Σήμερα 15 Ιουνίου συμπληρώνονται 27 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι, του κορυφαίου συνθέτη που αναμόρφωσε το ελληνικό τραγούδι και που με το έργο του σημάδεψε τη νεότερη πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς ένωσε τη λόγια με την λαϊκή μουσική παράδοση.
Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά. Είναι βραβευμένος με Βραβείο Όσκαρ.
Ο Μάνος Χατζιδάκις εκτός από μεγάλος μουσικός δημιουργός, είχε ενεργή ανάμειξη στα ραδιοφωνικά δρώμενα της χώρας, και ειδικότερα στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όταν επι θητείας του (1975-1982) ως διευθυντής του σταθμού, ανέλαβε την αναδιοργάνωσή του με βάση το όραμά του για τη μουσική στην Ελλάδα και μια νέα ραδιοφωνική έκφραση.
Η βιογραφία του
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1925 και το 1932 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αθήνα, ενώ το 1938 σκοτώνεται ο πατέρας του σε αεροπορικό δυστύχημα.
Ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής από 4 ετών, το 1929, ενώ από το 1945 αρχίζει να συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το 1948 ο Χατζιδάκις έδωσε την ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο τραγούδι, βάζοντας το στον επίσημο «μουσικό χάρτη» της χώρας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισε να συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, ενώ συνέθεσε μουσική για πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1960, βραβεύεται με το βραβείο Όσκαρ για για τη μουσική της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή».
Από το 1967 έως το 1972 μετακομίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου συνεχίζει το μουσικό του έργο,
Από το 1975 έως το 1982 είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ το 1985 ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» για να φιλοξενεί ποιοτικές προτάσεις της ελληνικής μουσικής.
Το 1989 ο Χατζιδάκις ίδρυσε την «Ορχήστρα των χρωμάτων» ο οποία έδωσε σπουδαίες μουσικές παραστάσεις.
Στις 15 Ιουνίου του 1994 ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε από τη ζωή.