοχή κοντά στη Ν. Αγγλία, τα κοκκολιθοφόρα, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αναπαράγονται σε τεράστιους αριθμούς.
Τότε λοιπόν, οι ιοί που μολύνουν τα κοκκολιθοφόρα πολλαπλασιάζονται επίσης σε τεράστιους αριθμούς, καταστρέφοντας τελικά τα περισσότερα από αυτά.
Με την καταστροφή των κοκκολιθοφόρων, απελευθερώνεται διμεθυλο σουλφίδιο στην ατμόσφαιρα, ενώ τα κελύφη των νεκρών πλέον κοκκολιθοφόρων παρασύρονται από τα κύματα στην ακτή.
Και το μεν διμεθυλο-σουλφίδιο, δρώντας ως πυρήνας συμπύκνωσης υδρατμών, σχηματίζει σύννεφα που παρασυρόμενα από τον αέρα φτάνουν στα Γιάννενα, τα δε κελύφη παρασυρόμενα στην ακτή (εδώ και εκατομμύρια χρόνια) σχηματίζουν τους λευκούς βράχους του Ντόβερ.