Κατά τον περασμένο Μάρτιο- Απρίλιο, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και στις ΗΠΑ, αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι η χρήση της μάσκας για την προστασία από τονSARS-CoV-2 ήταν ανώφελη αν όχι επιβλαβής για την υγεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις έγκριτων επιστημόνων από όλον τον κόσμο για το αντίθετο (ότι δηλαδή η μάσκα όντως προστατεύει από τον κορονοϊό) και παρά τις ανησυχίες των ειδικών για έξαρση της επιδημίας από το φθινόπωρο και έπειτα, τις τελευταίες 8 εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση τωνδιαδικτυακών ομάδων κατά της χρήσης μάσκας εντός του Facebook, του δημοφιλέστερου εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των “New York Times”, ο αριθμός των ανθρώπων που εντάχθηκαν στις ομάδες του Facebook κατά της χρήσης μάσκας αυξήθηκε σε ποσοστό 1,800 %, με τα μέλη τέτοιων διαδικτυακών ομάδων να ξεπερνούν τις 43.000 από τις αρχές Αυγούστου. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε με το διαδικτυακό εργαλείο Crowdtangle, του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν οι μισές από τις 29 συνολικά ομάδες κατά της χρήσης μάσκας, που εντόπισαν οι συντάκτες των “New York Times”, δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα του τελευταίου τριμήνου και έχουν ονόματα όπως «Έξω οι μάσκες από το Μίσιγκαν» και “Συμμαχία για μια Αμερική Χωρίς Μάσκες».
Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που δημοσιεύεται στις εν λόγω διαδικτυακές ομάδες είναι συχνά παραπλανητικό ή αποτελεί πηγήπαραπληροφόρησης, αν λάβει κανείς υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πόσο ωφέλιμη είναι η μάσκα για την προστασία από τον κορονοϊό. Οι ειδήσεις με επιστημονικό περιεχόμενο από μη έγκυρες πηγές, καθώς και από «συντηρητικά» μέσα ενημέρωσης που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας συγκαταλέγονται στις αναρτήσεις που μοιράζονται μεταξύ τους τα μέλη των διαδικτυακών ομάδων, ενάντια στη χρήση μασκών προστασίας από τον κορονοϊό.
με πληροφορίες από ert.gr, New York Times