Στο χάρτη του ΕΟΔΥ οι νομοί Γρεβενών, Ευρυτανίας και Φωκίδας απεικονίζονται ως «αλώβητοι» ή με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων από 0 – 4 % ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού. Αντίθετα, με το μεγαλύτερο φορτίο απεικονίζονται οι νομοί Καστοριάς και Αργολίδας, καθώς και το ‘Αγιο Ορος.
Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων έως σήμερα μόνο στο 5,5% είναι θετικά, όπως δείχνει και το διάγραμμα του Οργανισμού – στη βάση απεικονίζονται με καφέ χρώμα τα θετικά
και με γκρι τα αρνητικά.
Στο άλλο διάγραμμα η κόκκινη γραμμή δείχνει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και η μωβ του αριθμού των θανάτων– βλέπουμε ότι έχουν σχεδόν ευθυγραμμιστεί.
Καθυστέρηση συμμόρφωσης οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων Όμως, υπάρχουν ενδείξεις πως το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η συμμόρφωση των πολιτών αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Και επικαλείται μελέτες σύμφωνα με τις οποίες αρκούν μόνο λίγα 24ωρα για να αυξήσουν δραματικά την επιδημική καμπύλη και τη θνησιμότητα, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία για την εκτίμηση αυτού του κινδύνου από τη συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με Ινστιτούτα Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία.
H καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων θα συντελούσε σε αύξηση των κρουσμάτων ως εξής:
-κατά μία ημέρα – Αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων
-κατά δύο ημέρες – Αύξηση 42% των κρουσμάτων
-κατά επτά ημέρες – Αύξηση κατά 237% των κρουσμάτων και Ασθενών στις Μονάδες κατά 400%
Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι μερικά μόνο 24ωρα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της επιδημίας και τον αριθμό των θανάτων.
Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και να εφαρμόζουν τους υγειονομικούς κανόνες με τους οποίους θα προχωρήσουμε στη σταδιακή άρση των μέτρων.
πηγή: ert.gr