Μια πρωτοποριακή εκδήλωση απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλοβάτου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων απ’ την σωτηρία του ιστορικού Γεφυριού:
«Ωδή στον Άραχθο και το Γεφύρι του», είναι ο τίτλος της πρωτοποριακής εκδήλωσης, που αποφάσισε να διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοβάτου, σε χώρο δίπλα στα Γεφύρι της Άρτας, με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα χρόνων, απ’ την σωτηρία του ιστορικού γεφυριού. Η εκδήλωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου, μετά τις 9.30 το βράδυ…
Η ιστορία και αφορμή…
Ήταν το καλοκαίρι του 1983, όταν ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Κώστας Γκέτσης, με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», αποκάλυψε ότι το ιστορικό γεφύρι, δεν στηριζόταν πλέον σε βάσεις και ανά πάσα ώρα και στιγμή, κινδύνευε να πέσει και να χαθεί το σημαντικότερο μνημείο της χώρας μας. Είχε προηγηθεί κοπιαστική έρευνα με τον φωτογράφο – κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα και τον δύτη Βαγγέλη Τσάκαλο, που αποδείκνυε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το μέγεθος του κινδύνου.
Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων συγκλόνισαν την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, που ως υπουργός Πολιτισμού, την ίδια ημέρα υπέγραψε πίστωση 500 εκατομμυρίων δραχμών και άρχισαν τα έργα της σωτηρίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του ΕΜΠ Διονύση Μπαλοδήμου, ο οποίος ολόκληρο το καλοκαίρι του 1983 έμεινε στην Άρτα, για να επιβλέψει ο ίδιος τις εργασίες.
Εκείνη την χρονική στιγμή, ήρθε στην Άρτα ο δημοσιογράφος Σπύρος Μαντάς, ως απεσταλμένος του καλού περιοδικού της εποχής «4 ΤΡΟΧΟΙ» και παρουσίασε ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ, για όλη την ιστορία. Αυτή ήταν και η αφορμή για ν’ ασχοληθεί ο ίδιος στην συνέχεια, με τα πέτρινα γεφύρια και να ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που στα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, αποδείχτηκε χρήσιμο, λόγω των σημαντικών παρεμβάσεων που έχει κάνει.
Την όλη προσπάθεια, με μεγάλη επιμονή, κατέγραψε με κινηματογραφική κάμερα ο φωτογράφος – κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, ο οποίος ως εραστής του Αράχθου και του Γεφυριού, έχει τεράστιο αρχείο φωτογραφιών και ταινιών, έχοντας δημιουργήσει και ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο, σε όποιον θέλει ν’ ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τον Άραχθο και το γεφύρι του.
Τριάντα χρόνια μετά...
Τριάντα χρόνια μετά και απ’ όλη αυτή την προσπάθεια, για τους συντελεστές της, το μόνο που μένει είναι η μελαγχολία, για τον Άραχθο και το Γεφύρι του, που ως τοπική κοινωνία, τα αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία, σα να μην γνωρίζουμε για τίποτα για τους θησαυρούς που η φύση και η ιστορία μας δώρισαν.
Όμως πρέπει να θυμηθούμε. Και με τις θύμησες, να προβληματιστούμε, με την ελπίδα ότι κάτι καλό θα βγει. Και θα βγεί…
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πρωτοποριακή η εκδήλωση που αποφάσισε να διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοβάτου, με την ιδέα που κατέθεσε ο δραστήριος πρόεδρός του Πάνος Τσαντήλας. Ο ίδιος με την συζήτηση και την αρωγή των πρωταγωνιστών της εποχής, έχει καταρτίσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για την εκδήλωση, το οποίο υλοποιούμενο θα γράψει την δική του ιστορία.
Στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο θα παίξει το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα, που θα περιλαμβάνει δυό μέρη. Την ιστορία του Γεφυριού συνολικά, αλλά και την ιστορία της διάσωσης με εικόνες και ταινίες της εποχής εκείνης. Μια σπουδαία δουλειά, που στην συγκεκριμένη εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκατοντάδες συμπολίτες μας και να φύγουν από κει με αυξημένο προβληματισμό.
Θα παιχτούν όλες οι παραλλαγές του τραγουδιού του Γεφυριού της Άρτας, όπως τραγουδήθηκαν σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι παραλλαγές συγκεντρώθηκαν σ’ ένα εκπληκτικό cd, που έφτιαξε ο πρόεδρος του Κέντρου Πέτρινων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς.