Κρίσιμο βήμα για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε την επιθυμητή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών, προσφέροντας προστασία για τουλάχιστον δύο μήνες και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
«Διαπιστώσαμε ότι σε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες, το προφίλ ασφάλειας φαίνεται πολύ καλό και καθησυχαστικό. Και είναι σημαντικό ότι βλέπουμε καλές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σχεδόν σε όλους» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,Έιντριαν Χιλ.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία έως τώρα, το εμβόλιο της Οξφόρδης προκαλείδιπλή αντίδραση του ανοσοποιητικού, με παραγωγή αντισωμάτων και παράλληλη ενεργοποίηση του μηχανισμού των Τ- λεμφοκυττάρων, συμβάλλοντας έτσι στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται ήδη στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών τονίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και μεγαλύτερα δείγματα προκειμένου να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
H εταιρεία AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα και οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν, μέχρι το τέλος του 2020, επαρκή στοιχεία για να κρίνουν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Ο ελληνικής καταγωγής εκτελεστικός αντιπρόεδρος έρευνας της AstraZeneca, Δρ. Μενέλαος Πάγκαλος, εμφανίζεται αισιόδοξος.
«Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξες εξελίξεις και σε άλλες δοκιμές εμβολίων
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από άλλες δοκιμές εμβολίων ανά τον κόσμο. Σημαντική πρόοδο αναφέρουν οι ερευνητές στην Κίνα, τις ΗΠΑ, και στηΡωσία, ενώ η γερμανική εταιρεία BioNTech και η αμερικανική Pfizer δημοσιοποίησαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού είναι ασφαλές και προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Ελπίδες γεννά και μια πειραματική θεραπεία που βασίζεται στην πρωτεΐνη Ιντερφερόνη-β και σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές μειώνει τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών της νόσου και εντατικής νοσηλείας κατά 79%.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε Οξφόρδη και Κίνα σχολίασε o Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθηγητής δημόσιας υγείας στη σχολή Οικονομικών του Λονδίνου επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ότι «οι δυο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού».
«Σε λιγότερο από 200 μέρες μετά την ανακοίνωση της γενετικής αλληλουχίας του ιού αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της φάσης Ι/ΙΙ 2 εμβολίων. Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα είναι τα καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων» τονίζει ο κ. Μόσιαλος.
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων γίνονται ενώ τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως πλησιάζουν τα 15 εκατομμύρια και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες. Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, καταγράφουν διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα. Μάλιστα, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες εισάγονται εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
πηγή: ert.gr